Volg ons online

Lichaam & Geest

Zijn ouderen een gevaar op de weg?

Zijn ouderen een gevaar op de weg? Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ouderen een stuk minder rijden dan gemiddeld wat een risico is.

Gedeeld

op

Ouderen een gevaar op de weg

Hoe ouder je bent hoe slechter je rijdt? Veel kinderen vinden dat hun ouders een gevaar op de weg zijn en niet meer zouden mogen rijden. Maar is dit wel zo en zouden ouderen vaker getest moeten worden? Of hebben ouderen juist veel meer ervaring en moet je ze niet lastig vallen met onderzoeken, alleen maar omdat ze net iets ouder zijn dan de gemiddelde chauffeur?

Minder rijden is een risico

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ouderen een stuk minder in de auto zitten dan een gemiddeld gezin van middelbare leeftijd. Oefening baart kunst zeggen ze altijd, dus als je minder oefening hebt is het risico dat je niet voldoende meekomt in het verkeer ook groter. Volgens voormalig verkeersofficier van justitie Koos Spee is dat zo, alhoewel dit niet betekent dat je ook daadwerkelijk meer ongelukken maakt. Koos: “Het logisch dat ouderen die niet meer werken minder kilometers maken. Maar dit zegt nog niks over het aantal ongevallen dat iemand maakt. Als je minder gaat rijden, krijg je ook minder ervaring en word je misschien minder scherp.”

VVN Opfriscursus

Rijden met dementie

Vanaf je 75ste jaar word je om de vijf jaar gekeurd. Maar is de keuring die je dan krijgt wel streng genoeg? Nu wordt uitsluitend gekeken naar de basis voorwaarden, zoals het zicht, het gehoor en de lichamelijke gesteldheid. Een rijtest maakt bijvoorbeeld geen onderdeel uit van de vijfjaarlijkse herkeuring. Ook is er geen meldplicht van eventuele ziektebeelden zoals dementie. “Je bent niet verplicht dat te melden bij de keuring, maar mensen die daaraan lijden kunnen in korte tijd erg achteruit gaan”, aldus Koos Spee. “Een periode van vijf jaar tussen de keuringen wordt dan opeens heel lang.”

Meldingsplicht

Vroeger waren deze regels volgens Spee veel strenger. Koos: “Als je echt wat mankeerde was je verplicht dat te melden aan het CBR. Als je dat niet deed, had je echt een probleem op het moment dat er wat gebeurde op de weg. Tegenwoordig zegt de minister dat mensen zelf verstandig genoeg zijn om dat te melden. Maar veel ouderen vinden dat ze nog prima kunnen rijden, ook als dat onterecht is.” Verder kunnen mensen uit de omgeving geen melding maken bij het CBR van iemands rijvaardigheid. Deze verantwoordelijkheid ligt nu uitsluitend bij de persoon zelf, die hiervoor ook zelf een verklaring moet invullen. Pas dan gaat het CBR over tot (her)keuring van die persoon.

Oudste taxichauffeur van Nederland

Roel Groenhoff is 96 jaar, maar reed tot zo’n drie jaar terug nog gewoon een taxi. Met zijn 93 jaar was hij waarschijnlijk de oudste taxichaffeur van Nederland! Nu hij gestopt is met werken betekent dat niet dat hij niet meer rijdt. Hij rijdt, naar eigen zeggen, nog regelmatig naar Luxemburg en hij bezoekt heel vaak zijn broer, die in een verpleeghuis woont en dementie heeft. En op de snelweg kan hij heel goed meekomen: “Ik ga gewoon met de snelheid van de rest van het verkeer mee. Op de snelweg rijd ik 100 of 120, ik haal ook gewoon vrachtwagens in.”

Gevaar op de weg

Zelf vindt Roel ook dat ouderen een gevaar op de weg kunnen zijn. “Ik ken geen voorbeelden uit mijn omgeving, maar als ik zelf maar een ogenblik zou twijfelen aan mijn rijvaardigheden, zou ik meteen mijn auto met pensioen laten gaan.” Roel is net weer goedgekeurd door een arts. Het was uitsluitend een lichamelijke en geestelijke keuring zegt hij. Rijden maakte inderdaad geen onderdeel uit van de test. Wel kan de arts een aantekening maken in het rapport als degene die hij keurt onzeker overkomt. Er is dan een mogelijkheid dat de persoon een extra test moet afleggen bij het CBR.

Jouw mening

Wij zijn benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Vind jij dat ouderen een gevaar op de weg zijn? Of kunnen ze prima meekomen en moeten ze voldoen aan dezelfde voorwaarden als iedere andere chauffeur? Stem mee op onze poll én geef je mening over dit onderwerp op onze Facebook community!

[socialpoll id=”2351370″]

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen