menu

Demente bejaarden of mensen met dementie?

Dit blog is geschreven door Angela van Hemert, teamcoach bij Van Neynsel

Mensen met dementie, daar zet ik mij al 23 jaar voor in. Dementie. De-men-sie. De mens zien. Mij is nog geleerd, tijdens mijn opleiding, dat mensen met dementie psychogeriatrische patiënten zijn, ofwel PG-patiënten. Wij leerden omgaan met ‘dementerende ouderen’ of ‘demente bejaarden’. Alles werd benaderd vanuit het medische model. Voor welzijn en welbevinden was nauwelijks of geen aandacht. Je werkte in de psychogeriatrie. En mensen die woonden in de PG-huizen ‘voelden’ zich een ziekte. ‘Problemen’ en ‘acties’, zo werden de patiënten beschreven. En bezoekers, zoals familie en vrienden, die voelden zich heel ongemakkelijk omdat zij alleen de ziekte zagen en niet de mens. Zo kan ik nog even doorgaan…medewerkers werkten niet voor een individu maar juist voor een doelgroep. Voor velen die dit nu hier in mijn blog lezen misschien heel herkenbaar.

Veranderingen in de zorg

Je zult je nu wel afvragen: wat heeft dit allemaal met de veranderingen in de zorg te maken? Gelukkig verandert die zorg ingrijpend en het welzijn van cliënten staat eindelijk ook hoog op de agenda. Voor mij persoonlijk vond die verandering al zo’n 13 jaar geleden plaats. Dat was het moment dat ik mij besefte dat zogenaamde PG-patiënten geen PG-patiënten zijn, maar gewoon mensen. Ik geef toe, met enige schaamte, dat besef kwam erg laat. Mensen zijn lichaam, geest en emoties en die drie zaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Belangrijk is eerst de mens te leren kennen, niet zijn ziekte. Dat klinkt misschien heel logisch, maar toch horen we nog veel te vaak mensen praten over: “Die is dement” of “Demente bejaarden”. Waarom hebben we het niet gewoon over mensen en zeggen we dus: “Deze mens of persoon heeft dementie”?

Mensen met dementie

Voor veel mensen klinkt dat niet als een verschil. En toch wil ik hier ervoor pleiten dat dat weldegelijk een cruciaal verschil is. Bij de eerste termen hebben we het over de ziekte, terwijl het bij de laatste over de mens gaat. Je hebt dementie, dementie heeft jou niet! Toen ik andere woorden ging gebruiken, begon ook de verandering in mij. Zo had én heb ik het niet meer over PG-patiënten, maar over ‘mensen met geheugenproblemen in verschillende vormen’. Ook een PG-verpleeghuis noem ik zo niet meer. Dit is voor mij nu gewoon een ‘thuis voor mensen’. Deze woorden passen veel beter bij mijn gevoel.

Andere betekenis

Ik denk dat het belangrijk is dat wij in de zorg bewuster ons taalgebruik kiezen. Zo krijgen onze woorden een betekenis die mensen in hun waarde laat. En met die verandering komt ook het besef dat iedereen volwaardig is en even belangrijk. Of het nu gaat om mensen met diabetes, of iemand met een hart van goud, of juist een persoon met dementie.

Echte verandering begint dus gewoon bij jezelf.

Bezoek ook eens…

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten