menu

Dementia app helpt mantelzorgers

Ben jij een mantelzorger voor iemand met dementie, dan kun je wel eens baat hebben bij de Dementia app. Deze app helpt mantelzorgers “ontzorgen” met handige tools zoals een agenda, beeldbellen en een fotoalbum. En alles gewoon op een tablet.

Het is eigenlijk heel eenvoudig. De app kan gebruikt worden op een tablet en geeft je als mantelzorgers de mogelijkheid om op afstand een agenda bij te houden, foto’s van mooie herinneringen te delen en contact te houden via beeldbellen. Maar er is nog meer, want de gebruiker met dementie kan ook spelletjes spelen om het geheugen te trainen.

Groeiend aantal

Jaarlijks krijgen ongeveer 20.000 mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van dementie hebben. In het totaal hebben we in ons land ongeveer 260.000 patiënten met dementie. Een fiks aantal dus. Zo’n 70% van deze patiënten wordt verzorgd door mantelzorgers. Dat zijn ongeveer 500.000 mantelzorgers en dat aantal groeit. Verwachting is dat het aantal mantelzorgers in 2050 ongeveer 820.000 zal zijn! Die kunnen dus wel wat hulp gebruiken. En uit die behoefte is de Dementia app ook ontstaan.

Dementia app artikelbanner

Uw moeder heeft Alzheimer

Harm en Pieter Hasenaar, broers en bedenkers van de Dementia app, kwamen op het idee door hun eigen moeder. Het viel hun in eerste instantie niet zo, maar al snel bleek dat hun eigen moeder Alzheimer had. Als zij bij hun moeder waren moesten zij soms een verhaal opnieuw vertellen. Of hun moeder liep naar de keuken om koffie te zetten terwijl het volle kopje al op tafel stond. “Uiteindelijk besefte ik het en moest vaststellen dat onze moeder de eerste tekenen van dementie begon te vertonen”, aldus Pieter Hasenaar. Ze bezochten een neuroloog en deze bevestigde het bange vermoeden: “Uw moeder heeft Alzheimer.”

Maak een fotoboek

Op zoek naar informatie en antwoorden van wat hun te wachten stond, bezochten de broers bijeenkomsten, zoals de Alzheimer Café avonden van Alzheimer Nederland. Een van de eerste echt bruikbare en praktische tips die ze kregen was: “Maak voor jullie moeder een fotoboek met afbeeldingen van gebeurtenissen en familieleden, zodat ze die regelmatig kon bekijken. Dit houdt herinneringen levend en stimuleert haar.” Het lag voor de hand dit digitaal te doen, omdat tegenwoordig alles digitaal gebeurt. En zo ontstond het idee voor de Dementia app.

Dementia app

“Tegenwoordig staat alles natuurlijk in de computer”, aldus Pieter. “Maar om het onze moeder nog makkelijker te maken wilden wij de foto’s ook op een tijdlijn kunnen zetten.” Los bestaan alle onderdelen wel die gebruikt kunnen worden voor mensen met dementie, maar verenigd in één handige app niet. En precies dit is wat de broertjes deden.

Op afstand

De Dementia app verenigd niet alleen al deze handige tools voor patiënten en mantelzorgers, het zorgt er ook voor dat de mantelzorger op afstand onderdelen kan bijhouden of in contact kan blijven. Mantelzorgers wonen vaak toch op enige afstand en door gebruik te maken van bijvoorbeeld beeld contact is het toch makkelijker om beter en vaker een vinger aan de pols te houden. Dit geeft ook meer rust voor de mantelzorger die hierdoor wellicht ook beter kan ontspannen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten