menu

Dementiehonden helpen patiënten

Onlangs deed KNGF Geleidehonden een proef met dementiehonden voor jonge thuiswonende mensen met Alzheimer. De proef werd samen gedaan met het VUmc, Alzheimercentrum en de faculteit Psychologie en onderwijswetenschappen van de Open Universiteit Heerlen.

Uit de pilot kwam naar voren dat de dementiehonden van absolute toegevoegde waarde waren voor Alzheimerpatiënten en hun mantelzorgers. Een speciaal opgeleide hond van het KNGF is er echter niet voor nodig zo bleek ook.

Persoonsgerichte interventie

Het onderzoek bestond uit twee fasen. De eerste fase was het vooronderzoek in 2015. Hierbij werd met name de ‘persoonsgerichte interventie’ ontwikkeld, die ook moest aansluiten op de persoonlijke behoeften van de thuiswonende mensen en hun mantelzorgers. Vervolgens is deze interventie methode aangeboden aan een kleine groep mensen met dementie. Hierbij werd onderzocht of alles haalbaar was en wat de reactie van en impact was op de deelnemers. Tijdens fase twee, die dit jaar en volgend jaar loopt, wordt onderzocht wat de effecten zijn.

Patiënten voelen zich veilig

Al snel bleek tijdens fase één dat de deelnemers zich heel veilig voelen bij de hond. Bijkomende voordeel is dat de hond ook hielp bij stemmingswisselingen. “Een goed meetbaar effect op de kwaliteit van leven blijkt echter summier. Het inzetten van een hond leverde vooral kortstondige geluksmomenten op, maar hiervoor is geen speciaal getrainde hond van KNGF Geleidehonden nodig. Daarom hebben we besloten om fase 2 in deze vorm niet voort te zetten en de pilot dus te beëindigen”, aldus Daniëlla van Gennep, hoofd KNGF Campus.

Dementiehonden in opleiding

Het Instituut voor Antrozoölogie, waar KNGF Campus medeoprichter van is, gaat zich richten op een door hen op te starten vervolgtraject van de pilot. Dit zullen ze mogelijk samen doen met de afdeling Psychiatrie van het VUmc. Het vervolgtraject bestaat uit het adviseren in de opleiding en training van een professioneel AAA-team. Zo kunnen bijvoorbeeld hondenscholen beter aansluiting vinden bij Alzheimer- en ontmoetingscentra om een dergelijk programma te integreren in de dagbehandeling/-activiteiten.

meer informatie

Reageren

Auteur

Barbara en Marjolijn

Barbara en Marjolijn

Marjolijn en Barbara zijn de initiatiefnemers van Mantelzorgelijk.nl, het grootste online platform voor en door mantelzorgers.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten