menu

Dag van de Mantelzorg

Het is vandaag de dag van de Mantelzorg. Uit onderzoek van Mezzo, de landelijke vereniging voor Mantelzorgers, blijkt dat steeds meer mantelzorgers contact hebben met de gemeente. Mezzo is blij met deze groei maar moet helaas ook constateren dat gemeenten met meer dan de helft (51%) van de mantelzorgers nog geen contact heeft.

Laat je zien op de Dag van de Mantelzorg

Daarom is het thema van de Dag van de Mantelzorg vandaag: ‘Laat je zien’. Want uit een selectie van 112 mantelzorgers blijkt dat bijna de helft niet is uitgenodigd voor het zogenaamde keukentafelgesprek waarin de zorg voor de zorgvrager én de ondersteuning aan de mantelzorger wordt besproken. Dat is vreemd omdat mantelzorgers niet alleen welkom zijn bij dit belangrijke gesprek, het is zelfs essentieel. Dit is namelijk in de wet vastgelegd. Juist van mantelzorgers wordt verwacht dat zij meer voor een ander gaan zorgen.

Meer zelf zorgen is zwaarder

Dat ruim de helft van de ondervraagden meer zorg is gaan geven komt ook uit het onderzoek naar voren. Deze extra zorg maakt dat de mantelzorger zich ook (veel) meer belast voelt en dat die hogere belasting voor ruim 60% tot problemen leidt. Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo: “Het is echte winst dat de mantelzorger meer in het vizier komt bij gemeenten. De volgende stap is dat er niet over de mantelzorger wordt gesproken, maar met. Bijvoorbeeld door tijdens het keukentafelgesprek aan de mantelzorger te vragen: en waar ben jij mee geholpen? Ik ben er van overtuigd dat wanneer dat gesprek open wordt gevoerd én er rekening wordt gehouden met de mantelzorger, de belasting die de mantelzorger ervaart zal dalen en het vertrouwen in de zorg weer zal stijgen.”

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten