menu

Dementie hebben, hoe is dat?

Dementie hebben is het schrikbeeld van velen. Maar hoe is het eigenlijk om echt met dementie te moeten leven? In het nieuwe boek ‘Ik heb dementie’ vertellen 50 mensen met dementie over hun eigen ervaringen en over hoe het leven na de diagnose nog steeds de moeite waard kan zijn.

Het boek is niet alleen bedoeld om een inkijkje te geven in het leven van iemand met dementie, het is ook geschreven om mensen die dementie hebben een hart onder de riem te steken. In 2040 zal Nederland ruim een half miljoen mensen met dementie tellen, reden dus om volop aandacht te besteden aan het onderwerp.

Ik heb dementie artikelbanner

Wij hebben een verkeerd beeld

Als je de verhalen leest zal je jezelf erop betrappen dat je je afvraagt of de persoon die het geschreven heeft wel echt dementie heeft. Olde Rikkert: “Juist dat bewijst het verkeerde beeld dat we hebben van dementie en de ziekte van Alzheimer”, aldus Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie en directeur van het Radboudumc Alzheimercentrum. Er is volgens hem ook nog veel onbekend rondom de ziekte.

Optimisme en actief leven

Ook zijn er wetenschappelijke aanwijzingen dat mensen met dementie tegenwoordig minder snel achteruitgaan in vergelijking met vroeger. Volgens onderzoekers van Framingham Heart Studies in Massachusetts, Amerika heeft dit te maken met de betere behandeling van hart- en vaatziekten en de risicofactoren die daarbij horen. Maar de 50 schrijvers van het boek ‘Ik heb dementie’ bewijzen ook dat optimisme, aanpassingsvermogen en een actief leven net zo belangrijk zijn. In plaats van alles uit handen nemen is het goed als mensen met dementie de ruimte krijgen om actief dingen te blijven doen. Juist die stimulans kan het verschil maken.

Dementie hebben in Brabant

In het programma Brandpunt van de KRO/NCRV was onlangs ook aandacht voor de nieuwe aanpak in het Brabantse dorpje Schaik, waar bewoners van verpleeghuis Vierhoven van BrabantZorg, weer naar buiten kunnen zonder begeleiding. Ook hier worden de bewoners juist heel actief betrokken bij alle dagelijkse klusjes en bezigheden, wat nu al z’n vruchten afwerpt.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten