menu

100 plussers gezocht!

Het Alzheimercentrum van het VUmc is opzoek naar heldere 100 plussers. In Nederland zijn er inmiddels meer dan 2.000, waarvan het merendeel vrouw is. Dus ben je 100 plus of ken je 100 plussers dan zijn zij opzoek naar jou!

Het geheim van onze geest

In februari 2013 is vanuit het VUmc Alzheimercentrum het 100 plus onderzoek gestart. In dit onderzoek willen de onderzoekers achterhalen wat het geheim is van oud worden met heel belangrijk: een goede geestelijke gesteldheid. De kennis die hier uit komt willen de onderzoekers vervolgens toepassen om mensen die wel vatbaar zijn voor dementie te helpen óók zonder de ernstige gevolgen ervan oud te worden. Vraag is namelijk: hoe kan het dat sommige mensen op hun 70ste dement zijn en dat anderen ouder worden dan 100 jaar en geen enkele verschijnselen van dementie vertonen?

115 jaar oud en niet dement

Hendrikje van Andel-Schipper (1890-2005) werd 115 en was op haar extreem hoge leeftijd nog helemaal helder. Haar moeder werd 100 en ook zij kreeg geen dementie. Zo blijkt dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van dementie. Om erachter te komen welke rol dat is, doet het 100 plus onderzoek naar erfelijk materiaal van mensen die net als mevrouw van Andel-Schipper heel oud zijn geworden.

100 plussers sleutel naar nieuw medicijn

Het 100 plus onderzoek is op zoek naar welke factoren precies invloed hebben op de ontwikkeling van dementie. Het erfelijk materiaal van de gezonde ouderen wordt vergeleken met dat van ouderen met dementie. De onderzoekers hopen dat de vergelijkingen tot nieuwe inzichten kunnen leiden die weer helpen om een nieuw medicijn tegen dementie te ontwikkelen. Zodra ze weten welke mechanismen ervoor zorgen dat de hersenen gezond blijven, kunnen er medicijnen ontwikkelt worden die deze effecten nabootsen.

Bijzondere anekdotes

Het onderzoek levert tot nu toe niet alleen belangrijke data op, maar ook mooie anekdotes. Zo werkt Meneer Dijkema (100) nog 5 uur per dag in de tuin. Mevrouw Wortman-Faber (103) maakt nog altijd graag haiku’s. De heer Faber (100) publiceerde vorig jaar nog een boek en een anonieme deelneemster van 102 gniffelde: “Ja, ik heb me ingeschreven bij een verzorgingshuis, maar ik ga daar pas naartoe als ik oud ben!”

Meedoen

Het onderzoeksteam van het VUmc is continu op zoek naar nieuwe 100-plussers die niet dement zijn. Als 100 plussers willen deelnemen dan komt er een onderzoeker thuis langs om een aantal vragen te stellen en de geestelijke vermogens te testen. Ook wordt er bloed geprikt om het erfelijk materiaal te verzamelen. Hiervoor komt de lokale trombosedienst langs.

Dus ken je mensen die voldoen aan alle eisen én natuurlijk een 100 plussers zijn? Neem dan contact op met het onderzoeksteam.

Doe mee aan het onderzoek

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten