Volg ons online

Lichaam & Geest

Waarom gapen we eigenlijk?

Waarom gapen we eigenlijk? Goede vraag en Slaapinfo onderzoekt voor ons het antwoord. Want er zit duidelijk meer achter!

Gedeeld

op

Waarom gapen we eigenlijk

Waarom gapen we eigenlijk? Iedereen doet het en het is zo normaal dat we ons niet eens afvragen waarom we het doen. Het antwoord op de vraag is overigens complexer dan we denken, want gapen heeft mogelijk niet alleen te maken met vermoeidheid of verveling.

Ik gaap dus ik ben moe

Bij gapen denk je meestal direct aan vermoeidheid of slaperigheid. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat we vooral gapen tijdens de uren voordat je in slaap valt en net nadat je bent wakker geworden. En ook verveling is één van de dingen waarmee je gapen direct in verband brengt. Dat wij gapen uit verveling werd aangetoond met een groep studenten die tijdens een experiment 30 minuten naar een testbeeld op televisie moesten kijken. Tegelijkertijd lieten de onderzoekers een andere groep naar muziekvideo’s kijken. Wie gaapte er het meest? De eerste groep gaapte gemiddeld 70% meer dan de groep die naar muziekvideo’s keek.

Waarom gapen we

Maar waarom gapen we nu eigenlijk? Hier zijn 4 mogelijke verklaringen voor die ik voor je op een rijtje heb gezet.

1. Meer lucht in je longen

Men denkt dat gapen een mechanisme is van het lichaam om meer zuurstof in de longen te krijgen en om tegelijkertijd meer CO2 uit te ademen. Uit een onderzoek in 1987 bleek echter dat er geen verband bestond tussen hogere CO2 niveaus en vaker gapen. Gapen rekt de longen op. Hiermee voorkomt ons lichaam dat slechts een deel van de longen lucht krijgt, terwijl het andere deel geen lucht meer krijgt. Dat is de oorzaak van een klaplong. Gapen stimuleert overigens ook de aanmaak van een stofje dat helpt om de longen open te houden.

2. Hersenen blijven koel

Zou gapen kunnen helpen om het hoofd, of beter gezegd de hersenen, letterlijk koel te houden? Deze theorie wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek waaruit is gebleken dat als je koude elementen tegen het hoofd aanhoudt, het gapen bijna helemaal stopt. Ook is er nog een studie waaruit is gebleken dat mensen sneller gapen als de buitentemperatuur hoger is dan hun eigen lichaamstemperatuur.

Slaapinfo artikel banner

3. Sociaal gapen

Gapen is aanstekelijk. Je hebt vast wel eens jezelf erop betrapt dat je iemand zag gapen en vervolgens moest jij zelf ook gapen en kon je het niet tegenhouden. Gapen kan een sociaal, communicatieve reden hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die emotioneel meer met elkaar zijn verbonden ook eerder gapen als een van hen gaapt. Dit geldt ook voor dieren. In 2007 werd een test gedaan met honden en wat bleek: 21 van de 29 honden die een video zagen van een gapende mens, moest zelf ook gapen.

4. Gapen als seksuele uitnodiging

Ja, je leest het goed. Aan de Vrije Universiteit van Amsterdam is onderzoeker Wolter Seuntjens er zelfs cum laude op gepromoveerd. Hij ontdekte dat gapen in verband staat met seks. Zo werd duidelijk dat mensen bij een orgasme vaak moesten gapen, wat de partner overigens niet als heel uitnodigend ervaart. Dit is zelfs in allerlei landen terug te vinden. Zo is er een oud Duits bijgeloof dat zegt dat als een jongen en een meisje samen gapen, er meer aan de hand moet zijn. In de 12e eeuw zongen ze in Frankrijk al: “100 keer per dag gaap ik en strek ik mij omdat mijn dame de beste is van allemaal!”. Tja, kan niet anders dan dat gapen iets diep van binnen losmaakt of juist aanwakkert.

Maar op de vraag: waarom gapen we eigenlijk, is nog geen eenduidig antwoord te formuleren. We gapen bij vermoeidheid, bij verveling en kennelijk ook tijdens de seks. Maar misschien zijn er nog andere redenen die wij niet weten. Voer voor meer onderzoek dus!

Op het blog Slaapinfo.nl vind je tips om goed te kunnen slapen en alles over slaapstoornissen.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen