Volg ons online

Lichaam & Geest

Positieve berichten over de zorg

Positieve berichten over de ouderenzorg zijn ook wel eens welkom! Daarom schreef Flore een brief over Pieter van Foreest waar zij verbleef.

Gedeeld

op

Positieve berichten over Pieter van Foreest

Ja, positieve berichten over de zorg zijn er ook. Het lijkt de laatste paar maanden alsof de ouderen zorg in Nederland dramatisch is. Horrorverhalen, slechte beoordelingen, zwarte lijsten, manifesten. Iedere dag is er wel iets nieuws. Allemaal terwijl Nederland nog steeds te boek staat als één van de beste landen ter wereld als het gaat om zorg.

Als je dan eens de krant open slaat en je ziet positieve berichten die een heel ander beeld laten zien, dan voelt dat toch wel erg goed. Zo’n positief bericht verscheen enkele dagen geleden in het Algemeen Dagblad. Flore van Paassen is 67 jaar en verbleef tijdelijk in verzorgingshuis Duinhof van zorgorganisatie Pieter van Foreest. Ze moest revalideren na een zware operatie. Tijdens haar verblijf zag ze met eigen ogen hoe er op deze locatie gezorgd werd. Niet alleen voor haar, maar vooral ook voor de vaste bewoners. Het gaf er een totaal ander beeld dan ze voorheen had.

Tijdelijk verblijf in het verpleeghuis

“Ook al ben ik pas 67, ik ben na een operatie vier maanden in het verpleegtehuis geweest. Het huis is al oud, maar hier is men nog iemand met naam. De verpleegsters werken keihard en zijn echt geïnteresseerd in de mensen, die daar altijd moeten wonen. Ze proberen het echt iedereen naar de zin te maken. Zijn de bewoners verdrietig dan krijgen ze extra veel aandacht. Achteraf gezien voor mij een hele goede ervaring om mee te maken hoe het er aan toe gaat in een verpleegtehuis. Ik ben blij dat ik daar zo goed verzorgd ben. Dat heeft het voor mij een beetje dragelijker gemaakt.”

Bedankbrief in de krant

Op eigen initiatief stuurde Flore haar bedankbrief naar het AD. Ze wilde een tegengeluid laten horen na alle nare berichten over plascontracten, personeelstekorten en IGZ lijsten met onveilige verpleeghuizen. Ze ging samen met het AD terug naar Duinhof om persoonlijk het personeel te bedanken. “Ik heb een ziekte in mijn been, waarvoor ik geopereerd moest worden. Thuis ben ik alleen. Mijn man is overleden en mijn kinderen wonen in het buitenland. Omdat ik vijftien weken in het gips moest, kon ik niet thuis blijven. Gelukkig was er plek voor me in Duinhof. Niet dat ik er over heb in gezeten, ze leggen je nooit op straat, zeg ik altijd.”

Kleinschalige woonzorgvoorziening

De kleinschalige woonzorgvoorziening Duinhof is een locatie van Pieter van Foreest. Er wonen 13 ouderen die continue zorg nodig hebben. Verder bestaat het huis uit kortdurige zorg, waar Flore ook gebruik van maakte. Teammanager Annita Laros legt uit: “Voor mensen die wachten op een operatie, maar niet thuis kunnen blijven. Maar ook iemand die zichzelf thuis heeft verwaarloosd met eten en drinken, simpelweg omdat er geen sociaal netwerk omheen staat. Ook verblijven er mensen zoals mevrouw Van Paassen, die moeten herstellen van een operatie en dat thuis niet kunnen.”

Waar ben ik nu weer beland!

Flore bekent: “Op mijn eerste dag heb ik wel gedacht: Waar ben ik nu weer beland, zo tussen die oude mensen. Maar de tweede dag heb ik meteen de draad opgepakt. Ik zat in een rolstoel en ben hier door de gangen gaan racen, ik haalde mensen uit hun kamer om spelletjes te doen. Ik wilde gewoon leuke dingen doen voor verdrietige mensen. Mensen helpen elkaar hier sowieso. Het is misschien een oud gebouw, maar het is wel gezellig. En de verpleegsters werken keihard. Ze luisteren goed.” Dat beaamt een vaste bewoner die aan tafel zit. “Ook al boeit het ze geen reet, ze luisteren altijd”, zegt de vrouw droog. “Zij doen hun best, en wij ook.”

Positieve berichten doen goed

Complimenten zijn natuurlijk heel fijn om te ontvangen: “Het doet je super goed als mensen je komen bedanken. Het is fijn te horen dat mensen het naar hun zin hebben gehad. Daar groeien we van. Het is een goede opsteker voor iedereen die hier hard moet werken om alles te doen wat we willen doen.” Volgens Laros hebben veel mensen een vertekend beeld van verzorgingshuizen. “Vraag aan een 60-plusser of hij later naar een verzorgingshuis wil gaan en hij zegt ‘nee’. Maar voor 80-plussers geldt dat niet altijd. De overheid zegt wel dat mensen steeds meer met hun sociale netwerk moeten oplossen, maar veel mensen zijn best eenzaam. In de praktijk is dat sociale netwerk er meestal niet.”

Een hecht team

Laros: “Duinhof moet jouw eigen woonhuis zijn. Waarin je zelf bepaalt hoe laat je uit bed gaat, wat je eet. En als er behoefte aan is, zorgen wij natuurlijk voor regelmaat. Ons vak geeft zoveel voldoening. Het is een mooi beroep.” Ze zegt geschrokken te zijn van alle negatieve berichtgeving rondom haar beroep. “Hoe kan dat?’, vraag je jezelf dan af. Hier gebeurt dat niet. Natuurlijk lopen we soms wel tegen financiële beperkingen aan of tegen het feit dat het gebouw best oud is. Maar ik ben juist heel blij dat we zo kleinschalig zijn. We kennen iedereen en het team is heel hecht.”

Alles kan, niets is te gek

Flore van Paassen is het ermee eens: “Alles kan hier ook. Op een van mijn eerste dagen hier stond mijn fietsclub op de stoep. Vijfentwintig man. Ze kregen allemaal koffie en thee. Zelf pakken, maar het spaarvarken staat op tafel voor een eigen bijdrage. Waar zie je dat nu nog? Wil je boodschappen doen in Naaldwijk? Dan rijden ze het busje voor en kan je een middag weg. Ik heb ongelooflijk veel respect gekregen voor de verzorgers en vrijwilligers hier. Ik zag hoe hard ze moeten werken.”

Geen vrijwilligerswerk

Het leuke aan tijdelijke bewoners zoals van Paassen is volgens Laros dat ze zorgen voor meer leven in de brouwerij. “Het zijn vaak jongere bewoners. We hebben Flore echt gemist toen ze wegging. Dat geklets de hele tijd.” Een schaterlach volgt. Van Paassen praat honderduit over de grappen en grollen die ze beleefde met haar voormalig huisgenoten. “Vast vrijwilligerswerk zou ik niet willen doen, maar zo af en toe zou ik best willen bellen om ongedwongen eens langs te komen.”

Bezoek ook eens…

Bron: AD.nl

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen