Volg ons online

Lichaam & Geest

Plastische chirurgie, van borstlift tot borstvergroting

Plastische chirurgie, het wordt vaker gedaan dan jou zou denken. Borstoperaties zijn daarbij het populairst. Maar welke opties zijn er?

Gedeeld

op

Plastische chirurgie

Plastische chirurgie, in Nederland lijkt het nog steeds een vreemd concept als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Amerika. Toch gaan in ons land ruim 3.000 vrouwen jaarlijks onder het mes. Geheel vrijwillig. En dit is alleen voor operaties aan de borsten. Vergrotingen, verkleiningen, correcties en reconstructies.

Ben je niet tevreden met wat de natuur je gegeven heeft. Middels plastische chirurgie kun je er wat aan doen. Dit natuurlijk heel persoonlijk. En jijzelf bent ook de enige die kan bepalen of je het wel of niet moet doen. De vergelijkingssite Kies voor je Zorg zet voor ons drie opties op een rijtje voor als je iets aan je borsten wil corrigeren. Wat komt erbij kijken? Wat kost het? En wat kun je het beste doen?

1. De borstvergroting (implantaat)

Hierbij wordt een implantaat in de borsten geplaatst. Dat kan op twee manieren: door een snee te maken aan de onderkant van de borst, in de huidplooi, waarna het implantaat wordt geplaatst. Of er kan een snee worden gemaakt in de oksel of naast de tepel om daardoor het implantaat te plaatsen.

Natuurlijker resultaat

Ook de plaatsing zelf kan op twee plekken: tussen de borstspier en de borstklier of direct onder de ribben. De laatste methode is vooral aan te raden omdat hierbij de randen van de prothese niet zichtbaar zijn en je ze ook niet kunt voelen. Het geeft dus een natuurlijker resultaat. De ingreep zelf duurt 1 tot 2 uur en vindt plaats onder algehele narcose en je mag meestal dezelfde dag nog naar huis. Het herstel duurt ongeveer een week of 6, maar daarvoor mag je langzaam wel steeds meer gaan doen.

Kosten: € 2.000 tot € 5.000

2. De borstverkleining

Het lijkt soms wel alsof iedereen alleen grotere borsten wil. Maar dat is zeker niet het geval. Want wie al grote borsten heeft, weet dat dat zo z’n eigen uitdagingen met zich meebrengt. Naar de H&M om even snel een leuk BH’tje te kopen voor een zachte prijs, kun je vergeten. Bikini’s in jouw maat? Vaak erg ouwelijk en truttig. En vergeet niet dat je al dat gewicht ook mee moet slepen en daar is je rug niet altijd even blij mee. Soms is het dus het overwegen waard om je borsten een maatje kleiner te laten maken.

Overtollig vet

Bij een borstverkleining duurt de operatie tot 3 uur en vindt het ook plaats onder volledige narcose. Er wordt tijdens de operatie onder de borstplooi een snee gemaakt én vanaf de tepel naar beneden nog eentje. Daardoor wordt het overtollige vet en weefsel verwijderd. Daarnaast wordt ook het teveel aan huid dat nu ontstaat verwijderd en in veel gevallen wordt ook de tepel omhoog geplaatst zodat deze ook bij de nieuwe maat, op de juiste plek zitten.

Liposuctie

Het is inmiddels overigens ook mogelijk om met liposuctie je borsten worden verkleind. Maar dit kan alleen als je borsten uit voldoende vet bestaan én je huid nog voldoende elastisch is om na de operatie weer te herstellen. Er wordt immers alleen vet verwijderd en je huid moet met minder volume toch weer mooi aansluiten.

Kosten: € 1.500 tot € 5.000

3. De borstlift

Zwaartekracht is in de meeste gevallen fijn, het houdt je met beide benen op de grond. Jammer genoeg gaan ook andere lichaamsdelen zich meer op de grond richten. Als je vindt dat je borsten zich te veel aantrekken van de zwaartekracht, kun je overwegen om ze te laten liften.

Implantaat

Bij een borstlift wordt vaak aangeraden om ook direct een implantaat te plaatsen. Dat hangt een beetje af van de stevigheid van je borsten. Soms hangen ze dan wel, maar zijn ze verder nog volumineus, in dat geval is een implantaat minder nodig.

Littekenweefsel

De klassieke borstlift levert redelijk wat littekenweefsel op. Zowel rond de tepel, als van de tepel naar de borstplooi én in de borstplooi. Je krijgt dus een ankervormig litteken. De operatie duurt tot 2 uur en wordt onder volledige narcose uitgevoerd. Inmiddels zijn er verschillende technieken ontwikkeld die kunnen zorgen voor minder littekens, maar je zal met je arts moeten overleggen of jij daarvoor in aanmerking komt.

Inwendige BH

Naast de klassieke borstlift, is er ook de inwendige BH (de Breform). De Breform is een ovaal kunststof matje dat wordt geplaatst in de vetlaag van je borsten. Het matje kan na plaatsing ingroeien in je lijf en werkt dan net zoals een beugel BH. Deze ingreep is relatief nieuw en wordt nog niet in alle klinieken aangeboden. Het voordeel is wel dat het resultaat blijvend is en dat het niet hoeft te worden vervangen. Bij beide typen borstlift is de hersteltijd ongeveer 8 tot 12 weken in totaal. Al zal je eerder dan dat alweer heel veel kunnen doen.

Kosten: € 2.500 tot € 6.000

Een paar vragen voor jezelf

Een borstoperatie is niet niks. Voor welke vorm je ook kiest, er zijn altijd risico’s aan verbonden. En naast die risico’s ook gewoon hoe kosten, die in de meeste gevallen niet door je verzekeraar worden vergoed. Je moet bij jezelf nagaan of je die risico’s en kosten wilt dragen en of je echt zo ontevreden bent dat dat het ook waard is. Maar dat zijn overwegingen die alleen jij kunt maken en waar een ander ook niet zoveel over te zeggen heeft. Een paar vragen waarbij je de input van anderen of extra informatie wel kunt gebruiken zijn er ook:

Welk merk  implantaat wordt er gebruikt?

Verschillende klinieken en artsen, gebruiken verschillende merken. Achterhaal welk merk het bij jou om gaat en doe wat research. Oftewel, Google naar de ervaringen van anderen.

Welke chirurg/kliniek gaat voor je aan de slag?

Wanneer je een nieuwe koelkast koopt, kijk je toch naar de ervaringen van anderen. Wanneer je met je lijf aan de slag gaat, is dat net zo belangrijk. Ook hier kan Google je vaak helpen: zoek naar ervaringen van anderen met de kliniek waar je naartoe wilt en de chirurg in kwestie. Bedenk wel dat ervaringen subjectief zijn en laat je niet door één slechte ervaring meteen afschrikken. Neem er de tijd voor, het gaat immers om je lijf.

Heb ik tijd voor het herstel na de operatie?

Na de operatie heeft je lijf rust nodig. Je mag niet zwaar tillen, je mag niet roken, je moet een tijdje stoppen met sporten en je moet de tijd nemen om je lijf de kans te geven zich te herstellen. Even je borsten laten doen en dan een week later weer vol aan de bak, is niet aan te raden. Zorg er dus ook voor dat je zeker weet dat je ook na de operatie zelf tijd hebt voor je herstel.

Kortom

Laat je goed informeren, verdiep je in de ingreep, kliniek, chirurg en de ervaringen van anderen en zorg dat je precies weet wat er op je afkomt.

Meer weten over plastische chirurgie?

Bij Kies voor je Zorg kun je klinieken vinden die de ingrepen aanbieden, maar ook de faciliteiten van deze klinieken vergelijken met elkaar.

Kies voor je Zorg is een vergelijkingssite waar alles te vinden is over de beste zorg bij jou in de buurt.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen