Volg ons online

Lichaam & Geest

Vakantietijd in de zorg

Het is bijna vakantietijd voor medewerkers in de zorg. Maar hoe zit het met de mensen voor wie zijn zorgen? Hoe ziet hun vakantie eruit?

Gedeeld

op

Vakantietijd in de zorg

Dit gastblog is geschreven door Tirza Willems, lid van het VTT team van ZuidZorg. Ze blogt over de mooie en  moeilijke kanten van haar werk.

Vakantietijd, het is weer zover. Nog even en ik kan gaan genieten van de vakantie die ik dit jaar al ruim op tijd boekte om verzekerd te zijn van een mooi plekje aan de Middellandse zee. Samen met manlief en kinderen zocht ik uit vele websites een leuke camping uit, waardoor voor mij de voorpret in januari al begon.

Maar eerst moet er nog gewerkt worden. En op het werk is de vakantietijd altijd weer een uitdagende tijd. Natuurlijk willen al mijn collega’s genieten van hun welverdiende vakantie, dus dat betekent dat degenen die niet op vakantie zijn, een stapje extra moeten zetten en een tandje harder moeten werken. Ik bof, want ik werk in een team waar we dat graag voor elkaar over hebben.

Ernstig ziek?

Ik werk in het VTT-team van Zuidzorg. De afkorting VTT-team staat voor Verpleegkundig Technologisch Thuiszorgteam. Wij geven hoog complexe zorg bij de mensen thuis. Denk hierbij aan infusietherapie, waarbij we medicijnen of voeding via een infuus toedienen, de zorg rondom drains, katheters, stoma’s, beademing en pijnbestrijding.

ZuidZorg artikelbanner

Levensbedreigende ziekte

Door mijn werkzaamheden kom ik regelmatig bij mensen die er in deze vakantietijd heel anders voor staan. Mensen die te horen hebben gekregen dat ze een ernstige, levensbedreigende ziekte hebben en aan het strijden zijn om deze ziekte te verslaan. Of mensen die ondanks hun vaak felle strijd, te horen hebben gekregen dat ze niet lang meer zullen leven. Zij leven van dag tot dag, van onderzoek naar onderzoek, van uitslag naar uitslag. Geen vakantieplannen voor hun. Natuurlijk niet, de focus is verschoven naar overleven of naar afscheid nemen. Op vakantie gaan is voor hun iets uit een vorig leven, hun leven van voor de diagnose.

Op vakantie en ziek

Maar is dat zo vanzelfsprekend? Dat je als je ernstig ziek bent niet meer op vakantie kunt, omdat je  afhankelijk bent van medische technische snufjes om comfortabel door het leven te gaan. Ik heb gemerkt dat veel ernstig zieke mensen simpelweg de energie en behoefte niet meer hebben om van huis te gaan. Thuis zijn, in de buurt van kinderen, eigen huisarts en specialist geeft ze rust. Maar er is ook een groep die nog wel heel graag op vakantie wil, maar vaak niet op de hoogte is van de mogelijkheden. En er is van alles mogelijk.

Zorghotel

De thuiszorg in Nederland is goed geregeld, er zijn vele VTT-teams in het land. Ook zijn er zorghotels in binnen- én buitenland waar de patiënt en zijn of haar mantelzorger heerlijk vertroeteld worden. Zo’n vakantie is niet alleen een verademing en een mooi vooruitzicht voor de cliënt, maar ook een onderbreking in hun ziek zijn.

Vakantietijd regelen voor cliënten

Ik denk nog vaak terug aan een jonge vrouw die we een tijd geleden in zorg hadden. Er was voor haar geen kans meer op genezing. Ze kon bijna niet meer eten en kreeg haar voeding via een infuus. Ze was erg moe en zat bijna de hele dag op de bank, op wat kleine uitstapjes na, te wachten op… Een collega van mij zag het en vroeg haar wat ze nog echt graag zou willen. Haar antwoord was dat ze nog zo graag op vakantie naar de zon wilde. En in plaats van dat mijn collega zei dat dat niet ging, zei ze: “We zullen eens kijken hoe we dat kunnen regelen.” Een paar weken later ging ze met het vliegtuig, met infuus en al, voor een week naar Benidorm. Ze werd vertroeteld in een zorghotel door een Nederlandse verpleegkundige. Wat hebben we genoten van de zonnige vakantiefoto’s die ze ons stuurde.

Ik ben zo trots als een pauw dat ik werk in een team waar dit gewoon mogelijk gemaakt wordt. Want als het nog enigszins kan, verdient iedereen toch een heerlijke vakantie!

meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen