Volg ons online

Lichaam & Geest

Zorg voor ouderen moet met liefde

De zorg voor ouderen staat bij de komende verkiezingen bovenaan de agenda. Tijd voor een boodschap aan het toekomstige kabinet!

Gedeeld

op

Zorg voor ouderen in Nederland

De zorg voor ouderen moet altijd met liefde, nu én in de toekomst. Zorgorganisaties in heel Nederland maken zich op voor de verkiezingen 15 maart, want zorg is misschien wel hét belangrijkste onderwerp op de agenda. Reden dus om nu alvast een boodschap naar het nieuwe kabinet te sturen.

Branchevereniging ActiZ loopt zich alvast warm. 15 maart is per slot van rekening al heel dichtbij. Dat zegt natuurlijk niets over hoe snel er een regering is geformeerd. Maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen. Liefdevolle zorg, dat is in ieder geval de kern van de boodschap. Voor nu én voor de toekomst.

Ook voor de thuiszorg

Overigens is liefdevolle zorg niet alleen voor ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen nodig. Ook mensen die nog thuis wonen moeten zo lang mogelijk aandachtige en professionele hulp kunnen krijgen. Zelfstandig blijven als het kan is heel belangrijk. Op het moment dat thuis wonen echter geen optie meer is moeten deze mensen terecht kunnen in een eigentijds verpleeghuis. Dit is wat Nederland wil. Dit is ook wat zorgorganisaties willen bieden. Maar daar is een ‘nieuwe’ visie voor nodig. Een nieuw kabinet moet hierbij daarom helpen. Minder onnodige regels is bijvoorbeeld een onderwerp waar de politiek bij nodig is. Maar ook voldoende opgeleid personeel is onmisbaar.

Investeren in de toekomst

“In de thuiszorg en de verpleeghuizen gaat het naast veilige en goede zorg vooral om aandacht. Om liefdevolle zorg met oog en ruimte voor persoonlijke voorkeuren van de mensen die thuis zorg krijgen of in een verpleeghuis wonen. Daarbij is het belangrijk dat we samen optrekken met familie en vrienden. Maar ook praktisch en kosten-efficiënt werken. Kortom: we willen nogal wat, we geloven ook echt dat het kan. We hebben de afgelopen decennia getoond een flexibele, ondernemende en innovatieve branche te zijn. Krachten die ons de komende jaren gaan helpen om de Nederlandse ouderenzorg, die internationaal erkend wordt als één van de beste ter wereld, te verankeren voor de toekomst. En daar nemen wij, de zorgorganisaties van ActiZ, onze verantwoordelijkheid voor”, aldus Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van ActiZ.

Zelf bepalen welke zorg je wil

Zorgorganisaties in Nederland willen graag aan de slag. Achterover leunen en wachten op de politiek zit er wat hun betreft niet in. Joppe: “Investeer samen met ons in de zorg voor ouderen in Nederland, in voldoende middelen en reële tarieven, in voldoende en goed opgeleid personeel en in minder regels.” De zorgvraag wordt steeds zwaarder. Dit komt omdat meer mensen simpelweg ouder worden. Maar het komt ook omdat mensen langer thuis blijven wonen. Pas als de zorg acuut is komen ze terecht in een verpleeghuis. Verder liggen de kwaliteitseisen hoger dan vroeger. Goede zaak, maar dat vergt aanpassingen aan het budget. Ook zijn de financieringsregels in de zorg onnodig ingewikkeld. Een betalingssysteem waarbij mensen een budget krijgen en zelf mogen bepalen welke zorg ze nodig hebben. Waarbij ook keuzevrijheid moet bestaan bij welke zorgorganisatie zij dit willen besteden. Dit zien zorgorganisaties als een goed alternatief voor het huidige systeem.

Snel groeiend personeelstekort

Het tekort aan personeel is een apart onderwerp. De komende jaren is een directe behoefte aan ruim 70.000 extra opgeleide werknemers! Dit geldt ook voor de thuiszorg. Ook hier worden duizenden vacatures verwacht. Vacatures die nu niet ingevuld dreigen te worden omdat er niet voldoende mensen zijn. Als er mensen gevonden voor worden moeten ze ook voldoende opgeleid zijn en uitzicht hebben op een toekomst in de zorg. Dat betekent overigens ook dat er hard gewerkt moet worden aan het imago van de zorg. Nu lijkt het namelijk alles behalve aantrekkelijk om in de zorg aan de slag te gaan.

Zorg voor ouderen met minder regels

Dit komt deels door de verschrikkelijke verhalen die gedeeld worden. Situaties en dilemma’s die voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld minder regels. Het oerwoud aan regels is onwerkbaar geworden. Het werkt verlammend, in plaats van dat het medewerkers de ruimte biedt om liefdevolle zorg te verlenen. Bovendien dragen de vele regels lang niet altijd bij aan betere kwaliteit zorg, terwijl ze daar wel ooit voor bedoeld waren. Minder regels dus en minder administratieve lasten. Liefdevolle zorg voor ouderen, wie wil dat nu niet?

Stemwijzer

15 maart kun je stemmen. Heb je al een keuze gemaakt? Doe hier de stemwijzer en kijk welke partijen het beste bij jou passen!

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen