Volg ons online

Lichaam & Geest

Plastische chirurgie, van borstlift tot borstvergroting

Plastische chirurgie, het wordt vaker gedaan dan jou zou denken. Borstoperaties zijn daarbij het populairst. Maar welke opties zijn er?

Gedeeld

op

Plastische chirurgie

Plastische chirurgie, in Nederland lijkt het nog steeds een vreemd concept als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Amerika. Toch gaan in ons land ruim 3.000 vrouwen jaarlijks onder het mes. Geheel vrijwillig. En dit is alleen voor operaties aan de borsten. Vergrotingen, verkleiningen, correcties en reconstructies.

Ben je niet tevreden met wat de natuur je gegeven heeft. Middels plastische chirurgie kun je er wat aan doen. Dit natuurlijk heel persoonlijk. En jijzelf bent ook de enige die kan bepalen of je het wel of niet moet doen. De vergelijkingssite Kies voor je Zorg zet voor ons drie opties op een rijtje voor als je iets aan je borsten wil corrigeren. Wat komt erbij kijken? Wat kost het? En wat kun je het beste doen?

1. De borstvergroting (implantaat)

Hierbij wordt een implantaat in de borsten geplaatst. Dat kan op twee manieren: door een snee te maken aan de onderkant van de borst, in de huidplooi, waarna het implantaat wordt geplaatst. Of er kan een snee worden gemaakt in de oksel of naast de tepel om daardoor het implantaat te plaatsen.

Natuurlijker resultaat

Ook de plaatsing zelf kan op twee plekken: tussen de borstspier en de borstklier of direct onder de ribben. De laatste methode is vooral aan te raden omdat hierbij de randen van de prothese niet zichtbaar zijn en je ze ook niet kunt voelen. Het geeft dus een natuurlijker resultaat. De ingreep zelf duurt 1 tot 2 uur en vindt plaats onder algehele narcose en je mag meestal dezelfde dag nog naar huis. Het herstel duurt ongeveer een week of 6, maar daarvoor mag je langzaam wel steeds meer gaan doen.

Kosten: € 2.000 tot € 5.000

2. De borstverkleining

Het lijkt soms wel alsof iedereen alleen grotere borsten wil. Maar dat is zeker niet het geval. Want wie al grote borsten heeft, weet dat dat zo z’n eigen uitdagingen met zich meebrengt. Naar de H&M om even snel een leuk BH’tje te kopen voor een zachte prijs, kun je vergeten. Bikini’s in jouw maat? Vaak erg ouwelijk en truttig. En vergeet niet dat je al dat gewicht ook mee moet slepen en daar is je rug niet altijd even blij mee. Soms is het dus het overwegen waard om je borsten een maatje kleiner te laten maken.

Overtollig vet

Bij een borstverkleining duurt de operatie tot 3 uur en vindt het ook plaats onder volledige narcose. Er wordt tijdens de operatie onder de borstplooi een snee gemaakt én vanaf de tepel naar beneden nog eentje. Daardoor wordt het overtollige vet en weefsel verwijderd. Daarnaast wordt ook het teveel aan huid dat nu ontstaat verwijderd en in veel gevallen wordt ook de tepel omhoog geplaatst zodat deze ook bij de nieuwe maat, op de juiste plek zitten.

Liposuctie

Het is inmiddels overigens ook mogelijk om met liposuctie je borsten worden verkleind. Maar dit kan alleen als je borsten uit voldoende vet bestaan én je huid nog voldoende elastisch is om na de operatie weer te herstellen. Er wordt immers alleen vet verwijderd en je huid moet met minder volume toch weer mooi aansluiten.

Kosten: € 1.500 tot € 5.000

3. De borstlift

Zwaartekracht is in de meeste gevallen fijn, het houdt je met beide benen op de grond. Jammer genoeg gaan ook andere lichaamsdelen zich meer op de grond richten. Als je vindt dat je borsten zich te veel aantrekken van de zwaartekracht, kun je overwegen om ze te laten liften.

Implantaat

Bij een borstlift wordt vaak aangeraden om ook direct een implantaat te plaatsen. Dat hangt een beetje af van de stevigheid van je borsten. Soms hangen ze dan wel, maar zijn ze verder nog volumineus, in dat geval is een implantaat minder nodig.

Littekenweefsel

De klassieke borstlift levert redelijk wat littekenweefsel op. Zowel rond de tepel, als van de tepel naar de borstplooi én in de borstplooi. Je krijgt dus een ankervormig litteken. De operatie duurt tot 2 uur en wordt onder volledige narcose uitgevoerd. Inmiddels zijn er verschillende technieken ontwikkeld die kunnen zorgen voor minder littekens, maar je zal met je arts moeten overleggen of jij daarvoor in aanmerking komt.

Inwendige BH

Naast de klassieke borstlift, is er ook de inwendige BH (de Breform). De Breform is een ovaal kunststof matje dat wordt geplaatst in de vetlaag van je borsten. Het matje kan na plaatsing ingroeien in je lijf en werkt dan net zoals een beugel BH. Deze ingreep is relatief nieuw en wordt nog niet in alle klinieken aangeboden. Het voordeel is wel dat het resultaat blijvend is en dat het niet hoeft te worden vervangen. Bij beide typen borstlift is de hersteltijd ongeveer 8 tot 12 weken in totaal. Al zal je eerder dan dat alweer heel veel kunnen doen.

Kosten: € 2.500 tot € 6.000

Een paar vragen voor jezelf

Een borstoperatie is niet niks. Voor welke vorm je ook kiest, er zijn altijd risico’s aan verbonden. En naast die risico’s ook gewoon hoe kosten, die in de meeste gevallen niet door je verzekeraar worden vergoed. Je moet bij jezelf nagaan of je die risico’s en kosten wilt dragen en of je echt zo ontevreden bent dat dat het ook waard is. Maar dat zijn overwegingen die alleen jij kunt maken en waar een ander ook niet zoveel over te zeggen heeft. Een paar vragen waarbij je de input van anderen of extra informatie wel kunt gebruiken zijn er ook:

Welk merk  implantaat wordt er gebruikt?

Verschillende klinieken en artsen, gebruiken verschillende merken. Achterhaal welk merk het bij jou om gaat en doe wat research. Oftewel, Google naar de ervaringen van anderen.

Welke chirurg/kliniek gaat voor je aan de slag?

Wanneer je een nieuwe koelkast koopt, kijk je toch naar de ervaringen van anderen. Wanneer je met je lijf aan de slag gaat, is dat net zo belangrijk. Ook hier kan Google je vaak helpen: zoek naar ervaringen van anderen met de kliniek waar je naartoe wilt en de chirurg in kwestie. Bedenk wel dat ervaringen subjectief zijn en laat je niet door één slechte ervaring meteen afschrikken. Neem er de tijd voor, het gaat immers om je lijf.

Heb ik tijd voor het herstel na de operatie?

Na de operatie heeft je lijf rust nodig. Je mag niet zwaar tillen, je mag niet roken, je moet een tijdje stoppen met sporten en je moet de tijd nemen om je lijf de kans te geven zich te herstellen. Even je borsten laten doen en dan een week later weer vol aan de bak, is niet aan te raden. Zorg er dus ook voor dat je zeker weet dat je ook na de operatie zelf tijd hebt voor je herstel.

Kortom

Laat je goed informeren, verdiep je in de ingreep, kliniek, chirurg en de ervaringen van anderen en zorg dat je precies weet wat er op je afkomt.

Meer weten over plastische chirurgie?

Bij Kies voor je Zorg kun je klinieken vinden die de ingrepen aanbieden, maar ook de faciliteiten van deze klinieken vergelijken met elkaar.

Kies voor je Zorg is een vergelijkingssite waar alles te vinden is over de beste zorg bij jou in de buurt.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen