menu

Antibioticaresistentie voorkomen

Mensen en dieren kunnen ziek worden van een infectie die door bacteriën is veroorzaakt. Antibiotica zijn dan vaak het enige middel om deze infectie te behandelen. Maar wat als je door de jaren heen te veel antibiotica binnenkrijgt? Dan loop je het risico ongevoelig te worden voor medicijnen. Je bouwt dus een antibioticaresistentie op.  

Dit betekent dat infecties steeds moeilijker te bestrijden zijn, waardoor ziektes die normaal gesproken eenvoudig te behandelen zijn opeens levensbedreigend worden.

Besmet met resistente bacteriën

‘Ongevoelige’, oftewel resistente bacteriën kunnen zich op allerlei manieren verspreiden. Door direct contact met dieren of via andere mensen, bijvoorbeeld in het ziekenhuis of op reis. Besmetting zou ook via voedsel kunnen plaatsvinden. Bijvoorbeeld als iemand onvoldoende verhit vlees eet afkomstig van dieren die resistente bacteriën bij zich dragen.

Antibioticaresistentie tips

Om een antibiotica resistentie te voorkomen hebben we wat handige tips op een rijtje gezet. Uiteraard is het niet volledig uitgesloten hierdoor, maar hopelijk beperken deze tips wel het risico.

  • Luister naar je dokter en gebruik alleen antibiotica als hij of zij dat noodzakelijk vindt. Overleg dus altijd eerst met een arts, ook als je in het buitenland bent.
  • Houd je aan de dagelijks voorgeschreven hoeveelheid op de juiste tijd. Maak de kuur af en sla geen inname over.
  • Stop nooit met een antibioticakuur op eigen initiatief. Het kan wel maar dat moet je eerst met je huisarts overleggen.
  • Het is verkeerde zuinigheid als je restjes antibiotica of antibiotica van anderen gebruikt. Iedere infectie moet door een arts beoordeeld worden. Dan wordt duidelijk of een antibioticakuur nodig is, welk antibioticum geschikt is en hoe lang de kuur moet duren.
  • Na het bezoek aan het toilet altijd je handen wassen.
  • Voordat je met koken begint eerst je handen wassen. Ook voordat je gaat eten.
  • Was je handen ook nadat je contact hebt gehad met je huisdier.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten