menu

Deze thuiszorgmedewerkers regelen het zelf

Thuiszorgmedewerkers in Apeldoorn zijn het zat om, door alle bezuinigingen in de zorg, in onzekerheid te blijven zitten. Dus in plaats van afwachten hebben ze het heft in eigen hand genomen en een coöperatie opgericht waarmee ze rechtstreeks hulp verlenen aan cliënten.

Geen dure managers en directeuren, leaseauto’s of bonussen meer, maar gewoon 12 thuiszorgmedewerkers die met hart voor de zaak hun werk kunnen blijven uitvoeren.

Alles zelf regelen

De vrouwen regelen alles zelf. Of het nu om de planning gaat of gewoon de zorg die nodig is. Het enige wat ze niet zelf doen is de administratie. Deze hebben ze uit handen gegeven aan een andere organisatie. De dames maken overigens een ‘vliegende start’, want sinds 1 juni regelen ze de zorg van zo’n tachtig cliënten.

Met z’n allen de baas

Het is natuurlijk wel even wat anders dan in dienst zijn, maar ze kijken enorm uit naar alles zelf doen. “We kunnen weer zelf bepalen hoe we de zorg verlenen. Willen we een ommetje maken met de cliënt dan kan dat. Moet ze naar de dokter, dan regelen we dat”, aldus José Gerritsen, oud-medewerker van Vérian. “We zijn nu met z’n allen de baas.” En ondanks dat ze vanaf nu unaniem beslissingen moeten nemen, komt dat wel goed denk ze. “We zijn aan elkaar gewaagd!”

Thuiszorgmedewerkers als trendsetters

Met de gemeente Apeldoorn hebben de vrouwen inmiddels een eerste contract getekend. Ze behouden hierdoor hun salaris en arbeidsvoorwaarden, zoals ze die voorheen ook hadden. En volgens Wim van der Hoorn van de vakbond FNV zijn de vrouwen trendsetters. “Onze leden roepen al tijden: we gaan het zelf doen. We hebben die managers, directeuren en dure gebouwen niet nodig.” Van der Hoorn verwacht dat er meer coöperaties zullen volgen. In Berkelland en Nijmegen worden al vergelijkbare plannen gemaakt.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten