menu

Dement zijn, hoe voelt dat?

Dement zijn. Het roept de laatste jaren een schrikbeeld op bij velen van ons. Iedereen wil oud wel worden, maar niemand wil oud zijn. Zeker niet met gebreken. Lichamelijke ongemakken gaan nog wel. Maar de echte angst komt met het geestelijke falen.

Dementie, Alzheimer. Niet meer weten wie je bent, waar je bent en wie er om je heen staan. Om meer begrip te krijgen bij het ziektebeeld van dementie ontwikkelde de stichting Into D’Mentia een soort simulatiecabine.

Ingrijpende ziekte

Dementie is een ingrijpende ziekte. Niet alleen voor de patiënt maar ook voor zijn of haar naasten. En de zorgverleners, niet te vergeten. Het is moeilijk om te begrijpen wat er bij dementie met een persoon gebeurt en hoe je daar op moet reageren. Bij zorgverleners denk je dat zij wel zouden weten wat ze moeten doen. Toch is het voor hen ook lastig om zich in te leven. Into D’mentia laat hun daarom, in een simulatietraining, zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben.

De leefwereld van dementie

Into D’mentia is gebaseerd op het idee dat je meer gaat begrijpen van dementie als je je kunt verplaatsen in de leefwereld van de persoon met dementie. Je snapt iemand beter en je bent instaat om meer begrip te tonen. Je ervaart de zorg als minder zwaar want je begrijpt dat het geen onwil is van de patiënt als er niet wordt meegewerkt met het eten bijvoorbeeld. Daar hebben dus zowel de patiënt als de zorgverlener baat bij.

Dement zijn

Om het makkelijk te maken de simulatietraining te volgen is gekozen voor een mobiele cabine. In deze cabine is een keuken nagebouwd waar de bezoeker een aantal momenten uit het leven van iemand met dementie ervaart. Na deze ervaring volgt een gesprek waarin de eerste ervaringen worden besproken. Na een paar dagen vindt er een groepstraining plaats waar vaardigheden worden ontwikkeld op basis van de simulatie.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten