Volg ons online

Lichaam & Geest

Zen voor betere zorg?

Miguel van Herck is informatiemanager bij ZuidZorg en volgt een cursus zenvolle zorg. Maar kan Zen zorgen voor betere zorg?

Gedeeld

op

Zen voor de zorg

dit gastblog is geschreven door Miguel van Herck, informatiemanager bij ZuidZorg in Brabant

Je kent het wel: je fietst of rijdt naar je werk met je hoofd vol gedachten. Voor je het weet ben je op de plaats van bestemming, terwijl je je weinig van de reis herinnert. Gedachten leiden je af van waar je eigenlijk op dat moment mee bezig bent. Dat is niet per definitie slecht: het kan heerlijk zijn om weg te dromen, in je hoofd even te ontsnappen aan een vervelende bezigheid of omgeving. Maar als gedachten bezit van je nemen, je humeur verpesten of je zelfs angstig maken, dan heb je er last van.

Meer interne rust in een drukke wereld

Ik volg een workshop Zenvolle Zorg bij Cees Swinkels van ZuidZorg. In drie avonden legt hij 16 medewerkers van ZuidZorg uit wat Zen is en gaan we de Zen-meditatie oefenen. De meesten doen mee omdat ze meer interne rust willen ervaren. We leven in een snelle maatschappij met veel informatie. Zeker in de zorg is het een hele kunst om jezelf niet te verliezen in ‘zorgen’. Biedt Zen de oplossing?

ZuidZorg bannerknop

Afstand

Cees legt uit dat Zen een manier is om los te komen van je gedachten. Hoe je denkt over het leven, gezondheid, liefde… is in onze Westerse maatschappij bijna synoniem geworden met wie je bent. Maar we zijn niet onze gedachten. Zen leert je met een afstandje naar je gedachten te kijken. Daardoor worden ze minder ‘beladen’.

Bovendien kun je vaak op het moment dat de gedachte bij je opkomt niet in actie komen. Terwijl de gedachten maar blijft ‘malen’ in je hoofd, slurpt hij alle energie uit je. Zen zegt: wees in het nu. Als het tijd is voor actie, weet je wel wat je moet doen. Het is een ander soort weten, meer intuïtief. Die je vanuit rust kunt ervaren.

De praktijk

Tijd voor een oefening. Tien minuten lang gaan we ons concentreren op het ‘nu’. Het is een eenvoudige oefening: je zit met een rechte rug en kijkt ongeveer een meter voor je op de grond. Je bent je bewust van je ademhaling en telt op iedere, langzame uitademing: 1…, 2…, 3…, in jezelf, tot maximaal 10. Als je wordt afgeleid door een gedachte of iets uit je omgeving, dan begin je gewoon weer bij 1. Daarbij is niets fout! Constateer enkel dat je een gedachte hebt. Wees mild voor jezelf, zegt Zen.

Het blijken tien hele lange minuten. Ik voel hoe moe mijn ogen zijn. Ik hoor het verkeer. Ik denk aan de verjaardag van mijn zoon. O ja, weer bij 1 beginnen. 2… 3… 4… En ja, na een tijdje voel ik een zeker rust en focus ontstaan. Maar echt Zen ben ik nog niet.

Zen vergt veel oefening

We mogen er thuis mee aan de slag. Iedere dag vijf minuten, maar het mogen er ook tien of vijftien zijn. Daarnaast vraagt Cees ons om iedere dag een activiteit met volle aandacht te doen: de afwas, een gesprek… Zen kan op die manier een nieuwe gewoonte in ons leefritme worden. Volgende week duiken we er verder in en leren we wat er fysiek met je gebeurt als je mediteert en hoe Zen kan je ‘helen’ en je gelukkig kan maken.

Miguel van Herck, informatiemanager bij ZuidZorg

“De eerste tien minuten Zen oefening waren echt heel moeilijk voor me. Mijn gedachten springen vaak van links naar rechts. Op het werk ben ik tegelijkertijd een memo aan het typen, de telefoon aan het beantwoorden en een mail aan het schrijven. Mijn hoofd en mijn bureau zijn dan ook vrij chaotisch. Ik hoop dat Zen me gaat helpen meer rust te krijgen. Om één ding tegelijk te doen, met volle aandacht. De tweede oefening van tien minuten waren al een stuk beter voor me. Ik voelde dat ik de dag even kon loslaten. Ik ga er thuis verder mee aan de slag, ben erg benieuwd!”

meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen