menu

6 redenen waarom je veel moet plassen

Geef je de voorkeur aan een stoel aan het gangpad als je naar de film gaat? Hou je van te voren rekening met een pitstop als je gaat winkelen of als je in de auto stapt? Of word je iedere dag ’s nachts wakker om naar de WC te gaan? Er is waarschijnlijk een reden waarom je veel moet plassen. Maar wat kan het zijn?

1. Je gevoel klopt niet

Het lijkt misschien heel veel, maar als je acht keer overdag en één keer ’s nachts moet plassen is dit heel normaal. Heb je echter het gevoel dat het meer is dan dit, houd dan eens een dagboekje bij waarin je opschrijft hoe vaak je gebruik maakt van een WC. Zo krijg je een goed overzicht én kun je bepalen of je naar een huisarts moet voor advies.

2. Onvoldoende water drinken

Het klinkt misschien heel tegenstrijdig, maar minder water drinken zorgt ervoor dat je vaker moet plassen. Inderdaad! Hoe dat komt? Omdat je minder water drinkt raakt je urine heel erg geconcentreerd, wat irritatie van de blaas kan veroorzaken. Hierdoor krijg je vaker signalen dat je naar de WC moet. Meer water drinken verdunt de urine en zorgt voor minder irritatie.

3. Meer bewegen

Meer bewegen is heel belangrijk. Maar, we hebben het hier niet over fitness en cardio. Nee, het gaat hier voornamelijk over het trainen van je bekkenbodemspieren. Vooral bij vrouwen na de overgang is dit heel belangrijk, omdat alles ‘flexibeler’ wordt. Eigenlijk kun je overal je bekkenbodemspieren trainen. Trek je spieren samen en houd ze even vast. Laat ze daarna weer los.

4. Te kleine blaas

Het klinkt als een té simpel excuus, maar er zijn voldoende mensen die gewoon een té kleine blaas hebben. Je kunt hier weinig aan doen. Maar er is één oefening waarmee je je blaas kunt trainen. Je begint op dag 1 van de oefening met ieder half uur naar de WC gaan, of je nu wel of niet moet plassen. Vervolgens voeg je er de volgende dag vijftien minuten aan toe. En de derde dag nog eens vijftien minuten. Hiermee train je je blaas om meer vloeistof vast te houden.

5. Check je medicijnen

Slik je medicijnen, dan kan het zijn dat deze ervoor zorgen dat je vaker moet plassen dan dat je geen medicijnen slikt. Medicatie tegen een hoge bloeddruk zorgen er bijvoorbeeld voor dat je nieren veel meer en sneller urine produceren. Check dit dus even bij je huisarts of apotheek.

6. Meer redenen waardoor je moet plassen

Zijn bovenstaande redenen niet van toepassing op jouw situatie dan kan het ergens anders aan liggen.Nierstenen of diabetes bijvoorbeeld. Het is in dat geval verstandig om niet af te wachten maar gewoon naar je huisarts te gaan. Neem geen risico’s en zorg dat je zekerheid krijgt.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten