Lichaam & Geest

5 yoga houdingen om beter te slapen

Yogablogger Happy Sleeper heeft 5 makkelijke yoga houdingen die je kunnen helpen om beter te slapen. Wie wil dat niet?!

Yoga houdingen

Goed slapen is een must als je je gezond, vitaal en ontspannen wilt voelen. Maar hoe doe je dat? Bij NED7 hebben we een nieuwe blogger toegevoegd die hier alles, maar dan ook echt ALLES, over weet! Anouk heeft haar blog Happy Sleeper al een tijdje online staan. Dagelijks helpt ze haar lezers verder met handige tips, tricks en speciaal geselecteerde slaapproducten. En vanaf nu doet ze dat ook via ons platform. Welkom Anouk!

Niets is zo frustrerend als niet kunnen slapen als je dat wel graag wilt. En het meest irritante: je hele dag kan dan in het teken staan van een rusteloze nacht. Door rust te geven aan je lijf en je hoofd vóór je gaat slapen, geef je jezelf een cadeautje. Op avonden dat ik merk dat gedachten, een stressgevoel en emoties me wat in de weg zitten doe ik een aantal yin oefeningen in bed. Ik ga dan rustiger slapen. En dat cadeautje gun ik jou natuurlijk ook! Daarom hieronder zo simpel mogelijk omschreven hoe ook jij de oefeningen kunt doen.

Beginners

Yin yoga houdingen (asanas) zijn passieve oefeningen waarin je 3-5 minuten in dezelfde houding blijft en zo het bindweefsel en meridianen in je lichaam stimuleert, en dat allemaal in je bed of op een matje ervoor, yogis choice. Het maakt niet uit of je beginner bent of een ervaren yogi, de serie is geschikt voor iedereen. Let wel even op als je zwanger bent, je lijf is wat soepeler dan anders, dus hou je lijf in de gaten en doe wat goed voelt.

Wat geef je jezelf cadeau voor de nacht?

 • Je vertraagt je ademhaling waardoor je makkelijker in slaap valt
 • Je stimuleert het herstellend vermogen van je eigen lichaam
 • Je verbetert de flexibiliteit en elasticiteit van je gewrichten
 • En je stimuleert de energiestroom door je meridianen

Om te beginnen: Je kunt je helemaal klaar maken voor bed en in je nachtkleding de oefeningen doen. Misschien vind je het fijn om ontspannende muziek op te zetten, dat kan soms helpen om je gedachten wat rust te geven.

De 5 houdingen, of asana’s

Asana 1: Legs up the wall | 2 minuten

 1. Ga op je bed zitten met je gezicht naar de muur. Dit kan ook aan het hoofdeinde.
 2. Ga liggen en zet je benen omhoog tegen de muur.
 3. Je kunt de afstand tussen je billen en de muur groter of kleiner maken, afhankelijk hoe het voelt voor jou.
 4. Leg je armen naast je lichaam met jouw handpalmen omhoog, adem rustig door en voel je spieren aan de achterkant van je benen strekken.

Tip: Probeer je lichaam niet in een volledige hoek van 90 graden te brengen, omdat dit de bloedsomloop op je heupen kan belemmeren. Schuif in plaats daarvan je heupen een paar centimeter van de muur en / of til je heupen op door een kussen onder je heiligbeen te plaatsen.

Asana 2: Childspose | 2 minuten

 1. Begin zittend, met je billen op je hielen en rol jezelf langzaam af naar voren en omlaag, breng je borst naar je dijen.
 2. Plaats je voorhoofd voor je op het bed, richting de aarde.
 3. Leg je armen naast je dijen naar achteren, met je handpalmen naar boven en voel de ontspanning in je schouders.
 4. Houd dit 2 minuten vol en adem rustig door.

Tip: Als je je billen niet op je hielen kunt krijgen, heeft je hoofd daar misschien wat last van. Je kunt je nek dan ondersteunen door je voorhoofd op handen of op een kussen te plaatsen. Laat de knieën zo dicht bij elkaar liggen als comfortabel is, maar ze hoeven elkaar niet aan te raken. Als je ongemak in je onderbuik voelt, dan kun je je knieën iets meer spreiden.

Asana 3: Lying Butterfly | 3-5 minuten

 1. Ga op je bed op je rug liggen
 2. Trek je knieën op en plaats je voeten op het bed
 3. Breng dan de onderkant van je voeten tegen elkaar, laat je knieën openvallen en breng je benen in een zachte diamantvorm.
 4. Leg je armen naast je lichaam met jouw handpalmen omhoog, adem rustig door.

Tip: Plaats je voeten niet te dicht bij je heupen. Maak je geen zorgen over hoe hoog of laag je knieën zijn. Als je merkt dat je nog spanning voelt in je heupen, kun je ook 2 hoofdkussens gebruiken om je bovenbenen/knieën te ondersteunen.

Asana 4: Knees into chest | 2-3 minuten

 1. Ga op je bed op je rug liggen,trek je knieën naar je borst en sla je armen om je benen
 2. Kruis eventueel je enkels en leg je handen op elkaar
 3. Wieg je benen en je onderrug een beetje heen en weer als dat voor jou fijn voelt.
 4. Doe dit ongeveer 2 minuten en adem rustig door.

Asana 5: Savasana | slaap lekker

 1. Vanuit de vorige houding, strek je je benen uit, leg ze op heupbreedte, laat je voeten naar buiten vallen en leg je armen naast je zij.
 2. Tijd om het lichaam te laten rusten, zodat het lichaam sterker en gezonder wordt. De Shavasana symboliseert het einde van je oefening. En voor nu het einde van de dag. Slaap lekker!

Tip: Dit is een ideale houding om je vermogen om je energieën te voelen te ontwikkelen. Misschien je warmte, kou of tintelingen. Oefenen met het voelen van energieën tijdens je Shavasana zal je helpen om op andere momenten de energie te voelen stromen.

Meer weten?

Wil je meer weten over Yin Yoga, dan nodigt Happy Sleeper je uit om andere yoga posts te lezen. Voor meer informatie of vragen kun je Anouk via de website mailen. Ze probeert altijd zo snel mogelijk te antwoorden.

Namasté!

Ook interessant

Scroll to top blauw