Volg ons online

Lichaam & Geest

Zijn ouderen een gevaar op de weg?

Zijn ouderen een gevaar op de weg? Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ouderen een stuk minder rijden dan gemiddeld wat een risico is.

Gedeeld

op

Ouderen een gevaar op de weg

Hoe ouder je bent hoe slechter je rijdt? Veel kinderen vinden dat hun ouders een gevaar op de weg zijn en niet meer zouden mogen rijden. Maar is dit wel zo en zouden ouderen vaker getest moeten worden? Of hebben ouderen juist veel meer ervaring en moet je ze niet lastig vallen met onderzoeken, alleen maar omdat ze net iets ouder zijn dan de gemiddelde chauffeur?

Minder rijden is een risico

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ouderen een stuk minder in de auto zitten dan een gemiddeld gezin van middelbare leeftijd. Oefening baart kunst zeggen ze altijd, dus als je minder oefening hebt is het risico dat je niet voldoende meekomt in het verkeer ook groter. Volgens voormalig verkeersofficier van justitie Koos Spee is dat zo, alhoewel dit niet betekent dat je ook daadwerkelijk meer ongelukken maakt. Koos: “Het logisch dat ouderen die niet meer werken minder kilometers maken. Maar dit zegt nog niks over het aantal ongevallen dat iemand maakt. Als je minder gaat rijden, krijg je ook minder ervaring en word je misschien minder scherp.”

VVN Opfriscursus

Rijden met dementie

Vanaf je 75ste jaar word je om de vijf jaar gekeurd. Maar is de keuring die je dan krijgt wel streng genoeg? Nu wordt uitsluitend gekeken naar de basis voorwaarden, zoals het zicht, het gehoor en de lichamelijke gesteldheid. Een rijtest maakt bijvoorbeeld geen onderdeel uit van de vijfjaarlijkse herkeuring. Ook is er geen meldplicht van eventuele ziektebeelden zoals dementie. “Je bent niet verplicht dat te melden bij de keuring, maar mensen die daaraan lijden kunnen in korte tijd erg achteruit gaan”, aldus Koos Spee. “Een periode van vijf jaar tussen de keuringen wordt dan opeens heel lang.”

Meldingsplicht

Vroeger waren deze regels volgens Spee veel strenger. Koos: “Als je echt wat mankeerde was je verplicht dat te melden aan het CBR. Als je dat niet deed, had je echt een probleem op het moment dat er wat gebeurde op de weg. Tegenwoordig zegt de minister dat mensen zelf verstandig genoeg zijn om dat te melden. Maar veel ouderen vinden dat ze nog prima kunnen rijden, ook als dat onterecht is.” Verder kunnen mensen uit de omgeving geen melding maken bij het CBR van iemands rijvaardigheid. Deze verantwoordelijkheid ligt nu uitsluitend bij de persoon zelf, die hiervoor ook zelf een verklaring moet invullen. Pas dan gaat het CBR over tot (her)keuring van die persoon.

Oudste taxichauffeur van Nederland

Roel Groenhoff is 96 jaar, maar reed tot zo’n drie jaar terug nog gewoon een taxi. Met zijn 93 jaar was hij waarschijnlijk de oudste taxichaffeur van Nederland! Nu hij gestopt is met werken betekent dat niet dat hij niet meer rijdt. Hij rijdt, naar eigen zeggen, nog regelmatig naar Luxemburg en hij bezoekt heel vaak zijn broer, die in een verpleeghuis woont en dementie heeft. En op de snelweg kan hij heel goed meekomen: “Ik ga gewoon met de snelheid van de rest van het verkeer mee. Op de snelweg rijd ik 100 of 120, ik haal ook gewoon vrachtwagens in.”

Gevaar op de weg

Zelf vindt Roel ook dat ouderen een gevaar op de weg kunnen zijn. “Ik ken geen voorbeelden uit mijn omgeving, maar als ik zelf maar een ogenblik zou twijfelen aan mijn rijvaardigheden, zou ik meteen mijn auto met pensioen laten gaan.” Roel is net weer goedgekeurd door een arts. Het was uitsluitend een lichamelijke en geestelijke keuring zegt hij. Rijden maakte inderdaad geen onderdeel uit van de test. Wel kan de arts een aantekening maken in het rapport als degene die hij keurt onzeker overkomt. Er is dan een mogelijkheid dat de persoon een extra test moet afleggen bij het CBR.

Jouw mening

Wij zijn benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Vind jij dat ouderen een gevaar op de weg zijn? Of kunnen ze prima meekomen en moeten ze voldoen aan dezelfde voorwaarden als iedere andere chauffeur? Stem mee op onze poll én geef je mening over dit onderwerp op onze Facebook community!

[socialpoll id=”2351370″]

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen