menu

Buurt au pair voor ouderen

In Friesland hebben ze mogelijk een oplossing voor ouderen die langer zelfstandig thuis wonen en toch hulp nodig hebben. De buurt au pair voor ouderen. Een student die langskomt of zelfs inwoont, daar waar vrienden, familie of buren die hulp niet kunnen bieden.

Studenten willen wel

In opdracht van thuiszorg organisatie Hof en Hiem Thuiszorg en welzijnsorganisatie Miks Welzijn, onderzochten studenten van de NHL Hogeschool de afgelopen maanden of er behoefte bestaat aan zogenaamde au pairs voor ouderen. In hun onderzoek keken ze vooral naar de behoefte bij zowel ouderen als jongeren, omdat het vooral ook de studenten zijn die een plan als deze moeten helpen realiseren. Ruim 28 procent van de ondervraagde jongeren zei wel aan de slag te willen gaan als au pair voor ouderen. Huishoudelijke klussen zijn daarbij helemaal geen probleem voor de ondervraagden en een deel van de studenten wil zelfs wel uitstapjes maken met ouderen of administratieve taken uitvoeren.

Au pair voor ouderen stuit op regelgeving

Bij Hof en Hiem Thuiszorg en Miks Welzijn ontstond het idee van de au pair voor ouderen. Ouderen wonen tegenwoordig en in de toekomst langer zelfstandig thuis, waardoor onherroepelijk meer beroep wordt gedaan op de hulp en ondersteuning door familie, vrienden en buren. Maar ja, dat is niet altijd mogelijk. Dus wat is dan het alternatief? Een au pair voor ouderen zou dan uitkomst kunnen bieden. Maar wij kennen au pairs nu als studenten die bij een gezin inwonen om voor de kinderen te zorgen. En dit is precies het probleem waar de onderzoekers tegenaan liepen in hun onderzoek. “De studenten stuitten al snel op een wettelijke bepaling dat au pairs uitsluitend aan het werk mogen als er minimaal twee volwassenen deel uitmaken van een leefeenheid. Terwijl alleenstaande ouderen waarschijnlijk meer behoefte hebben aan een inwonende au pair”, aldus Harrie Dijkstra, manager Hof en Hiem Thuiszorg.

Communicatie is een ander belangrijk punt dat naar voren kwam in het onderzoek. Volgens de ouderen die meededen aan het onderzoek moet de au pair in staat zijn goed Nederlands te praten of zelfs Fries, aangezien de ondervraagde ouderen uit Friesland komen.

Ministerie heeft belangstelling

De volgende stap is om te kijken of het plan uitvoerbaar is. Dijkstra: “De studenten komen bijvoorbeeld met de aanbeveling van een ‘buurt au pair’, deze is dan inwonend bij een van de buurtgenoten en doet werkzaamheden voor meerdere ouderen in de buurt, zo voldoe je aan de eis van minimaal twee volwassenen. Een andere suggestie is om studenten goedkoop te laten wonen in een zorgcentrum met als voorwaarde dat ze ouderen in de omgeving vrijwillig gaan helpen. Ook het ministerie van sociale zaken heeft er belangstelling voor, zij zijn verantwoordelijk voor wetgeving rondom au pairs”.

Wij zijn benieuwd naar hoe zich dit verder gaat ontwikkelen. Ken jij dergelijke initiatieven bij jou in de buurt? Op de redactie van NED7 horen wij ze graag. Dus laat een bericht achter hier onderaan het artikel of deel het met ons via onze Facebook community.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten