Volg ons online

Lichaam & Geest

Verpleeghuiszorg door de ogen van een politicus

De verpleeghuiszorg staat zwaar onder druk. Tweede Kamerlid Marith Volp verbleef 24 uur in een verpleeghuis om te ervaren hoe dit is.

Gedeeld

op

Verpleeghuiszorg moet je zelf ervaren

Verpleeghuiszorg moet je zelf ervaren om echt te weten wat er allemaal gebeurt. Met die gedachte ging PvdA Tweede Kamerlid Marith Volp onlangs op bezoek bij Viattence om 24 uur te ondervinden hoe het nu echt is in de zorg.

De verpleeghuiszorg is veel in het nieuws. En dat is ook helemaal niet gek. Er is de laatste jaren veel verbeterd in de verpleeghuizen,  maar dat betekent niet dat het altijd goed gaat. Door de soms schrijnende verhalen in de krant en op televisie ontstaat een negatief beeld. Maar is dit ook echt zoals het er dagelijks in een verpleeghuis aan toegaat?

Ophef over het ‘plascontract’

Marith Volp is Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Door bestuurder Laurent de Vries van zorgorganisatie Viattence werd zij uitgenodigd om 24 uur door te brengen in één van hun huizen. Marith: “Ik breng, sinds ik woordvoerder langdurige zorg ben, vrijwel elke week een bezoek aan een instelling. Maar dat zijn vaak korte bezoeken. Te kort om echt te ervaren hoe het in een verpleeghuis is. En zeker na de afgelopen weken, met al het nieuws  over het ‘plascontract’, merk ik hoe belangrijk het is om ook te benoemen wat er goed gaat. We hebben als Kamerleden een controlerende taak en dus moeten we problemen aankaarten. Tegelijkertijd is het belangrijk om te waken voor een eenzijdig beeld van de verpleeghuiszorg. Ik vind het belangrijk geen incidentpolitiek te bedrijven maar patroonpolitiek. Is het plascontract een incident of een patroon. En wat ligt er aan ten grondslag.”

Bewoners snel onrustig

Het verblijf was op de kleinschalige afdeling voor psychogeriatrische cliënten. Twee woonkamers met zestien bewoners. De verzorging verdeelt hun tijd over iedereen die er woont. Soms is dat lastig, bijvoorbeeld als een van de bewoners erg onrustig is of naar het toilet moet. Marith: “Ik was diep onder de indruk van hoe liefdevol de verzorging omgaan met de bewoners. Fysiek contact, zoals even een hand vasthouden of iemand omarmen vermindert vaak onrust en kan ervoor zorgen dat mensen weer handelbaar worden. Het brengt dilemma’s met zich mee. Waar is wel tijd voor en waarvoor niet?”

Wat zijn de dilemma’s?

Dit zijn dilemma’s waar zorgmedewerkers iedere dag tegenaan lopen. Trek je wat extra tijd uit? Hoe maak je tijd voor een praatje maar zorg je dat het zorgdossier bijgehouden wordt? Het is belangrijk dat hygiëne of veiligheid op orde zijn maar de controles kosten ook tijd? Er wordt veel gevraagd van zorgverleners. En de ervaren regeldruk is hoog. Hoe kan daarin een goede balans worden gevonden?

Wie wil nog werken in de zorg?

Ook Marith Volp ziet deze dilemma’s. Marith: “In de Tweede Kamer wordt veel gesproken over hoe ervoor gezorgd kan worden dat de zorg in verpleeghuizen beter kan en wat er nodig is om dat te controleren. Hoe kan voorkomen worden dat er teveel formulieren moeten worden ingevuld, maar kan de medicatieveiligheid worden gegarandeerd? Hoe wordt omgegaan met de lijst van de IGZ? Hoe kan ervoor gezorgd worden dat de minder goed presterende verpleeghuizen weer betere zorg leveren? Mensen moeten kunnen vertrouwen op goede zorg, zeker kwetsbare ouderen. En het is zo belangrijk om te realiseren wat het effect is van hoe incidenten het vertrouwen in die goede zorg schaadt. Wie wil er nou nog werken in de zorg als er alleen maar vreselijke verhalen over worden verteld?”

Verpleeghuiszorg veranderen?

Maar wat moet er dan gebeuren? Marith geeft aan dat er geen makkelijke oplossing is. “Het is belangrijk dat mensen weer vertrouwen krijgen in de zorg. Dat een goede balans wordt gevonden tussen regels en aandacht. Juist voor de verzorgers die ik zo hard heb zien werken, zo liefdevol heb zien zorgen tijdens die 24 uur. Zij snappen als geen ander dat er afspraken en regels moeten zijn, maar hebben ook dagelijks te maken met al die aspecten van zorg die niet in regeltjes te vatten zijn. Het is maatwerk, waarbij regels niet in de weg mogen staan. Ik zou graag zien dat er op dit onderwerp geen politieke competitie wordt gevoerd maar dat in de Kamer gezamenlijk wordt opgetrokken. Op zoek naar de juiste mix tussen regels en tijd. Een evenwicht tussen dossiers bijhouden en dossiers even opzij leggen.”

Meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen