menu

10 redenen om over de dood te praten

Praten over de dood en dan in het bijzonder je eigen dood, dat doe je niet vaak. Sommigen van ons zelfs helemaal niet. Terwijl het eigenlijk heel normaal zou moeten zijn. De dood hoort bij het leven. Daarom hebben wij 10 goede redenen om het over de dood te hebben voor je op een rijtje gezet.

1. Het zorgt voor verbondenheid

De dood maakt veel los in mensen. Het is een persoonlijk en intiem onderwerp. Maar ook een algemeen thema. Iedereen kent de dood. Het brengt ons dichter bij elkaar. Je leert jezelf beter kennen en door er met anderen over te praten kom je over hen ook meer te weten. Het zorgt voor verbondenheid.

2. Je wordt gelukkig

Onderzoek wijst uit dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, je gelukkig wordt van praten over of bezig zijn met de dood. Je denkt dat het omgekeerde het geval is, dat je er depressief van wordt. Niet dus! Het maakt je juist positiever en vrolijker! En je zelfbeeld wordt er ook nog eens beter van.

3. Aandacht voor waar het om gaat

De dood leert ons ook dat immateriële zaken er meer toe doen dan geld, werk of bezit. Je gezin, familie vrienden en collega’s zijn belangrijker. Daar moet je het uiteindelijk mee doen. Dus met hen af en toe eens praten over de dood is een investering in wezenlijke zaken waar je allemaal baat bij hebt.

4. Je leven krijgt meer betekenis

Door na te denken over de dood en er met anderen over te praten realiseer je je dat ook jij eens zult sterven. Dat besef zal er toe leiden dat je meer uit je leven wilt halen. Eindelijk eens doen wat je leuk vindt. Je gaat de hoofd- van de bijzaken scheiden. Kortom, je gaat met de wetenschap van je sterfelijkheid meer uit je leven halen.

5. Je relativeert makkelijker

Als je beseft dat er ooit onherroepelijk een einde komt aan je leven, maak je je niet meer zo snel druk over allerlei pietluttigheden. Oftewel, je maakt niet meer zo snel van een mug een olifant. Dat maakt je leven een stuk leuker en je krijgt meer tijd om je bezig te houden met de dingen waar het echt om gaat.

6. Je let op je gezondheid

Als je de bovenstaande redenen ter harte neemt, waarom zou je dan de dood een handje helpen? Jouw leven is het waard om geleefd te worden. Je gaat dus meer op je levensstijl letten. Waarom zou je nog roken? Of vet en suiker eten? Beter een stukje fruit en gewoon een slokje water. Net zo lekker en veel gezonder. Sowieso zul je meer nadenken over je acties en handelen. Je leeft bewuster.

7. Je weet wat je wilt

Door met je naasten te praten over de dood maakt het ook makkelijker om je wensen kenbaar te maken. Wat wil je in de laatste fase voor het einde? Het is voor je naasten dan ook makkelijker om er achter te komen hoe jij er over denkt. Je maakt het hen zo ook makkelijker om hun gevoelens te uiten.

8. Je maakt dingen af

Stel dat er sprake is van een ongeneeslijke ziekte en je weet dat het einde nabij is. Door dit te accepteren geef je jezelf de tijd en ruimte om de dingen te zeggen die je nog had willen zeggen. En de onafgemaakte zaken op te lossen. Voor de naasten is het rouwproces dan ook minder complex.

9. Je bent niet meer zo bang

Het is natuurlijk begrijpelijk dat je in meer of mindere mate bang bent voor de dood. Door erover te praten wordt het onderwerp minder zwaar. Je krijgt van anderen te horen dat ook zij hun angsten en twijfels hebben. Misschien krijg je er zelfs nieuwe inzichten door die je helpen om te gaan met je levenseinde.

10. Je krijgt meer rust

Door al het bovenstaande mee te nemen in de wijze waarop je bezig bent met de dood, van jezelf of van anderen, krijg je ook de tijd om andere zaken te regelen zoals je wensen over de uitvaart, je testament en je nalatenschap. Ook jouw mening over eventuele reanimatie of euthanasie kun je dan regelen in een wils- of zorgverklaring.

Nog wat over de dood

Praten over de dood is niet makkelijk. Je hebt nu gemerkt dat er talloze aspecten aan die laatste fase zitten. Wellicht is het goed om het er eens met je huisarts over te hebben. In de eerste plaats om je eigen kijk op het onderwerp te ventileren, maar ook om de standpunten van je huisarts te vernemen. Misschien is zijn of haar kijk op die dingen wel een heel andere. Dan weet je dat en kun je er rekening mee houden. Hoe dan ook, praat er over. Je moet de dood niet doodzwijgen!

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten