Volg ons online

Lichaam & Geest

Zenvolle zorg

Ooit gehoord van Zenvolle zorg? Cees Swinkels werkt bij ZuidZorg en legt in zijn gastblog op NED7 uit wat Zenvolle zorg is.

Gedeeld

op

Zenvolle zorg voor ouderen

dit gastblog is geschreven door Cees Swinkels, informatiemanager bij ZuidZorg in Brabant

Zenvolle zorg, wat is dat precies? Ik ben Cees Swinkels en werk als informatiemanager bij ZuidZorg. Wij zijn een organisatie die o.a. thuiszorg levert aan die mensen die het nodig hebben. Vooral ook met dit warme weer! Wij leven in een tijd met hoge werkdruk en bezuinigingen en alsof dat nog niet genoeg is hebben medewerkers in de zorg ook te maken met heel veel veranderingen die in korte tijd worden doorgevoerd.

Denk aan werken in kleine “oplossingsgerichte teams”, zelf indicaties stellen, zelfstandig plannen in plaats van één centrale planning en dan zijn er ook nog heel veel nieuwe technieken zoals iPads en nieuwe software, die hun weg naar de dagelijkse zorg vinden. Er wordt veel van medewerkers gevraagd. Toch kan ik zeggen dat onze stoere vrouwen bij ZuidZorg (en natuurlijk ook enkele mannen waar ik 20 jaar geleden ook bij hoorde als wijkverpleegkundige), zich met hart en ziel inzetten om mensen te helpen die zorg nodig hebben. Met hart en ziel is hier de kern van de zaak. Zorg van ‘hart tot hart’ schept verbondenheid tussen mensen. En dat is ook precies waar onze klanten behoefte aan hebben. Onze medewerkers voegen hier ook nog eens hun kennis van professionele zorg aan toe. Wat een rijkdom, wat een mooi vak!

Rust in het hoofd

Maar lukt het onze medewerkers dan nog wel om onder deze omstandigheden het hoofd koel te houden en voldoende rust te ervaren om met hart en ziel hun vak uit te blijven oefenen? Is het mogelijk om verbondenheid te voelen met een hulpbehoevende medemens onder hoge werkdruk, allerlei afleidingen en zelfs tropische temperaturen? Hoe doen zij dat?

Bevrijding

Het antwoord op deze vraag kan gevonden worden in een oude traditie. Deze traditie gaat terug naar de zesde eeuw voor Christus. Het boeddhisme. De oorspronkelijke boeddha kwam tot een zogenaamde bevrijdingspsychologie die ook tegenwoordig nog heel relevant is. Misschien nog wel relevanter zelfs. Hoe kunnen de oude boeddhistische waarden onze collega’s van nu helpen en daarmee ook de mensen die zij moeten verzorgen? Hoe kunnen we bevrijd worden van het gevoel altijd te kort te schieten? Hoe voorkomen we dat we afgeleid worden door telefoontjes, mail en social media berichten waardoor wij in ons hoofd alleen maar drukker worden?

Zenvolle zorg

Zen als vorm van boeddhisme legt sterk de nadruk op het trainen van onze aandacht. 100% aandacht voor datgene dat zich in het nu afspeelt. Door volledig gefocust te zijn op wat je aan het doen bent, kom je in een zogenaamde flow terecht. Een gevoel waarbij je alles even vergeet en één wordt met dat wat je op dat moment aan het doen bent. Je kent dat moment vast wel, ook al realiseerde je niet dat je in een flow zat. Het is het gevoel van ultiem geluk waardoor je je compleet verbonden voelt met alles en iedereen om je heen.  De boodschap van het zenboeddhisme is heel eenvoudig en ook heel toepasbaar op de zorg. Doe dat wat je aan het doen bent met volle aandacht en overtuiging en doe het één voor één (singeltasken in plaats van multitasken). Dit zorgt voor een verhoogde kwaliteit van je werk, je bent minder vermoeid, je werkt efficiënter én het belangrijkste: je wordt er een gelukkiger mens door. En natuurlijk is onze klant de eerste die op zal merken dat er een ‘zenvolle’ zorgverlener van ZuidZorg aan het werk is. Werkelijk contact van hart tot hart. Dat is pas ‘Vertrouwd Dichtbij’!

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen. Dus heb jij ook ervaring met  ‘zenvolle’ zorg of heb je ideeën over dit onderwerp? Laat een berichtje achter hieronder of op de NED7 Facebook community!

meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen