Volg ons online

Lichaam & Geest

Vakantietijd in de zorg

Het is bijna vakantietijd voor medewerkers in de zorg. Maar hoe zit het met de mensen voor wie zijn zorgen? Hoe ziet hun vakantie eruit?

Gedeeld

op

Vakantietijd in de zorg

Dit gastblog is geschreven door Tirza Willems, lid van het VTT team van ZuidZorg. Ze blogt over de mooie en  moeilijke kanten van haar werk.

Vakantietijd, het is weer zover. Nog even en ik kan gaan genieten van de vakantie die ik dit jaar al ruim op tijd boekte om verzekerd te zijn van een mooi plekje aan de Middellandse zee. Samen met manlief en kinderen zocht ik uit vele websites een leuke camping uit, waardoor voor mij de voorpret in januari al begon.

Maar eerst moet er nog gewerkt worden. En op het werk is de vakantietijd altijd weer een uitdagende tijd. Natuurlijk willen al mijn collega’s genieten van hun welverdiende vakantie, dus dat betekent dat degenen die niet op vakantie zijn, een stapje extra moeten zetten en een tandje harder moeten werken. Ik bof, want ik werk in een team waar we dat graag voor elkaar over hebben.

Ernstig ziek?

Ik werk in het VTT-team van Zuidzorg. De afkorting VTT-team staat voor Verpleegkundig Technologisch Thuiszorgteam. Wij geven hoog complexe zorg bij de mensen thuis. Denk hierbij aan infusietherapie, waarbij we medicijnen of voeding via een infuus toedienen, de zorg rondom drains, katheters, stoma’s, beademing en pijnbestrijding.

ZuidZorg artikelbanner

Levensbedreigende ziekte

Door mijn werkzaamheden kom ik regelmatig bij mensen die er in deze vakantietijd heel anders voor staan. Mensen die te horen hebben gekregen dat ze een ernstige, levensbedreigende ziekte hebben en aan het strijden zijn om deze ziekte te verslaan. Of mensen die ondanks hun vaak felle strijd, te horen hebben gekregen dat ze niet lang meer zullen leven. Zij leven van dag tot dag, van onderzoek naar onderzoek, van uitslag naar uitslag. Geen vakantieplannen voor hun. Natuurlijk niet, de focus is verschoven naar overleven of naar afscheid nemen. Op vakantie gaan is voor hun iets uit een vorig leven, hun leven van voor de diagnose.

Op vakantie en ziek

Maar is dat zo vanzelfsprekend? Dat je als je ernstig ziek bent niet meer op vakantie kunt, omdat je  afhankelijk bent van medische technische snufjes om comfortabel door het leven te gaan. Ik heb gemerkt dat veel ernstig zieke mensen simpelweg de energie en behoefte niet meer hebben om van huis te gaan. Thuis zijn, in de buurt van kinderen, eigen huisarts en specialist geeft ze rust. Maar er is ook een groep die nog wel heel graag op vakantie wil, maar vaak niet op de hoogte is van de mogelijkheden. En er is van alles mogelijk.

Zorghotel

De thuiszorg in Nederland is goed geregeld, er zijn vele VTT-teams in het land. Ook zijn er zorghotels in binnen- én buitenland waar de patiënt en zijn of haar mantelzorger heerlijk vertroeteld worden. Zo’n vakantie is niet alleen een verademing en een mooi vooruitzicht voor de cliënt, maar ook een onderbreking in hun ziek zijn.

Vakantietijd regelen voor cliënten

Ik denk nog vaak terug aan een jonge vrouw die we een tijd geleden in zorg hadden. Er was voor haar geen kans meer op genezing. Ze kon bijna niet meer eten en kreeg haar voeding via een infuus. Ze was erg moe en zat bijna de hele dag op de bank, op wat kleine uitstapjes na, te wachten op… Een collega van mij zag het en vroeg haar wat ze nog echt graag zou willen. Haar antwoord was dat ze nog zo graag op vakantie naar de zon wilde. En in plaats van dat mijn collega zei dat dat niet ging, zei ze: “We zullen eens kijken hoe we dat kunnen regelen.” Een paar weken later ging ze met het vliegtuig, met infuus en al, voor een week naar Benidorm. Ze werd vertroeteld in een zorghotel door een Nederlandse verpleegkundige. Wat hebben we genoten van de zonnige vakantiefoto’s die ze ons stuurde.

Ik ben zo trots als een pauw dat ik werk in een team waar dit gewoon mogelijk gemaakt wordt. Want als het nog enigszins kan, verdient iedereen toch een heerlijke vakantie!

meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen