Volg ons online

Lichaam & Geest

Tips voor goed slapen

Waar moeten we in de slaapkamer opletten om beter te kunnen slapen?

Gedeeld

op

Tips voor goed slapen 752x300

Hoe belangrijk is een goede slaapkamer voor voldoende slaap? Goed slapen is essentieel voor onze gezondheid en ook al zijn er mensen die overal waar zij hun hoofd neerleggen kunnen slapen, voor de meesten van ons is dat niet het geval. Slapen in de “perfecte” slaapkamer kan dan uitkomst bieden. Waar je zoal op moet letten? Geluid, licht, temperatuur, kussens, matras en beddengoed. Maar ook kleur speelt een belangrijke rol. Speciaal voor NED7 heeft de website Slaapinfo wat tips die je kunnen helpen van je “gewone” slaapkamer de perfecte slaapkamer te maken!

Geluid

Geluid is een belangrijk onderdeel van je slaapkamer. Goed slapen doe je pas als je omgeving rustig is en je niet gestoord wordt door lawaai of andere geluiden, zoals een klok, een kraan of apparaten die staan te brommen. Een eentonig geluid zoals dat van een ventilator kan daarentegen juist weer wel heel rustgevend werken. Maar ook muziek of geluiden uit de natuur, die zachtjes op de achtergrond zijn te horen, kunnen je helpen ontspannen.

Licht

Ons lichaam is heel gevoelig voor licht en voor donker. Daarom is het belangrijk voor goed slapen dat je dikke en volledig verduisterende gordijnen gebruikt in je slaapkamer. Hoe donkerder een slaapkamer is, hoe beter je in slaap komt én vooral blijft. Dit heeft ook te maken met de reactie die je lichaam heeft op het donker. Zodra het donker is begint je lichaam het hormoon Melatonine aan te maken. Dit hormoon is van invloed op ons slaap-waakritme en zelfs op ons voortplantingsritme. Licht is van invloed op de natuurlijke productie van Melatonine. En zelfs blauwlicht van een televisie, telefoon of tablet kan ervoor zorgen dat de natuurlijke productie wordt geremd. Neemt dit licht af, dan neemt de productie toe. Verduister dus niet alleen je slaapkamer goed, maar haal de televisie uit de kamer én laat andere elektronische apparaten buiten de deur.

Temperatuur

De temperatuur van je slaapkamer bepaalt ook of goed slapen mogelijk is. Veel mensen slapen niet goed bij te warme of te koude temperaturen. Ideaal is het als je slaapkamer niet warmer is dan 17 graden Celsius. Wist je dat je lichaamstemperatuur tijdens de dag schommelt met ongeveer 1 graden Celsius? 04:00 uur ’s ochtends is je lichaamstemperatuur het laagst, terwijl deze rond 18:00 uur ’s avonds het hoogst is. Goed slapen kan pas echt als je lichaamstemperatuur zakt. Is het te warm  en ga je zweten door teveel kleding of een te dik dekbed, dan is de kans groter dat je last krijgt van nachtmerries. En is het te koud, dan zorgt dit er hoogstwaarschijnlijk voor dat je vaak onnodig wakker wordt.

Beddengoed

Beddengoed is essentieel voor goed slapen. Het moet droog, zacht en vooral ook schoon zijn. Katoen of zijde is daarom het beste. Belangrijk is ook dat je het beddengoed iedere 2 weken of vaker wast op 60 of 90 graden. Dit doodt huisstofmijt, die zeker in het bed graag nestelen vanwege de perfecte omstandigheden. Heb je last van een huisstofmijt allergie? Er zijn via de huisarts of behandelend (long-) arts speciale hoezen te krijgen. Deze hoezen worden in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekering en zijn te koop bij thuiszorgwinkels of winkels van zorgorganisaties.

Kussens

Als je de juiste positie hebt tijdens het slapen, wordt het een stuk makkelijker om echt goed en ontspannen te slapen. Een kussen is daarbij onmisbaar. Maar er zijn er zoveel! Het juiste kussen ontspant de nekspieren en schouders. Tegelijkertijd zorgt het dat de ruggengraat een natuurlijke horizontale houding aanneemt. Slaap je vaak op je rug of op je buik, dan is een dunner kussen goed. Slaap je vooral op je zij, dan is een dikker kussen weer beter. Daarbij is het goed om iedere 2 jaar ongeveer je kussen te vernieuwen. Kussens bevatten veel huisstofmijt, schimmels en dode huidcellen.

Matras

Tja, goed slapen zonder een matras wordt lastig. Een goed matras geeft een goede ondersteuning van je ruggengraat. Zwaardere mensen hebben daarom baat bij een matras die steviger is.

Kleur

En ten slotte de kleur van je slaapkamer. Uit onderzoek is gebleken dat een blauwe slaapkamer het beste is voor goed slapen. Bij dit onderzoek zijn 2.000 huishoudens onderzocht. Mensen die sliepen in slaapkamers met kalme kleuren, zoals blauw, geel en groen konden over het algemeen goed slapen. Maar de kleur bleek ook van invloed op andere activiteiten in de slaapkamer. Mensen met een grijze slaapkamer bleken bijvoorbeeld veel meer online te shoppen in bed, terwijl een karamelkleurige slaapkamer ervoor zorgde dat mensen tot wel drie keer per week de liefde bedreven!

Op het blog Slaapinfo.nl vind je tips om goed te kunnen slapen en alles over slaapstoornissen.

Advertentie

Lichaam & Geest

Leven met een achterdeur

Hoe is het om te leven met een achterdeur? Carla van ZuidZorg vertelt over haar ervaring met een cliënt die lijdt aan depressies.

Gedeeld

op

door

Leven met een achterdeur

Dit gastblog is geschreven door Carla Bartels, thuiscoach bij ZuidZorg

Het spookt al door mijn hoofd als ik in mijn auto naar haar adres rijd. Ik ben op weg in de vroege ochtend naar mevrouw C. Ik ken haar al jaren. Ze is een tijdje uit mijn zicht geweest en nu bezoek ik haar weer wekelijks.

Naarmate ik dichterbij het huis kom, rijzen de vragen; hoe tref ik haar aan? In welke toestand zal ze verkeren vandaag? Wanneer ik uit de auto stap, stijgt de spanning; zal zij de deur wel openmaken? Heeft zij gekozen voor haar uitweg of is het misschien op het randje? Ik loop het tuinpad op – gelukkig ik zie een klein lichtje – zegt dat wel genoeg? Ik bel aan. Daar komt ze de gang in gestrompeld. De spanning zakt.

Traumatische jeugd

Na een traumatische jeugd en later een intensieve baan bij een groot technisch bedrijf, liep haar huwelijk op de klippen. Gevolg: een posttraumatische stresssyndroom. Depressies beheersen haar leven, dat voor haar weinig positiefs meer te bieden heeft. En dat is al een hele lange tijd zo. Mevrouw werd volledig op zichzelf aangewezen na haar echtscheiding en kwam terecht in een situatie die uitzichtloos voor haar was en is. Zij heeft veel flashbacks, negatieve belevingen en emoties die haar steeds weer terugbrengen naar een tijd waarin zij niets dan ellende kende. Ze durft, kan en wil me niet eens alles vertellen! Het wordt haar dan teveel en te echt. De grote lijnen zijn al erg genoeg.

Isolement

Ik ben er voor haar door het huishouden wat op orde te houden, een praatje te maken over wat er in de wereld gaande is en wat vroeger haar belangstelling had. Concreet verandering aanbrengen in haar situatie is erg lastig voor haar. Het verleden, haar waarden, normen en principes spelen zo’n grote rol en zijn zo belangrijk voor haar, dat zij in een isolement geraakt is waar ze niet meer uit kan komen…waar ze ook geen kracht meer voor heeft.

Minder eenzaam voelen

Toch is dit laatste voor mij wel eens lastig. Ik zou graag wat lichtpuntjes met haar willen creëren en brainstorm dan wel eens met haar over wat het leven wat draagbaarder zou kunnen maken. Ik probeer samen met haar uit te zoeken of contacten met lotgenoten en vrijwilligers haar wat minder eenzaam kunnen laten voelen, maar dit wijst ze resoluut af. Ze heeft wekelijks contact met haar kinderen en kleinkinderen en voorlopig houdt dat haar op de been. Voor hoelang is een vraag waarop zijzelf ook geen antwoord heeft.

Eigen keuze

Ze is stellig in haar eigen visie: “Ik heb mijn eigen plan gemaakt in mijn hoofd. Dáár kan ik alleen nog maar mee verder. Dit plan is het enige dat mij uitkomst biedt en dat me gaande kan houden. Het is steeds mijn eigen keuze om nog een dag verder te leven. Ik bepaal elke dag of ik die dag aanga of dat ik via mijn eigen achterdeur dit leven verlaat. Of ik mijn middelen om van dit leven afscheid te kunnen nemen in zal zetten. Dat doe ik zodra ik dat nodig acht en ik dat wil. Daar kan niemand mij van afbrengen.”

Leven met een achterdeur

Met deze woorden vraagt ze me haar visie te respecteren. Als thuiscoach blijf ik naast haar staan en ze bepaalt haar eigen weg. Ik zie bij haar dat het leven ook te zwaar kan zijn. Ze kan alleen dit leven beleven zoals haar dit ingegeven wordt. Met een achterdeur. Toch ervaar ik wel eens zware last die ze deelt en mij laat voelen. Ik wil graag coachen naar het leven toe! Hoe gaat me dat lukken?

Meer weten?

Wil je meer weten over wat zorgorganisatie ZuidZorg doet? Bezoek dan eens hun website of volg hier hun Facebook pagina.

Lees verder

Lichaam & Geest

Luchtvochtigheid slaapkamer, hoe belangrijk is het eigenlijk?

Is de luchtvochtigheid in de slaapkamer van invloed op hoe goed of slecht je slaapt? Jazeker! Blogger Pieter Polman legt het uit.

Gedeeld

op

Luchtvochtigheid slaapkamer

De luchtvochtigheid van je slaapkamer, hoe belangrijk is deze? Belangrijker dan je in eerste instantie zou denken. Het is op verschillende manieren van invloed op hoe goed of slecht je slaapt. Maar hoe dan? Blogger Pieter Polman van de website Slaapinfo legt uit hoe het zit.

Een hoge luchtvochtigheid in je slaapkamer maakt het moeilijker om vocht te laten verdampen tijdens je slaap. Dat is niet goed. Je krijgt het er namelijk warm van, je gaat overmatig zweten en je slaapt hierdoor slecht. Bovendien zorgt een hoge luchtvochtigheid voor schimmelgroei, wat niet gezond is voor de luchtwegen.

Geïrriteerde keel

Om het ingewikkelder te maken, een lage luchtvochtigheid is ook niet goed. Te droge lucht kan je slaap verstoren. Bij winterweer kunnen huid en neusholtes uitdrogen, waardoor je vatbaarder wordt voor virusinfecties. Een virus gedijd goed bij lage luchtvochtigheid. Zelfs voor mensen die een perfecte weerstand hebben kan een lage luchtvochtigheid leiden tot een droge, jeukende en geïrriteerde keel. Slecht slapen is het gevolg en dat is niet wat we willen.

Ideale luchtvochtigheid slaapkamer

De beste luchtvochtigheid in de slaapkamer zit tussen de 40% en 60%. De beste nachtrust krijg je bij een luchtvochtigheid van 50%. Precies in het midden dus. Je kunt dit meten met een zogenaamde hygrometer of luchtvochtigheidsmeter.

Te hoge luchtvochtigheid

Maar wat te doen als je slaapkamer té vochtig is?

  • Ventileer je slaapkamer door bijvoorbeeld een raampje te openen. Het goed luchten van je slaapkamer is belangrijk.
  • Koop een luchtontvochtiger. Deze onttrekt vocht aan de ruimte en houdt de luchtvochtigheid in je slaapkamer op peil.
  • Katoenen beddengoed is belangrijk voor voldoende luchtcirculatie. Het ademt beter dan zijden of polyester lakens.

Te lage luchtvochtigheid

En wat als je juist een te lage luchtvochtigheid hebt in de slaapkamer?

  • Ook nu kun je het beste je slaapkamer ventileren door een raampje op te zetten.
  • In plaats van een luchtontvochtiger is het in dit geval beter om een luchtbevochtiger aan te schaffen.
  • Koop een waterverdamper voor aan je radiator. Je kunt ook een bakje met water op de radiator zetten. Dit heeft hetzelfde effect.

Meer weten?

Wil je meer weten over goed slapen? Bezoek dan eens het blog Slaapinfo van blogger Pieter Polman en ontdek wat je kunt doen om optimaal en gezond de nacht door te brengen.

Lees verder

Lichaam & Geest

Pijntjes in je lichaam, we lopen er vaak mee door

Pijntjes in je lichaam, het is iets waar de meeste Nederlanders gewoon mee doorlopen. Maar is dat wel zo verstandig?

Gedeeld

op

door

Pijntjes in je lichaam

Pijntjes, we hebben ze allemaal wel eens. Ineens schiet het in je rug. Of die zeurende pijn in je heup. Of steeds vaker onverklaarbare buikpijn. Ach, je kijkt het nog even aan. Misschien trekt het vanzelf wel weer weg. Herkenbaar? Dan behoor je tot de meerderheid van de Nederlanders.

Uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders lang doorloopt met fysieke klachten, meestal omdat ze hopen dat het vanzelf overgaat. Terwijl een bezoekje aan de fysiotherapeut in zo’n geval best eens een goed idee kan zijn. Waarom wachten we dan vaak zo lang?

Veel onduidelijkheid

Weet jij of je een verwijzing van de huisarts nodig hebt voor fysiotherapie? En hoeveel behandelingen krijg je vergoed? Krijg je eigenlijk wel een vergoeding voor fysiotherapie? Is dat dan via een aanvullende verzekering? Met dit soort vragen loopt bijna de helft van de Nederlanders rond wanneer ze denken aan de fysiotherapeut. Er is dus nogal wat verwarring over de verzekering en of je rechtstreeks naar de fysiotherapeut kunt gaan. Dat mag overigens altijd. Huisartsen kunnen wel verwijzen, maar er is in ons land sprake van ‘Directe Toegang Fysiotherapie’. Je kunt er dus altijd terecht.

Platform bewegenis.nl

Nog één vraag dan: weet jij eigenlijk precies met welk soort klachten je allemaal bij de fysiotherapeut terecht kunt. Nee? Geen nood: zelfs je huisarts weet dat soms niet zo goed. Om te laten zien wat fysiotherapie kan doen voor je houding en beweging en hoe belangrijk de rol van de fysiotherapeut is bij lichamelijke klachten, lanceert het KNGF het online platform bewegenis.nl. Daarin staan ervaringsverhalen over fysiotherapie centraal.

Wat is jouw verhaal over fysiotherapie?

“Ik dacht: toch maar even naar de huisarts. Twee uur later zat ik in het ziekenhuis voor een MRI en een hartecho.” Zo begint het verhaal van Gerrit, één van de inspiratieverhalen op het platform bewegenis.nl. Met deze voorbeeldverhalen roept het KNGF heel Nederland op om hun ervaringen met fysiotherapie te delen. Wat heeft fysiotherapie voor jou gedaan? Hoe heeft het je geholpen weer optimaal te kunnen bewegen? Wil je ook jouw verhaal delen met bezoekers van NED7? Dat kan hier!

Lees verder

Meest gelezen