Volg ons online

Lichaam & Geest

Praat geen poep

Praat geen poep over de zorg in Nederland. Dat is althans wat Wim Raaijmakers van ZuidZorg betoogt in zijn blog.

Gedeeld

op

Praat geen poep

Dit gastblog is geschreven door Wim Raaijmakers, teamcoach bij ZuidZorg

Kots, bloed, spuug, etter, pies, tenenkaas en zweet. Dat is hoe de werkomgeving van een verpleegkundige vaak wordt gezien. Het is als kleuterklas poëzie voor onze allerjongsten.

Als die kleutertjes door krijgen hoe de grotemensenwereld in beweging komt wanneer ze deze toverwoorden uitspreken, is het magisch. Maar kom op grote mensen. Het is niet magisch. Praat geen poep.

Dingetje

De werkomgeving van een verpleegkundige is veel meer dan dat. De échte verpleegkundige ruikt en kijkt door de kots, bloed, spuug, etter, pies, tenenkaas en zweet heen. Zorgt voor het welzijn van de mens daarachter. Praat dus geen poep. Een aardig liedje trouwens waar Dingetje in 1994 een hitje mee scoorde. Er zou nog een extra couplet toegevoegd kunnen worden over onze verpleegkundigen die dag in, dag uit voor een groot deel van de onwelriekende natie zorgen.

Wasknijper op de neus

Toch hebben veel mensen die niet in de zorg werken het idee dat een verpleegkundige vooral billen wast, met een soort van onzichtbare wasknijper op de neus. Want het is nogal wat inderdaad, al die geurende uitscheidingsproducten en sappen die bij voorkeur aan de binnenzijde van een lichaam moeten blijven. Op iemand die niet in de zorg werkt, maakt dat veel indruk.

Volle incontinentieluiers

Maar ja. Als onze cliënten een stoma hebben (voor de onwetenden, dit is een kunstmatig poepgaatje in de buik) dan kan het een beetje ruiken. Een verpleegkundige is bij uitstek degene die de stoma patiënt om leert gaan met deze nieuwe manier van ontlasting hebben. Want let wel, behalve een goed afsluitend zakje en correct aangebracht hechtmateriaal komen er angst, angst- en schaamtegevoelens opdoemen bij de patiënt waar ze op in moet gaan. En natuurlijk geeft ze er ook nog bewegings- en voedingsadviezen bij. Hoe kun je een normaal leven leiden met een toilet op je buik? Vooral het contact met de mens achter het kunstmatige poepgat is dus waar een verpleegkundige op gericht is. Veel verpleegkundigen zeggen zelfs: “Tjeetje, ik heb de geur echt naar de achtergrond gefilterd”. Dan zijn er vakmensen aan het woord.

Geknipt voor het vak

En zo gaat de verpleegkundige ook om met de mevrouw met dementie die naast haar stoel plast omdat ze daar toch echt een toiletpot zag. En met de patiënt op de intensive care die van enkel tot haargrens in de diarree drijft. En met de vereenzaamde man die tussen stapels kranten en folders leeft waarvan een afgestorven teen in de doorweekte pantoffel zit. Net als met de door kanker opgevreten jonge vrouw die tot haar bittere einde aan het leven vasthoudt.

Vakkundig personeel

Ga er maar aan staan. En dat doen onze professionals dus gewoon. Onze vakkundigen die door de soms extreme omstandigheden heen kunnen ruiken en kijken. Ze praten geen poep, maar komen in actie. Ze zien het verschijnsel mens, dwars door volle incontinentieluiers heen, in hun meest pure vorm en richten zich op het herstellen van een menswaardige situatie. Scheppen zelfs ook de voorwaarden voor een menswaardig levenseinde.

Praat geen poep

Dus praat geen poep. Onze verpleegkundigen en verzorgenden zijn ware mensenkunstenaars. Ze zorgen stukje bij beetje weer voor een comfortabele en aanvaardbare situatie. Zij kennen trouwens alle Latijnse namen voor de ellende. Dus zeggen zij feces, fecaliën en in een enkel geval ‘Bericht uit Darmstadt’. Ze praten in ieder geval geen,.. nou ja. U weet het inmiddels wel.

Geruststellende gedachte

Gelukkig zijn er van de slordige 17 miljoen Nederlanders bijna 1 miljoen mensen in de zorg werkzaam die dag in dag uit geen poep praten. In een volle treinwagon zitten er dus minimaal vier. Kijk eens goed om je heen en probeer ze te ontdekken. Ze zorgen voor een groot deel van onze landgenoten en worden daar gelukkig van. Een geruststellende gedachte. Misschien is Dingetje daar bij nader inzien wel door geïnspireerd.

Bezoek ook eens…

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen