Volg ons online

Lichaam & Geest

Tips voor goed slapen

Waar moeten we in de slaapkamer opletten om beter te kunnen slapen?

Gedeeld

op

Tips voor goed slapen 752x300

Hoe belangrijk is een goede slaapkamer voor voldoende slaap? Goed slapen is essentieel voor onze gezondheid en ook al zijn er mensen die overal waar zij hun hoofd neerleggen kunnen slapen, voor de meesten van ons is dat niet het geval. Slapen in de “perfecte” slaapkamer kan dan uitkomst bieden. Waar je zoal op moet letten? Geluid, licht, temperatuur, kussens, matras en beddengoed. Maar ook kleur speelt een belangrijke rol. Speciaal voor NED7 heeft de website Slaapinfo wat tips die je kunnen helpen van je “gewone” slaapkamer de perfecte slaapkamer te maken!

Geluid

Geluid is een belangrijk onderdeel van je slaapkamer. Goed slapen doe je pas als je omgeving rustig is en je niet gestoord wordt door lawaai of andere geluiden, zoals een klok, een kraan of apparaten die staan te brommen. Een eentonig geluid zoals dat van een ventilator kan daarentegen juist weer wel heel rustgevend werken. Maar ook muziek of geluiden uit de natuur, die zachtjes op de achtergrond zijn te horen, kunnen je helpen ontspannen.

Licht

Ons lichaam is heel gevoelig voor licht en voor donker. Daarom is het belangrijk voor goed slapen dat je dikke en volledig verduisterende gordijnen gebruikt in je slaapkamer. Hoe donkerder een slaapkamer is, hoe beter je in slaap komt én vooral blijft. Dit heeft ook te maken met de reactie die je lichaam heeft op het donker. Zodra het donker is begint je lichaam het hormoon Melatonine aan te maken. Dit hormoon is van invloed op ons slaap-waakritme en zelfs op ons voortplantingsritme. Licht is van invloed op de natuurlijke productie van Melatonine. En zelfs blauwlicht van een televisie, telefoon of tablet kan ervoor zorgen dat de natuurlijke productie wordt geremd. Neemt dit licht af, dan neemt de productie toe. Verduister dus niet alleen je slaapkamer goed, maar haal de televisie uit de kamer én laat andere elektronische apparaten buiten de deur.

Temperatuur

De temperatuur van je slaapkamer bepaalt ook of goed slapen mogelijk is. Veel mensen slapen niet goed bij te warme of te koude temperaturen. Ideaal is het als je slaapkamer niet warmer is dan 17 graden Celsius. Wist je dat je lichaamstemperatuur tijdens de dag schommelt met ongeveer 1 graden Celsius? 04:00 uur ’s ochtends is je lichaamstemperatuur het laagst, terwijl deze rond 18:00 uur ’s avonds het hoogst is. Goed slapen kan pas echt als je lichaamstemperatuur zakt. Is het te warm  en ga je zweten door teveel kleding of een te dik dekbed, dan is de kans groter dat je last krijgt van nachtmerries. En is het te koud, dan zorgt dit er hoogstwaarschijnlijk voor dat je vaak onnodig wakker wordt.

Beddengoed

Beddengoed is essentieel voor goed slapen. Het moet droog, zacht en vooral ook schoon zijn. Katoen of zijde is daarom het beste. Belangrijk is ook dat je het beddengoed iedere 2 weken of vaker wast op 60 of 90 graden. Dit doodt huisstofmijt, die zeker in het bed graag nestelen vanwege de perfecte omstandigheden. Heb je last van een huisstofmijt allergie? Er zijn via de huisarts of behandelend (long-) arts speciale hoezen te krijgen. Deze hoezen worden in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekering en zijn te koop bij thuiszorgwinkels of winkels van zorgorganisaties.

Kussens

Als je de juiste positie hebt tijdens het slapen, wordt het een stuk makkelijker om echt goed en ontspannen te slapen. Een kussen is daarbij onmisbaar. Maar er zijn er zoveel! Het juiste kussen ontspant de nekspieren en schouders. Tegelijkertijd zorgt het dat de ruggengraat een natuurlijke horizontale houding aanneemt. Slaap je vaak op je rug of op je buik, dan is een dunner kussen goed. Slaap je vooral op je zij, dan is een dikker kussen weer beter. Daarbij is het goed om iedere 2 jaar ongeveer je kussen te vernieuwen. Kussens bevatten veel huisstofmijt, schimmels en dode huidcellen.

Matras

Tja, goed slapen zonder een matras wordt lastig. Een goed matras geeft een goede ondersteuning van je ruggengraat. Zwaardere mensen hebben daarom baat bij een matras die steviger is.

Kleur

En ten slotte de kleur van je slaapkamer. Uit onderzoek is gebleken dat een blauwe slaapkamer het beste is voor goed slapen. Bij dit onderzoek zijn 2.000 huishoudens onderzocht. Mensen die sliepen in slaapkamers met kalme kleuren, zoals blauw, geel en groen konden over het algemeen goed slapen. Maar de kleur bleek ook van invloed op andere activiteiten in de slaapkamer. Mensen met een grijze slaapkamer bleken bijvoorbeeld veel meer online te shoppen in bed, terwijl een karamelkleurige slaapkamer ervoor zorgde dat mensen tot wel drie keer per week de liefde bedreven!

Op het blog Slaapinfo.nl vind je tips om goed te kunnen slapen en alles over slaapstoornissen.

Advertentie

Lichaam & Geest

Vrouwen met hartklachten krijgen verkeerde diagnose

Teveel vrouwen met hartklachten krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. HeartLife klinieken deed onderzoek, met een aantal opvallende uitkomsten.

Gedeeld

op

Vrouwen met hartklachten

Vrouwen met hartklachten, het komt veel voor. Een veel vrouwen krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. Vorig jaar november werden de resultaten bekend gemaakt van een enquête over de vraag óf en hoe vrouwen met hartklachten een second opinion aanvragen.

Lydia Geluk van Best Doctors en cardiologe dr. Janneke Wittekoek van HeartLife klinieken zien in de praktijk vaak vrouwen die al langer tobben met de vraag of hun klachten kunnen worden gelinkt aan hart- en vaatziekten. Een overweldigend aantal vrouwen (5.190) hebben meegedaan aan deze vragenlijst. 52% van de deelnemers was niet op de hoogte van de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om de signalen van hart- en vaatziekten. Een second opinion is in een kwart van de gevallen overwogen en indien deze plaatsvindt wordt dit zeer goed gewaardeerd.  Maar driekwart van de vrouwen heeft hierover nog veel vragen.

Vrouwen nog te makkelijk

Janneke Wittekoek: “Opvallend is dat veel vrouwen zich wel bewust zijn van de risicofactoren, maar die niet serieus nemen en deze vervolgens niet bespreken met hun arts. Ze wuiven hun klachten weg. Ook bij een bezoek aan de arts worden klachten vaak niet in verband gebracht met een hartaandoening. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen, willen we hierin verandering brengen dan zullen ze dus eerder herkend en behandeld moeten worden.”

Second opinion

Lydia Geluk van Best Doctors, een organisatie die second opinions verzorgt door internationale topspecialisten, ziet dit ook terug in de resultaten: ”De evaluatie van Best Doctors bij vrouwen met hart- en vaatziekten of klachten heeft bij 12% van de gevallen tot een verandering in de diagnose geleid en bij 40% tot een wijziging in de behandeling.”

Vrouwen met hartklachten

Wittekoek: “Het is belangrijk dat vrouwen niet langer de klachten bagatelliseren en in actie komen.  Maak je klachten bespreekbaar en ken de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hartklachten. Voel je je onvoldoende gehoord of twijfel je, overweeg dan een second opinion! Uit onderzoek blijkt ook dat een hartinfarct bij vrouwen vaker wordt gemist dan bij mannen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de overgang en alles wat daarbij komt kijken? Bezoek dan de website van Eveline Bakker, Vuurvrouw.nu.

Lees verder

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Meest gelezen