Volg ons online

Lichaam & Geest

Zorg voor ouderen moet met liefde

De zorg voor ouderen staat bij de komende verkiezingen bovenaan de agenda. Tijd voor een boodschap aan het toekomstige kabinet!

Gedeeld

op

Zorg voor ouderen in Nederland

De zorg voor ouderen moet altijd met liefde, nu én in de toekomst. Zorgorganisaties in heel Nederland maken zich op voor de verkiezingen 15 maart, want zorg is misschien wel hét belangrijkste onderwerp op de agenda. Reden dus om nu alvast een boodschap naar het nieuwe kabinet te sturen.

Branchevereniging ActiZ loopt zich alvast warm. 15 maart is per slot van rekening al heel dichtbij. Dat zegt natuurlijk niets over hoe snel er een regering is geformeerd. Maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen. Liefdevolle zorg, dat is in ieder geval de kern van de boodschap. Voor nu én voor de toekomst.

Ook voor de thuiszorg

Overigens is liefdevolle zorg niet alleen voor ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen nodig. Ook mensen die nog thuis wonen moeten zo lang mogelijk aandachtige en professionele hulp kunnen krijgen. Zelfstandig blijven als het kan is heel belangrijk. Op het moment dat thuis wonen echter geen optie meer is moeten deze mensen terecht kunnen in een eigentijds verpleeghuis. Dit is wat Nederland wil. Dit is ook wat zorgorganisaties willen bieden. Maar daar is een ‘nieuwe’ visie voor nodig. Een nieuw kabinet moet hierbij daarom helpen. Minder onnodige regels is bijvoorbeeld een onderwerp waar de politiek bij nodig is. Maar ook voldoende opgeleid personeel is onmisbaar.

Investeren in de toekomst

“In de thuiszorg en de verpleeghuizen gaat het naast veilige en goede zorg vooral om aandacht. Om liefdevolle zorg met oog en ruimte voor persoonlijke voorkeuren van de mensen die thuis zorg krijgen of in een verpleeghuis wonen. Daarbij is het belangrijk dat we samen optrekken met familie en vrienden. Maar ook praktisch en kosten-efficiënt werken. Kortom: we willen nogal wat, we geloven ook echt dat het kan. We hebben de afgelopen decennia getoond een flexibele, ondernemende en innovatieve branche te zijn. Krachten die ons de komende jaren gaan helpen om de Nederlandse ouderenzorg, die internationaal erkend wordt als één van de beste ter wereld, te verankeren voor de toekomst. En daar nemen wij, de zorgorganisaties van ActiZ, onze verantwoordelijkheid voor”, aldus Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van ActiZ.

Zelf bepalen welke zorg je wil

Zorgorganisaties in Nederland willen graag aan de slag. Achterover leunen en wachten op de politiek zit er wat hun betreft niet in. Joppe: “Investeer samen met ons in de zorg voor ouderen in Nederland, in voldoende middelen en reële tarieven, in voldoende en goed opgeleid personeel en in minder regels.” De zorgvraag wordt steeds zwaarder. Dit komt omdat meer mensen simpelweg ouder worden. Maar het komt ook omdat mensen langer thuis blijven wonen. Pas als de zorg acuut is komen ze terecht in een verpleeghuis. Verder liggen de kwaliteitseisen hoger dan vroeger. Goede zaak, maar dat vergt aanpassingen aan het budget. Ook zijn de financieringsregels in de zorg onnodig ingewikkeld. Een betalingssysteem waarbij mensen een budget krijgen en zelf mogen bepalen welke zorg ze nodig hebben. Waarbij ook keuzevrijheid moet bestaan bij welke zorgorganisatie zij dit willen besteden. Dit zien zorgorganisaties als een goed alternatief voor het huidige systeem.

Snel groeiend personeelstekort

Het tekort aan personeel is een apart onderwerp. De komende jaren is een directe behoefte aan ruim 70.000 extra opgeleide werknemers! Dit geldt ook voor de thuiszorg. Ook hier worden duizenden vacatures verwacht. Vacatures die nu niet ingevuld dreigen te worden omdat er niet voldoende mensen zijn. Als er mensen gevonden voor worden moeten ze ook voldoende opgeleid zijn en uitzicht hebben op een toekomst in de zorg. Dat betekent overigens ook dat er hard gewerkt moet worden aan het imago van de zorg. Nu lijkt het namelijk alles behalve aantrekkelijk om in de zorg aan de slag te gaan.

Zorg voor ouderen met minder regels

Dit komt deels door de verschrikkelijke verhalen die gedeeld worden. Situaties en dilemma’s die voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld minder regels. Het oerwoud aan regels is onwerkbaar geworden. Het werkt verlammend, in plaats van dat het medewerkers de ruimte biedt om liefdevolle zorg te verlenen. Bovendien dragen de vele regels lang niet altijd bij aan betere kwaliteit zorg, terwijl ze daar wel ooit voor bedoeld waren. Minder regels dus en minder administratieve lasten. Liefdevolle zorg voor ouderen, wie wil dat nu niet?

Stemwijzer

15 maart kun je stemmen. Heb je al een keuze gemaakt? Doe hier de stemwijzer en kijk welke partijen het beste bij jou passen!

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen