menu

Depressie van smartphone gebruik

Bliep, piep, tril. Ken je dat? Om ons heen zien we steeds meer mensen die vergroeid lijken met hun smartphone en die de hele dag bezig zijn met sms-en, appen, surfen, twitteren, selfies en andere nieuwe smartphone bezigheden die we voorheen niet kenden. Maar wist je ook dat uit onderzoek is gebleken dat deze mensen alles behalve “blije types” zijn?

Eerder depressief door smartphone gebruik

Uit een studie, die de Northwestern University hield onder 1.000 proefpersonen, bleek dat mensen die overmatig hun smartphone gebruikten eerder last kregen van depressies. In de studie onderzochten zij het telefoongebruik én keken zij, aan de hand van de GPS gegevens, naar de plekken die mensen bezochten. En wat bleek. Mensen die gemiddeld 68 minuten per dag op hun smartphone zaten, kwamen als somber uit de test. Voor de niet sombere of depressieve mensen lag dit gemiddelde op ongeveer 17 minuten per dag.

Inactieve mensen ook depressiever

Mensen die voornamelijk de hele dag in en om het huis bleven waren ook een stuk somberder dan de mensen die op verschillende plekken tijdens de dag kwamen. Maar ondanks dat deze gegevens niet garanderen dat mensen ook daadwerkelijk depressief worden van het smartphone gebruik, kan volgens onderzoeksleider David Mohr wel worden gekeken naar iemand’s gedrag. “We kunnen via deze manier passief detecteren of iemand een risicogeval is of niet”, aldus David Mohr.

Mensen die namelijk langer op hun smartphone zitten vertonen gedragingen die depressieve mensen ook vertonen, zoals het uit de weg gaan van confrontatie met situaties en gevoelens, het uit de weg gaan van direct contact met anderen en het ongemotiveerd zijn om erop uit te trekken.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten