Volg ons online

Lichaam & Geest

Zorgdebat 2017, wat moet je kiezen?

Afgelopen week was het Grote Zorgdebat 2017 in aanloop naar de verkiezingen. Alle partijen waren aanwezig, maar wat moet je kiezen?

Gedeeld

op

Het Grote Zorgdebat 2017

Het Grote Zorgdebat 2017, in Nieuwegein kwamen 20 februari jl. 10 woordvoerders van verschillende partijen bij elkaar om te debatteren over de zorg. Wat zijn hun standpunten? En nog belangrijker: wat betekent dit voor ons als burgers?

Het debat ging over 4 actuele onderwerpen. Het personeelstekort, de cliënt, wetten en regels én preventie. De veranderingen van de afgelopen jaren hebben heel veel impact gehad. Maar wat moet er nu nog gebeuren? Wat gaan de verschillende partijen doen om de zorg de komende jaren beter te maken?

Wetten en Regels, schrappen waar nodig

Wetten en regels. Ze zijn goed voor veel zaken. Maar kunnen er ook teveel wetten en regels zijn die uiteindelijk belemmerend werken voor de zorgmedewerker? “Als in de praktijk blijkt dat er klemmende, belemmerende regels zijn die daaraan in de weg staan, dan ruim ik ze graag samen met u op”, aldus Arno Rutte van de VVD. Volgens Pia Dijkstra van D66 zorgt niet alleen het schrappen van bepaalde regelgeving voor het creëren van tijd met cliënten. Ook de inzet van technologie kan volgens haar helpen bij het meer tijd vrijmaken voor bewoners. Het blijft een onderwerp waar nog veel moet gebeuren. Dit vindt branchevereniging ActiZ ook. Zij maakt zich al jaren sterk voor het verminderen van de regeldruk. Vooral de administratieve lasten zijn een doorn in het oog. “Veel zorgmedewerkers en zorgorganisaties komen om in alle formulieren die ingevuld moeten worden. Het kost veel tijd en draagt niet altijd bij aan de kwaliteit van de zorg die wordt geleverd”, aldus Bernadet Naber, persvoorlichter ActiZ.

Stemwijzer

Personeelstekort, groeiend probleem

Als het gaat over het tekort aan personeel in de zorg dan zijn D66 en GroenLinks het eens met elkaar. “We moeten kijken naar de lange termijn. Lange termijn is niet één kabinetsperiode”, aldus Pia Dijkstra van D66. “Het aantal ouderen in Nederland groeit, maar het aantal medewerkers in de zorg neemt af. Veel jongeren zien de sector nu ook niet als aantrekkelijke sector om in te werken. Alle negatieve aandacht heeft daaraan bijgedragen.” Er moeten voldoende zorgmedewerkers worden opgeleid, omgeschoold, maar vooral ook geworven. De sector zelf werkt hier al hard aan. Brancheverenigingen ActiZ en BTN hebben de handen ineen geslagen. Samen met diverse andere partijen zijn zij het PersoneelsPact Ouderenzorg gestart. Dit moet de komende jaren gaan zorgen voor een omslag wat betreft dit onderdeel van de zorg.

Preventie, voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze altijd. Preventie is daarom een belangrijk onderwerp. Zeker als het gaat om zorg en ouderen. Marith Volp van de PvdA pleit voor opname van effectieve preventie in het basispakket. Wat is dit precies? Denk aan bijvoorbeeld fysiotherapie krijgen voordat je het ziekenhuis in gaat. Dit klinkt misschien onlogisch, maar dat is het niet. Hierdoor kunnen mensen fysiek gezonder het ziekenhuis in, waardoor ze sneller herstellen. “Als zorgorganisaties denken wij ook aan een zogenaamde Transmurale Zorgbrug. Dit is een initiatief waarbij wijkverpleegkundigen al bij mensen in het ziekenhuis op bezoek gaan. Zo kunnen ze de terugkeer naar huis makkelijker regelen en soepeler laten verlopen. Er kan een inschatting worden gemaakt welke zorg en ondersteuning thuis nodig is voor herstel. Ook dit is wat ons betreft preventie,” aldus ActiZ.

Zorgdebat 2017, wat kies je?

Wij zijn heel benieuwd naar jouw mening. Hoe denk je over deze onderwerpen? En heb je al een keuze hebt gemaakt voor 15 maart? Hoe kijk je aan tegen deze verkiezingen en wat ga je stemmen? Deel je mening hier op NED7 of praat mee op onze Facebook community!

Bezoek ook eens…

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen