menu

Beweegoefeningen voor ouderen

14 beweegoefeningen voor ouderen die kwetsbaar zijn en nog thuis wonen. Ze staan in de Fit&Sterk waaier die het Kenniscentrum Sport, samen heeft ontwikkeld met zorgorganisatie Cordaan in Amsterdam.

De waaier moet ouderen helpen langer zelfstandig en fit thuis te blijven wonen. De oefeningen zijn heel eenvoudig. Er zijn zelfs video’s bij gemaakt die op Youtube te volgen zijn. Thuiszorg medewerkers, mantelzorgers, huisartsen en fysiotherapeuten kunnen zo de ouderen heel makkelijk begeleiden. Want een beetje hulp om zeker te weten dat je het goed doet is altijd mooi meegenomen.

Meer spierkracht

De oefeningen zijn zo makkelijk dat je in 5 a 8 minuten klaar bent. Je kunt ze zelfs meerdere keren per dag doen als je wilt. En ook als je niet meer kunt staan of in een rolstoel zit, zijn de oefeningen goed uit te voeren. Er is namelijk een serie oefeningen ontwikkeld die zittend gedaan moeten worden. En er is een serie oefeningen die staand gedaan kunnen worden. Al met al is er goed nagedacht over welke beweegoefeningen voor ouderen nuttig zijn. Belangrijkste doel is het vergroten van de spierkracht. Uiteindelijk wil je als thuiswonende ouder nog steeds blijven functioneren, je fit voelen en energie hebben om dingen zelfstandig te doen.

Positieve ervaringen

De eerste ervaringen zijn al binnen. Bij thuiszorgorganisatie Jah Jireh is de waaier in gebruik. Eunice Willemstein van Jah Jireh: “Wij proberen de waaier te gebruiken waar kan. En het werkt! Zo hebben we een erg passieve meneer met alzheimer in een rolstoel die samen met zijn vrouw bij ons woont. Omdat ze van elkaar afhankelijk zijn, zijn ze moeilijk onafhankelijk van elkaar te activeren. We zijn bij hem begonnen met de waaier en nu is het gelukt hem regelmatig op de fiets te krijgen in onze fitnessruimte. Met het mooie weer is hij zelfs al een aantal keer buiten geweest. En zij volgt hem dan. Dat verheugt ons echt!”

Bestel de beweegoefeningen voor ouderen

Overigens kwam het idee van de waaier ooit van Eunice Willemstein. Zij heeft destijds een prototype gemaakt van de waaier, waarmee ze vervolgens naar het Kenniscentrum Sport is gestapt. Het Kenniscentrum Sport was enthousiast, wat de start was van het project. Met behulp van zorgorganisatie Cordaan is de Fit&Sterk waaier uiteindelijk door ontwikkeld. Iedereen kan de waaier gebruiken, alhoewel aan de inhoud niets aangepast mag worden. Voor organisaties is het tegen betaling wel mogelijk de waaier in je eigen huisstijl te krijgen.

Gerelateerde berichten

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten