menu

Autisme bij ouderen

Dit gastblog is geschreven door Carla Bartels, thuiscoach bij ZuidZorg

Mevrouw W. heeft enige jaren terug, toen zij ongeveer 60 jaar was, de diagnose PDD-NOS gekregen. PDD-NOS is de afkorting van Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified, een Engelse naam voor stoornissen die worden gerekend tot de pervasieve ontwikkelingsstoornissen. Dat is een late diagnose.

Zijzelf kan er niet zoveel mee en leeft het leven zoals zij altijd al deed. Het enige verschil is dat zij nu hulpverleners om zich heen heeft die weten wat PPD-NOS inhoudt en die haar daarbij ondersteunen. Ik kom als thuiscoach inmiddels al enige jaren over de vloer en mevrouw W. waardeert dit erg.

Rust door structuur

Nadat bleek dat zij in een zwaar vervuilde – en ook nog financiële – noodsituatie verkeerde, kregen instanties als gemeente en maatschappelijk werk haar in het vizier. Thuiscoaching werd ingezet en zodoende leerde ik mevrouw W. kennen. Samen zetten we haar huishouden weer op de rit gezet en brachten we haar administratie en financiën op orde. We brachten structuur aan door te werken met fotopictogrammen en stappenplannen. Het huishouden deed ze onder begeleiding. Herhaling van het aangeleerde gaf resultaat. Er kwam weer rust.

ZuidZorg artikelbanner

Contact met andere mensen

Toen mevrouw W. nog werkte, had zij collega’s waar ze overdag mee te maken had. Maar inmiddels is ze gepensioneerd. Haar familie is niet talrijk en ze heeft zich ook niet omringd met vrienden, dus ze is veel op zichzelf aangewezen. Het aangaan van contact is voor mevrouw W. erg moeilijk. De meeste contacten zijn oppervlakkig. Vanwege haar autisme is het voor mevrouw W. een hele opgave om emoties bij anderen te herkennen en zich daarin in te leven.

Autisme bij ouderen

Mevrouw W. en ik praten veel en na haar pensionering is de vrijetijdsbesteding en de zee van tijd wel een onderwerp van gesprek geworden. Dat er weinig contacten zijn wordt dan extra duidelijk. Hoe moest ze daarmee omgaan? We besloten op zoek te gaan naar een sportactiviteit die haar lichamelijk in beweging houdt en gelegenheid geeft tot het maken van nieuwe contacten. In haar eigen tempo zijn we in stapjes op zoek gegaan naar een passende activiteit. Inmiddels sport zij wekelijks en is zij heel trouw in deze bezoekjes. De contacten gaan nog wat moeizaam, maar dat vraagt tijd en oefening en herhaling. Als ik haar vraag hoe de sportmomenten verlopen, krijg ik een gedetailleerd verslag en ben ik volledig op de hoogte.

De rol van de thuiscoach

Wat is nu precies de rol van een thuiscoach, vraag je je misschien af? De rol van een thuiscoach is niet alleen van praktische aard, zoals in dit geval het opnieuw op orde brengen van het huishouden en de administratie. Het belangrijkste onderdeel van de rol ligt in het luisteren en observeren. Ik vraag altijd hoe de week is gegaan en of er zaken zijn die niet goed zijn gegaan. Omdat ik inmiddels vertrouwd ben, krijg ik een uitgebreid verslag. En dan worden problemen niet altijd uitgebreid besproken, maar is het zaak ook onderliggende signalen op te vangen. Signalen die aangeven dat er op bepaalde punten extra aandacht nodig is. Vaak zijn dat ogenschijnlijk eenvoudige problemen waar je makkelijk overheen kunt kijken. Maar voor iemand met de indicatie PDD-NOS een indrukwekkend onderwerp. En samen pak je die problemen dan stapsgewijs aan, om zo het leven stapje voor stapje makkelijker te maken.

Met mevrouw W. gaat het op deze manier steeds beter. Wat is het toch fijn om op deze manier van betekenis te kunnen zijn.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten