Volg ons online

Lichaam & Geest

Verpleeghuiszorg door de ogen van een politicus

De verpleeghuiszorg staat zwaar onder druk. Tweede Kamerlid Marith Volp verbleef 24 uur in een verpleeghuis om te ervaren hoe dit is.

Gedeeld

op

Verpleeghuiszorg moet je zelf ervaren

Verpleeghuiszorg moet je zelf ervaren om echt te weten wat er allemaal gebeurt. Met die gedachte ging PvdA Tweede Kamerlid Marith Volp onlangs op bezoek bij Viattence om 24 uur te ondervinden hoe het nu echt is in de zorg.

De verpleeghuiszorg is veel in het nieuws. En dat is ook helemaal niet gek. Er is de laatste jaren veel verbeterd in de verpleeghuizen,  maar dat betekent niet dat het altijd goed gaat. Door de soms schrijnende verhalen in de krant en op televisie ontstaat een negatief beeld. Maar is dit ook echt zoals het er dagelijks in een verpleeghuis aan toegaat?

Ophef over het ‘plascontract’

Marith Volp is Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Door bestuurder Laurent de Vries van zorgorganisatie Viattence werd zij uitgenodigd om 24 uur door te brengen in één van hun huizen. Marith: “Ik breng, sinds ik woordvoerder langdurige zorg ben, vrijwel elke week een bezoek aan een instelling. Maar dat zijn vaak korte bezoeken. Te kort om echt te ervaren hoe het in een verpleeghuis is. En zeker na de afgelopen weken, met al het nieuws  over het ‘plascontract’, merk ik hoe belangrijk het is om ook te benoemen wat er goed gaat. We hebben als Kamerleden een controlerende taak en dus moeten we problemen aankaarten. Tegelijkertijd is het belangrijk om te waken voor een eenzijdig beeld van de verpleeghuiszorg. Ik vind het belangrijk geen incidentpolitiek te bedrijven maar patroonpolitiek. Is het plascontract een incident of een patroon. En wat ligt er aan ten grondslag.”

Bewoners snel onrustig

Het verblijf was op de kleinschalige afdeling voor psychogeriatrische cliënten. Twee woonkamers met zestien bewoners. De verzorging verdeelt hun tijd over iedereen die er woont. Soms is dat lastig, bijvoorbeeld als een van de bewoners erg onrustig is of naar het toilet moet. Marith: “Ik was diep onder de indruk van hoe liefdevol de verzorging omgaan met de bewoners. Fysiek contact, zoals even een hand vasthouden of iemand omarmen vermindert vaak onrust en kan ervoor zorgen dat mensen weer handelbaar worden. Het brengt dilemma’s met zich mee. Waar is wel tijd voor en waarvoor niet?”

Wat zijn de dilemma’s?

Dit zijn dilemma’s waar zorgmedewerkers iedere dag tegenaan lopen. Trek je wat extra tijd uit? Hoe maak je tijd voor een praatje maar zorg je dat het zorgdossier bijgehouden wordt? Het is belangrijk dat hygiëne of veiligheid op orde zijn maar de controles kosten ook tijd? Er wordt veel gevraagd van zorgverleners. En de ervaren regeldruk is hoog. Hoe kan daarin een goede balans worden gevonden?

Wie wil nog werken in de zorg?

Ook Marith Volp ziet deze dilemma’s. Marith: “In de Tweede Kamer wordt veel gesproken over hoe ervoor gezorgd kan worden dat de zorg in verpleeghuizen beter kan en wat er nodig is om dat te controleren. Hoe kan voorkomen worden dat er teveel formulieren moeten worden ingevuld, maar kan de medicatieveiligheid worden gegarandeerd? Hoe wordt omgegaan met de lijst van de IGZ? Hoe kan ervoor gezorgd worden dat de minder goed presterende verpleeghuizen weer betere zorg leveren? Mensen moeten kunnen vertrouwen op goede zorg, zeker kwetsbare ouderen. En het is zo belangrijk om te realiseren wat het effect is van hoe incidenten het vertrouwen in die goede zorg schaadt. Wie wil er nou nog werken in de zorg als er alleen maar vreselijke verhalen over worden verteld?”

Verpleeghuiszorg veranderen?

Maar wat moet er dan gebeuren? Marith geeft aan dat er geen makkelijke oplossing is. “Het is belangrijk dat mensen weer vertrouwen krijgen in de zorg. Dat een goede balans wordt gevonden tussen regels en aandacht. Juist voor de verzorgers die ik zo hard heb zien werken, zo liefdevol heb zien zorgen tijdens die 24 uur. Zij snappen als geen ander dat er afspraken en regels moeten zijn, maar hebben ook dagelijks te maken met al die aspecten van zorg die niet in regeltjes te vatten zijn. Het is maatwerk, waarbij regels niet in de weg mogen staan. Ik zou graag zien dat er op dit onderwerp geen politieke competitie wordt gevoerd maar dat in de Kamer gezamenlijk wordt opgetrokken. Op zoek naar de juiste mix tussen regels en tijd. Een evenwicht tussen dossiers bijhouden en dossiers even opzij leggen.”

Meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen