Volg ons online

Lichaam & Geest

Tijd voor zen

Het mooie van Zen is dat het niet ingewikkeld is en dat iedereen het kan. Daarom vindt Cees Swinkels van ZuidZorg dat het tijd voor zen is.

Gedeeld

op

Tijd voor zen in je leven

Druk, druk, druk. Wat zijn we toch druk met z’n allen. Maar, zoals cabaretier Theo Maassen al zei, waarom zeggen we het dan drie keer? We máken ons ook erg druk over het druk zijn. Kunnen we het ook anders beleven, door er anders naar te kijken? Jazeker, zegt Zen, door te mediteren worden we rustiger en ervaren we minder druk en emoties. Bovendien leert Zen je hoe je minder stressvol kunt werken, in de praktijk. Daar hebben we wel behoefte aan! Want de zorg staat onder grote druk.

Goed nieuws

De tweede avond van de Zen-workshop van ZuidZorg brengt veel goed nieuws. Op de eerste plaats is er sinds een jaar of tien wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten van mediteren. Wetenschappers onderzochten de hersenstructuur, en wat blijkt? De plek in je hersenen waar angsten ‘zitten’ wordt kleiner als je mediteert. Je bloeddruk neemt af en je darmen worden minder prikkelbaar. Op de tweede plaats levert mediteren je tijd op! Als we regelmatig mediteren, krijgen we effectief meer tijd. Dat heeft te maken met je verhoogde focus. Tijdgebrek is dus geen excuus meer! Maar, dan moeten we wel even doorbijten: de meeste effecten merk je na een week of drie.

ZuidZorg bannerknop

Singletasking wie kent het niet

Zen is niet alleen iets voor thuis op een kussen; het is een levenskunst die je dagelijks kunt toepassen in je werk. Om te beginnen is het heel Zen om één ding tegelijk te doen, met volle aandacht. Zen-coach Cees Swinkels: “Het is een groot misverstand dat we kunnen multitasken. En nee, ook vrouwen kunnen het helaas niet. Als je het toch probeert, neemt de foutkans gigantisch toe, raak je uitgeput, en de tijd die je opgeteld kwijt bent aan alle activiteiten is veel groter, dan wanneer je de dingen na elkaar doet.”

8 tips voor meer Zen in je werk

De praktijk is natuurlijk dat activiteiten zich niet netjes na elkaar voordoen. Je dag ziet er waarschijnlijk hectisch uit. Hoe kunnen we daar dan meer Zen in brengen? Cees heeft enkele ideeën:

  1. Leg je collega die binnenkomt (of binnenstormt) uit dat je graag tijd maakt voor zijn of haar vraag en kies daar samen een moment voor.
  2. Plan je (vrije) dagen niet te vol.
  3. Lees je mail op twee of drie vaste momenten op de dag – niet continu!
  4. Zet de geluiden op je telefoon en computer uit voor het ontvangen van mailtjes en appjes en leg de telefoon bewust op momenten weg.
  5. Neem rustmomenten om even te eten (niet achter de computer!) of met iemand te praten.
  6. Gebruik bij een open kantoor een koptelefoon die geluiden buiten houdt (of met rustige muziek erop) om je beter te concentreren. Collega’s accepteren dat heel snel.
  7. Kom je bij een patiënt thuis? Leg dan uit dat je eerst even tijd neemt voor het zorgdossier – om daarna onverdeelde aandacht te hebben voor de patiënt. Zo loopt niet alles door elkaar.
  8. Verwacht niet van elkaar dan je allemaal continu bereikbaar bent.

En nu…tijd voor zen!

Er is nog meer goed nieuws: Zen is niet streng! Heb je weinig tijd? Begin dan eens met een paar keer per week tien minuten meditatie. Zit je niet lekker? Kies een houding die wel lekker zit. Kom je niet verder dan 1…, 2… niet erg! Zen zegt: ervaar, ondervindt, probeer uit wat voor jou werkt. Je zult merken dat je rustiger en positiever wordt, meer aankan en bewuster kiest wat voor jou werkt. Misschien dus tijd voor zen!

Connie de Haas, verpleegkundige MSVT en voorzitter van de VAR

“Ik had echt moeite om tijd te maken voor het oefenen van de meditatie deze week. Mijn werk, de cliënten, mijn gezin met kinderen, kleinkinderen, moeder en schoonmoeder… ik wil alles voldoende aandacht geven. Soms is dat een heel gepuzzel en is er simpelweg geen tijd over. Maar, dat is dus geen excuus heb ik net gehoord haha! Met Zen hoop ik nog steeds aandacht aan alles te geven, zonder mezelf te verliezen. Denk dat er al iets heel moois is gebeurd in mijn eerste Zen-week: ik had al een jaar lang niet meer getekend, terwijl dat een grote passie van mij is. Deze week heb ik mijn ‘atelier’ opgeruimd en ben ik weer begonnen. Toen ik bezig was voelde ik hoezeer ik het had gemist!”

meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Vrouwen met hartklachten krijgen verkeerde diagnose

Teveel vrouwen met hartklachten krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. HeartLife klinieken deed onderzoek, met een aantal opvallende uitkomsten.

Gedeeld

op

Vrouwen met hartklachten

Vrouwen met hartklachten, het komt veel voor. Een veel vrouwen krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. Vorig jaar november werden de resultaten bekend gemaakt van een enquête over de vraag óf en hoe vrouwen met hartklachten een second opinion aanvragen.

Lydia Geluk van Best Doctors en cardiologe dr. Janneke Wittekoek van HeartLife klinieken zien in de praktijk vaak vrouwen die al langer tobben met de vraag of hun klachten kunnen worden gelinkt aan hart- en vaatziekten. Een overweldigend aantal vrouwen (5.190) hebben meegedaan aan deze vragenlijst. 52% van de deelnemers was niet op de hoogte van de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om de signalen van hart- en vaatziekten. Een second opinion is in een kwart van de gevallen overwogen en indien deze plaatsvindt wordt dit zeer goed gewaardeerd.  Maar driekwart van de vrouwen heeft hierover nog veel vragen.

Vrouwen nog te makkelijk

Janneke Wittekoek: “Opvallend is dat veel vrouwen zich wel bewust zijn van de risicofactoren, maar die niet serieus nemen en deze vervolgens niet bespreken met hun arts. Ze wuiven hun klachten weg. Ook bij een bezoek aan de arts worden klachten vaak niet in verband gebracht met een hartaandoening. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen, willen we hierin verandering brengen dan zullen ze dus eerder herkend en behandeld moeten worden.”

Second opinion

Lydia Geluk van Best Doctors, een organisatie die second opinions verzorgt door internationale topspecialisten, ziet dit ook terug in de resultaten: ”De evaluatie van Best Doctors bij vrouwen met hart- en vaatziekten of klachten heeft bij 12% van de gevallen tot een verandering in de diagnose geleid en bij 40% tot een wijziging in de behandeling.”

Vrouwen met hartklachten

Wittekoek: “Het is belangrijk dat vrouwen niet langer de klachten bagatelliseren en in actie komen.  Maak je klachten bespreekbaar en ken de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hartklachten. Voel je je onvoldoende gehoord of twijfel je, overweeg dan een second opinion! Uit onderzoek blijkt ook dat een hartinfarct bij vrouwen vaker wordt gemist dan bij mannen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de overgang en alles wat daarbij komt kijken? Bezoek dan de website van Eveline Bakker, Vuurvrouw.nu.

Lees verder

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Meest gelezen