menu

Bredase ouderen in schoolbanken

Dertig tweedejaars studenten van de Academie voor Sociale Studies Breda draaien mee in het onderwijsprogramma “Levensecht; Golden Oldies”. In dit keuzeprogramma staat kennismaken met de diversiteit van de doelgroep ouderen centraal. Dit doen zij onder meer door een ontmoeting met een zestal vitale 75-plussers in de schoolbanken van Avans Hogeschool.

Vroeger en nu

Op donderdagmiddag 28 april namen zes ouderen deel aan het college. Een gezelschap bestaande uit ouderen in de leeftijd van 75 tot 87 jaar. Het thema: ‘Betekenisgeving en vitaliteit’. Vanuit het met foto’s omklede levensverhaal ontstonden er gesprekken over bijvoorbeeld uitgaan vroeger en nu. Maar ook gesprekken over opvoeding, kansen nemen in het leven, over de juiste partner vinden, de oorlog, het verlies van dierbaren. Dit alles leverde een mooie ontmoeting tussen generaties op.

Levenswijsheid van ouderen

De deelnemers gaven vooral aan dat de tijd te kort was en dat ze nog veel langer met elkaar hadden willen praten. Een van de studenten vond dat ze veel geleerd had van de levenswijsheid van de ouderen. “Ondanks de vele tegenslagen die het leven soms geeft, is het belangrijk je niet uit het veld te laten slaan, dat is wat ik meeneem van vandaag.” Mevrouw Goeijers sloot af met de opmerking: “Ik zit normaal tussen de oudjes, nu tussen de jongelui en dat is ook weleens hartstikke leuk die andere praat.” Waarop een student opmerkte: “U bent nog heel hip!”

Ouderen in de schoolbanken

Docent Kitty van der Made-Bogaerts blikt tevreden terug op een geslaagde middag. Wat is het toch mooi, jong en oud samen in de klas druk in gesprek. Zo te horen neemt iedereen iets mee naar huis van deze ervaring en draagt een middag als deze bij aan meer intergenerationele solidariteit.

Dit keuzeprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door IK-Levensles; beter onderwijs in de zorg voor ouderen. Initiatiefnemers zijn Vereniging Het Zonnehuis en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

Foto: Kitty van der Made

Reageren

Auteur

Danielle Swart

Danielle Swart

Danielle Swart is bij de Leyden Academy verantwoordelijk voor projecten op het gebied van beter onderwijs voor (toekomstige) zorgmedewerkers, verbetering van het negatieve imago van de ouderenzorg en het toepassen van wetenschappelijk onderzoek in de ouderenzorg.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten