Volg ons online

Lichaam & Geest

Vermoeidheid tijdens de overgang

Wat kun je doen tegen vermoeidheid tijdens de overgang? Gynaecoloog Barbara Havenith beantwoord deze vraag.

Gedeeld

op

Vermoeidheid tijdens de overgang

Dit gastblog is geschreven door Barbara Havenith, gynaecoloog bij de VrouwenPoli in Boxmeer

Vermoeidheid tijdens de overgang komt veel voor. Maar hoe komt dit en kun je er wat aan doen? Gynaecoloog Barbara Havenith is een van de experts van het blog Vuurvrouw en beantwoord hier op NED7 deze brandende vraag.

“Het is gewoon heel wisselend… De ene keer slaapt ik meteen in, de andere keer lig ik tot 02.30 uur wakker of ik word s nachts ieder uur wakker en dan ook klaarwakker. En soms kan ik een heerlijke nachtrust hebben. Wat is er aan de hand?”

Hormoonschommelingen

Tijdens de overgang verandert er veel. De hormoonschommelingen waar je mee te maken krijgt veroorzaken veel reacties in je lichaam. De balans in je lijf is zoek en je lichaam probeert een nieuwe balans te creëren. Dit kost enorm veel energie. Bovendien hebben alle veranderingen die plaatsvinden een effect op de kwaliteit van je slaap. Zo kun je ’s nachts wakker worden door opvliegers of nachtzweten. Misschien slaap je minder snel in en zo zijn er nog tal van andere zaken. Wat ze gemeen hebben is dat ze leiden tot vermoeidheid.

partner content

Doe de overgangstest

Zit je in de overgang en heb je last van klachten waarvan je niet weet of ze hormonaal zijn? Doe dan de hormoontest op de website van Vuurvrouw.nu!

Voldoende beweging

Wat kun je hieraan doen? Probeer je leefstijl aan te passen als je je vermoeid voelt. Beweeg bijvoorbeeld overdag. Als je iedere dag minimaal 30 minuten beweegt, liefst buiten, dan ontstaat er een natuurlijke vermoeidheid. Hierdoor slaap je beter. Overigens moet je drie uur voordat je gaat slapen niet meer sporten, dit kan juist averechts werken. Tijdens het sporten maak je extra adrenaline aan en gaat je lichaamstemperatuur omhoog. Twee factoren die het inslapen sterk bemoeilijken.

Let op je voeding

Kijk ook goed naar wat en hoe je eet. Heb je de neiging om koekjes of chocolade te eten als je moe bent? Dit kan je suikerhuishouding verstoren met alle gevolgen van dien. Laat suiker staan als het even lukt en eet meer groente, fruit en noten. Zorg voor voldoende vitamines en mineralen in je voeding. En vermijd ook stimulerende middelen zoals koffie. Het lijkt je op te peppen, maar uiteindelijk putten deze zaken je lichaam uit. Verminder dus cafeïne uit koffie en zwarte thee, maar verminder of negeer ook nicotine en alcohol.

Meer ontspanning

Breng meer ontspanning in je leven doormiddel van meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga en mindfulness. Ze zijn heilzaam, vooral als je wakker ligt door stress, angst of gepieker. En nog een tip is om ’s avonds voordat je gaat slapen niet te lang achter je computer of tablet te zitten en vermijdt te fel licht. Het blauwe licht van je computer of tablet en fel licht verstoren de natuurlijke aanmaak van melatonine. Hierdoor slaap je moeilijker.

Vermoeidheid tijdens de overgang

Blijf je ondanks al deze aanpassingen last houden van vermoeidheid tijdens de overgang, ga dan eens naar je (huis)arts voor advies. Misschien heb je wel last van bepaalde tekorten in je lichaam, zoals een tekort aan ijzer, omdat je misschien in deze periode heftiger of langer menstrueert. Tekorten aan vitamine B12, vitamine D of magnesium, die bij vrouwen in de overgang regelmatig voorkomen, kunnen ook leiden tot vermoeidheidsklachten. Ook kan tijdens de overgang je schildklier wat trager gaan werken of heb je door bijvoorbeeld langdurige aanhoudende stress last van een bijnieruitputting, waardoor je je extra moe voelt. Allemaal redenen om aanhoudende vermoeidheid serieus te nemen!

advertentie

Boeken over de overgang bij Bol.com

Eveline Bakker is oprichter van Stichting Vuurvrouw, het platform voor en door vrouwen in de overgang.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen