menu

Dementie epidemie blijft uit

Positief nieuws als het gaat over dementie. Volgens onderzoekers uit Engeland, Nederland, Zweden én Spanje blijft de voorspelde dementie epidemie uit. Dit schrijven zij in een artikel dat verscheen in ‘The Lancet Neurology’.

Minder dementie door leefstijl

In diverse West Europese landen, waaronder Nederland, neemt het aantal dementie gevallen volgens de onderzoekers niet meer toe, ondanks de toenemende vergrijzing. Reden hiervoor is volgens hun betere opleidingen, betere leefstijl en een verbeterde preventieve behandelingen van hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen. Volgens de onderzoekers zou dit dus moeten betekenen dat de politiek meer aandacht en geld zou moeten besteden aan preventie in plaats van meer geld voor zorg en onderzoek naar genezing van dementie.

Langlopende bevolkingsonderzoeken

De onderzoekers hebben voor dit onderzoek gebruik gemaakt van langlopende bevolkingsonderzoeken in verschillende West-Europese steden, zoals Rotterdam, Stockholm, Göteborg, Zaragoza en 3 verschillende Engelse steden. Deze bevolkingsonderzoeken begonnen tussen 1971 en 2000 en tonen aan dat het aantal Alzheimer patiënten in die periode niet is toegenomen. Dat zijn dus heel andere geluiden dan de voorspelde dementie epidemie, die uit andere onderzoeken naar voren kwam.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten