Volg ons online

Lichaam & Geest

Spiegelen helpt bij dementie en Parkinson

Spiegelen is een goed werkende techniek bij mensen met dementie of Parkinson. Het kan ze helpen weer bewegingen te leren.

Gedeeld

op

Spiegelen bij mensen met dementie

Tijdens de pauze van een workshop in een zorginstelling kwamen ze binnen gewandeld, vader en dochter. Hij een lange wat statige man, zij een vrolijke vrouw die vroeg wat hier te doen was.

Zo kwamen we in die lege zaal met elkaar aan de praat. De dochter bezocht haar vader iedere week  waarbij ze samen strijk en zet een lange wandeling maakten, want bewegen daar hield haar vader van. De vader bevestigde dit en vertelde dat hij dementie en Parkinson had en al twee jaar in dit huis woonde, waar hij zeer tevreden over was en met plezier woonde.

Weer makkelijker bewegen

Ik vroeg of zij al eens bewegen op muziek hadden gedaan waarbij de een de ander volgt? Nee, daar hadden ze nog nooit van gehoord. Wat bedoelde ik precies en hoe doe je dat? Ik legde uit: Je gaat tegen over elkaar staan of zitten, je spreekt af wie wie volgt, zet de muziek aan en beweeg naar idee, gevoel met de muziek mee. Mensen met Parkinson en dementie kunnen hierdoor makkelijker bewegen. Dit komt omdat de spiegelneuronen in ons brein alle bewegingen nadoen die we zien. Deze spiegelneuronen kunnen gebruikt worden als hulpmiddel als iemand niet makkelijk uit zich zelf beweegt.

NED7 Leestip

Alles veranderde

Ik liet vader en dochter een kort spiegel-filmpje zien en vroeg of ze het zelf wilde proberen. Dat wilde ze. Ze begonnen wat onwennig maar langzaam zag ik de bewegingen bij de vader veranderen. De statige, wat stijve man ging helemaal op in zijn bewegingen en de muziek. En ik zag zijn hele houding veranderden.

Mensen dichter bij elkaar brengen

De dochter volgde haar vader, eerst verbaasd kijkend naar de verandering in haar vader maar kort daarna ging ook zij helemaal op in het bewegen en de muziek. Na afloop waren beiden enthousiast en spraken af dat ze dit iedere week zouden gaan doen. Ik mocht getuige zijn van een bijzonder contactmoment tussen vader en dochter. Hiervoor doe ik het; mensen dichter bij elkaar brengen wanneer dementie of Parkinson muren bouwt waar het soms moeilijk door heen te komen is.

Het hele brein activeren

Later hoorde ik dat de vader die dag mee had gedaan met schilderlessen in het huis. Iets wat hij tot nu toe nog nooit had gedaan. Muziek en bewegen activeert het hele brein, wat verborgen talenten of diepliggende patronen kan activeren. Ook heeft recent onderzoek aangetoond dat doormiddel van spiegelen mensen met dementie bewegingen weer kunnen leren die ze “vergeten” zijn.

Spiegelen helpt direct

In het dagelijks leven kan je heel simpel gebruik maken van het “spiegel-hulpmiddel”. Bijvoorbeeld als iemand met dementie niet meer weet hoe te beginnen met eten of drinken. Maak dan drinkende of etende bewegingen. Of het nu lopen, opstaan, tanden borstelen, haren kammen is. Alle voorbeeld bewegingen worden direct opgepakt door de spiegelneuronen. Ik vergelijk het vaak met het aanduwen van een auto, een klein zetje en de motor loopt weer.

Veel plezier met het bewegen op muziek en nu niet zeggen ik kan niet dansen of ik ben niet muzikaal.Het heet niet dansen op muziek maar bewegen op muziek en dat kan iedereen. Het is leuk om te doen en je draagt bij aan iemands lichamelijke en geestelijke gezondheid, wat wil je nog meer 🙂

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen