Volg ons online

Lichaam & Geest

Plastische chirurgie, van borstlift tot borstvergroting

Plastische chirurgie, het wordt vaker gedaan dan jou zou denken. Borstoperaties zijn daarbij het populairst. Maar welke opties zijn er?

Gedeeld

op

Plastische chirurgie

Plastische chirurgie, in Nederland lijkt het nog steeds een vreemd concept als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Amerika. Toch gaan in ons land ruim 3.000 vrouwen jaarlijks onder het mes. Geheel vrijwillig. En dit is alleen voor operaties aan de borsten. Vergrotingen, verkleiningen, correcties en reconstructies.

Ben je niet tevreden met wat de natuur je gegeven heeft. Middels plastische chirurgie kun je er wat aan doen. Dit natuurlijk heel persoonlijk. En jijzelf bent ook de enige die kan bepalen of je het wel of niet moet doen. De vergelijkingssite Kies voor je Zorg zet voor ons drie opties op een rijtje voor als je iets aan je borsten wil corrigeren. Wat komt erbij kijken? Wat kost het? En wat kun je het beste doen?

1. De borstvergroting (implantaat)

Hierbij wordt een implantaat in de borsten geplaatst. Dat kan op twee manieren: door een snee te maken aan de onderkant van de borst, in de huidplooi, waarna het implantaat wordt geplaatst. Of er kan een snee worden gemaakt in de oksel of naast de tepel om daardoor het implantaat te plaatsen.

Natuurlijker resultaat

Ook de plaatsing zelf kan op twee plekken: tussen de borstspier en de borstklier of direct onder de ribben. De laatste methode is vooral aan te raden omdat hierbij de randen van de prothese niet zichtbaar zijn en je ze ook niet kunt voelen. Het geeft dus een natuurlijker resultaat. De ingreep zelf duurt 1 tot 2 uur en vindt plaats onder algehele narcose en je mag meestal dezelfde dag nog naar huis. Het herstel duurt ongeveer een week of 6, maar daarvoor mag je langzaam wel steeds meer gaan doen.

Kosten: € 2.000 tot € 5.000

2. De borstverkleining

Het lijkt soms wel alsof iedereen alleen grotere borsten wil. Maar dat is zeker niet het geval. Want wie al grote borsten heeft, weet dat dat zo z’n eigen uitdagingen met zich meebrengt. Naar de H&M om even snel een leuk BH’tje te kopen voor een zachte prijs, kun je vergeten. Bikini’s in jouw maat? Vaak erg ouwelijk en truttig. En vergeet niet dat je al dat gewicht ook mee moet slepen en daar is je rug niet altijd even blij mee. Soms is het dus het overwegen waard om je borsten een maatje kleiner te laten maken.

Overtollig vet

Bij een borstverkleining duurt de operatie tot 3 uur en vindt het ook plaats onder volledige narcose. Er wordt tijdens de operatie onder de borstplooi een snee gemaakt én vanaf de tepel naar beneden nog eentje. Daardoor wordt het overtollige vet en weefsel verwijderd. Daarnaast wordt ook het teveel aan huid dat nu ontstaat verwijderd en in veel gevallen wordt ook de tepel omhoog geplaatst zodat deze ook bij de nieuwe maat, op de juiste plek zitten.

Liposuctie

Het is inmiddels overigens ook mogelijk om met liposuctie je borsten worden verkleind. Maar dit kan alleen als je borsten uit voldoende vet bestaan én je huid nog voldoende elastisch is om na de operatie weer te herstellen. Er wordt immers alleen vet verwijderd en je huid moet met minder volume toch weer mooi aansluiten.

Kosten: € 1.500 tot € 5.000

3. De borstlift

Zwaartekracht is in de meeste gevallen fijn, het houdt je met beide benen op de grond. Jammer genoeg gaan ook andere lichaamsdelen zich meer op de grond richten. Als je vindt dat je borsten zich te veel aantrekken van de zwaartekracht, kun je overwegen om ze te laten liften.

Implantaat

Bij een borstlift wordt vaak aangeraden om ook direct een implantaat te plaatsen. Dat hangt een beetje af van de stevigheid van je borsten. Soms hangen ze dan wel, maar zijn ze verder nog volumineus, in dat geval is een implantaat minder nodig.

Littekenweefsel

De klassieke borstlift levert redelijk wat littekenweefsel op. Zowel rond de tepel, als van de tepel naar de borstplooi én in de borstplooi. Je krijgt dus een ankervormig litteken. De operatie duurt tot 2 uur en wordt onder volledige narcose uitgevoerd. Inmiddels zijn er verschillende technieken ontwikkeld die kunnen zorgen voor minder littekens, maar je zal met je arts moeten overleggen of jij daarvoor in aanmerking komt.

Inwendige BH

Naast de klassieke borstlift, is er ook de inwendige BH (de Breform). De Breform is een ovaal kunststof matje dat wordt geplaatst in de vetlaag van je borsten. Het matje kan na plaatsing ingroeien in je lijf en werkt dan net zoals een beugel BH. Deze ingreep is relatief nieuw en wordt nog niet in alle klinieken aangeboden. Het voordeel is wel dat het resultaat blijvend is en dat het niet hoeft te worden vervangen. Bij beide typen borstlift is de hersteltijd ongeveer 8 tot 12 weken in totaal. Al zal je eerder dan dat alweer heel veel kunnen doen.

Kosten: € 2.500 tot € 6.000

Een paar vragen voor jezelf

Een borstoperatie is niet niks. Voor welke vorm je ook kiest, er zijn altijd risico’s aan verbonden. En naast die risico’s ook gewoon hoe kosten, die in de meeste gevallen niet door je verzekeraar worden vergoed. Je moet bij jezelf nagaan of je die risico’s en kosten wilt dragen en of je echt zo ontevreden bent dat dat het ook waard is. Maar dat zijn overwegingen die alleen jij kunt maken en waar een ander ook niet zoveel over te zeggen heeft. Een paar vragen waarbij je de input van anderen of extra informatie wel kunt gebruiken zijn er ook:

Welk merk  implantaat wordt er gebruikt?

Verschillende klinieken en artsen, gebruiken verschillende merken. Achterhaal welk merk het bij jou om gaat en doe wat research. Oftewel, Google naar de ervaringen van anderen.

Welke chirurg/kliniek gaat voor je aan de slag?

Wanneer je een nieuwe koelkast koopt, kijk je toch naar de ervaringen van anderen. Wanneer je met je lijf aan de slag gaat, is dat net zo belangrijk. Ook hier kan Google je vaak helpen: zoek naar ervaringen van anderen met de kliniek waar je naartoe wilt en de chirurg in kwestie. Bedenk wel dat ervaringen subjectief zijn en laat je niet door één slechte ervaring meteen afschrikken. Neem er de tijd voor, het gaat immers om je lijf.

Heb ik tijd voor het herstel na de operatie?

Na de operatie heeft je lijf rust nodig. Je mag niet zwaar tillen, je mag niet roken, je moet een tijdje stoppen met sporten en je moet de tijd nemen om je lijf de kans te geven zich te herstellen. Even je borsten laten doen en dan een week later weer vol aan de bak, is niet aan te raden. Zorg er dus ook voor dat je zeker weet dat je ook na de operatie zelf tijd hebt voor je herstel.

Kortom

Laat je goed informeren, verdiep je in de ingreep, kliniek, chirurg en de ervaringen van anderen en zorg dat je precies weet wat er op je afkomt.

Meer weten over plastische chirurgie?

Bij Kies voor je Zorg kun je klinieken vinden die de ingrepen aanbieden, maar ook de faciliteiten van deze klinieken vergelijken met elkaar.

Kies voor je Zorg is een vergelijkingssite waar alles te vinden is over de beste zorg bij jou in de buurt.

Advertentie

Lichaam & Geest

Ik leef nu 10 jaar langer!

Stichting Gouden Dagen vervult wensen van ouderen om ze een mooie oude dag te bezorgen. Deze wens van een bewoner was wel heel bijzonder!

Gedeeld

op

Ik leef

Het is donderdagmiddag 15:00 uur. Op ‘de uitkijk’ van afdeling langdurige zorg de Zonstraat van Vitalis Brunswijck, zitten zo’n 15 bewoners vol spanning te wachten. Dan komt Claudia Jansen van Happy Doodles de afdeling op lopen met een bolderkar. Boven op de kar staat een bench met daarin 8 kleine labradoodle pups.

Een van de bewoners begint al te fluiten. “Laat ze maar los!”, wordt er geroepen. Als de ren klaar staat, kijken de pups wat onwennig naar al die mensen. Claudia weet ze al snel te overtuigen om naar buiten te komen. En als dan de eerste dappere pup naar buiten komt volgt de rest al snel.

Ik leef langer

“Wie wil er een puppy op schoot?”, vraagt Claudia. Al snel zit de eerste pup bij een van de bewoners op schoot. De pup laat zich heerlijk verwennen. “Ik leef nu 10 jaar langer!”, glimlacht mevrouw Vonk.

Wensboom van Gouden Dagen

Het begon allemaal bij meneer Pieterse. Hij hing een kaart in de wensboom van Gouden Dagen. Gouden Dagen is een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet tegen eenzaamheid onder ouderen. “Mijn grootste wens is heel veel puppy’s op de afdeling”, had meneer Pieterse op zijn wenskaart geschreven. En nu zit hij, net als mevrouw Vonk, glunderend met een mooie zwarte pup op schoot.

Socialisering

Claudia fokt al jaren Australian labradoodle pups. Het is belangrijk dat haar pups gesocialiseerd naar de nieuwe baasjes toe gaan. En wat is er nu mooier, de bewoners kunnen een uurtje knuffelen en voor de pups is het ook heel erg goed. Claudia: “Zodra ik weer een nieuw nestje heb, neem ik contact op met Kim (activiteitenbegeleidster bij Vitalis) en maak met haar een afspraak om langs te komen. Dit doen we nu al bijna een jaar en elke keer weer is het een groot feest. Of we nu naar de gesloten afdeling gaan of op deze afdeling, een glimlach van de mensen, daar doen we het toch voor?”

Meer weten?

Wil je meer weten over alle mooie initiatieven van Stichting Gouden Dagen? Bezoek dan eens de website of volg ze via Facebook.

Lees verder

Lichaam & Geest

Hoofdpijn en de overgang, wat kun je er aan doen?

Hoofdpijn en de overgang, je kunt er flink veel last van hebben. Maar wat kun je er aan doen? Het blog Vuurvrouw heeft het voor je op een rijtje gezet.

Gedeeld

op

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn, maar soms is de pijn zo erg dat het je dagelijkse leven negatief beïnvloedt. Welke vormen van hoofdpijn er zijn en mogelijke oorzaken heeft het blog Vuurvrouw.nu op een rijtje gezet, met een aantal handige tips die je leven een stuk aangenamer kunnen maken.

Hormonale schommelingen

Vrouwen hebben 3x vaker last van migraine dan mannen. Tot de puberteit komt migraine meer voor bij jongens dan bij meisjes, daarna neemt het snel toe bij meisjes. De eerste menstruatie luidt dus niet alleen de vruchtbare levensfase in, het betekent ook het begin van ongemak door hormonale schommelingen. Een belangrijk aandeel hebben de hoofdpijnen rond de menstruaties: het is aangetoond dat meer dan 50% van de vrouwen met migraine regelmatig rond de menstruatie een aanval krijgt. Deze aanval is in het algemeen lastiger te onderbreken dan migraines buiten de menstruatieperiode.

Ook bij andere levensfasen van de vrouw komen meer migraine-aanvallen voor: na een miskraam, bevalling, borstvoeding of bij het begin van de overgang. Tijdens een zwangerschap zijn er minder klachten, en ook na de overgang nemen de hormonale hoofdpijnen af.

Oorzaken van hormonale of menstruele migraines

Dalingen van het vrouwelijk hormoon oestrogeen worden als oorzaak gezien voor deze hoofdpijnen. In de natuurlijke cyclus stijgt het oestrogeengehalte tijdens de eicelrijping in de eierstok. Na de eisprong daalt de oestrogeenproductie, en daardoor kan er bij vrouwen die hoofdpijngevoelig zijn migraine ontstaan. De klachten kunnen ook door pilgebruik ontstaan, of door stress, onregelmatig werk, slaaptekort of onvoldoende balans tussen werk en privé.

Migraine is voor meer dan 50% erfelijk bepaald. De klachten worden vaak onderschat of niet herkend door de vrouwen, en ook vanuit hun omgeving, op het werk of bij behandelend artsen is er soms onbegrip. Het is aan te raden om de klachten goed in kaart te brengen bijvoorbeeld in een hoofdpijndagboek en deze met de huisarts te bespreken.

Ook kunt u hier een kijkje nemen op de website van de Nederlandse vereniging van hoofdpijnpatiënten.

Overgang en hoofdpijn

Tijdens de overgangsjaren neemt de hinder van hoofdpijnen toe. Bij een derde van de vrouwen is er een verergering van hoofdpijnklachten die al eerder bestonden. Sommige vrouwen krijgen voor het eerst hoofdpijn zodra zij in de overgang komen of starten met hormoonbehandeling voor de overgangsklachten.

Ook spanningshoofdpijnen nemen toe, vooral bij vrouwen die niet meer (regelmatig) menstrueren. Daling van de hoeveelheid vrouwelijke hormonen in het bloed treedt vaker op dan voorheen, de bloedingen worden onregelmatig en onvoorspelbaar. Dat geldt dus ook voor de hoofdpijnen, en dat maakt het lastig te combineren met normaal werken. Bespreken met de collega’s, leidinggevende of bedrijfsarts is aan te raden, om niet in een negatieve spiraal te geraken.

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben die niet allemaal onschuldig zijn. Het is bekend dat een derde van de vrouwen bij het begin van de overgang een hoge bloeddruk heeft. Dit kan zich uiten als hoofdpijn. Het is van belang om de oorzaak van de klachten te ontdekken zodat de juiste behandeling kan worden gestart.

Meest voorkomende hoofdpijnen

Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn, de meest bekende zijn:

 1. migraine
 2. (spier)spanningshoofdpijn
 3. medicijn-overgebruiks-hoofdpijn
 4. clusterhoofdpijn

Behandeling hoofdpijn

Het is van belang voor de behandeling om te weten om welke soort hoofdpijn het gaat. Het doel van de behandeling kan zijn het stoppen van de hoofdpijn(aanval). Dit noemen we aanvalsbehandeling. Medicijnen worden dan ingenomen bij de eerste voortekenen van hoofdpijn. Ook kan behandeling gericht zijn op het voorkomen van hoofdpijn, dan betreft het een onderhoudsbehandeling. De medicijnen worden dagelijks gebruikt ook zonder dat er klachten zijn.

Migraine

Migraine is een heftige bonzende hoofdpijn, meestal aan 1 kant van het hoofd, die in aanvallen van 1-3 dagen kan voorkomen. Overgevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en braken maken dat vrouwen door deze hoofdpijnen noodgedwongen in bed blijven.

Er zijn twee belangrijke typen te onderscheiden:

 • pure menstruele migraine: de hoofdpijnaanvallen komen uitsluitend voor of tijdens de menstruaties of in de pilstopweek
 • menstruatie gerelateerde migraine: er zijn zowel hoofdpijnaanvallen bij de menstruaties als tussen de bloedingen in.

Medicijnen kunnen de pijn verminderen, mits deze op tijd worden ingenomen. Aanvallen rond de menstruaties kunnen worden voorkomen door continue remming van de hormooncyclus met bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Zijn er ook veel overgangsklachten, dan kan hormoontherapie ertoe leiden dat de hoofdpijnen afnemen.

Spierspanningshoofdpijn

Spierspanningshoofdpijn is een meer chronische pijn door gespannen spieren in de nek, schouders of het gezicht. De oorzaak is overbelasting bijvoorbeeld door stress, tandenknarsen, verkeerde bril of houding. Deze hoofdpijn vorm komt ook meer voor rond de menstruaties zonder dat er een direct verband is met hormoonschommelingen.

Behandeling kan door het wegnemen van oorzaken, vermindering van stress, ontspanningsoefeningen, Cesar therapie of Mensendieck, yoga, gedragstherapie of Mindfulness. Ook spierontspannende medicijnen  of sommige antidepressiva kunnen de klachten verhelpen.

Medicijn-overgebruik

Medicijn-overgebruik is de meest voorkomende oorzaak van chronische hoofdpijnen. Als er op meer dan 15 dagen per maand pijnstillers worden gebruikt of totaal meer dan 15 pijnstillers per maand, zal er gewenning ontstaan. Daardoor zullen er op de dagen zonder medicijnen ook hoofdpijnen optreden.

Het beste is om een poos geen pijnstillers te gebruiken, maar dat kan gepaard gaan met onttrekkingsverschijnselen. Voldoende rust, ontspanningstraining en medicijnen die gericht zijn tegen misselijkheid kunnen de onttrekkingsperiode ondersteunen.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn komt minder vaak voor dan de andere hoofdpijnsoorten. Het is een heftige scherpe soms branderige eenzijdige hoofdpijn, vaak rond het oog, die gedurende enkele weken tot maanden in aanvallen van uren optreedt. Tussen deze perioden zijn er lange tijd geen hoofdpijnen. De aanvallen gaan gepaard met roodheid van het oog, tranend oog, gezwollen oogleden aan de aangedane zijde, of een verstopte neus. Er is geen duidelijke oorzaak bekend, maar aanvallen van clusterhoofdpijn kunnen worden uitgelokt door alcohol, vliegreizen, verblijf op grote hoogte zoals een skivakantie of door sommige medicijnen.

Behandeling van aanvallen kan door medicijnen of extra zuurstof via een neusslangetje of kapje over neus en mond.

Wat kunt u zelf doen?

 1. Hebt u vaak hoofdpijn en wilt u weten welke soort, doe dan de hoofdpijntest.
 2. Klachten goed in kaart brengen bijvoorbeeld in een hoofdpijndagboek en op menstruatiekalenders, en deze meenemen naar de arts.
 3. Vermijd potentiële triggers van hoofdpijnen zoals in voeding, bepaalde geuren, licht, geluid, vermoeidheid of onregelmatig leven.
 4. Pas op voor overgebruik van pijnstillers, maar neem medicijnen tijdig in en zorg ervoor dat deze in een rustige omgeving de kans krijgen hun werk te doen.
 5. Bespreek uw klachten met de huisarts, blijf samen zoeken naar oplossingen.
 6. Vraag eventueel advies van de neuroloog in een hoofdpijncentrum als er twijfel is over de diagnose, of wanneer de voorgestelde behandeling onvoldoende effect heeft.
 7. Vraag om onderzoek door de gynaecoloog om andere oorzaken van de klachten te achterhalen, of bij andere klachten van de menstruatiecyclus.
 8. Overleg eventueel met de bedrijfsarts over werkaanpassingen waarmee aanvallen op het werk kunnen worden verminderd of beter opgevangen.
 9. Vertel over uw hoofdpijnproblemen op het werk, om zo steun of begrip te krijgen van uw collega’s.
 10. Ontspanningsoefeningen, houding- en bewegingsverbetering, goede bril, aanpak van tandenknarsen etc. kunnen bijdragen aan verlichting van hoofdpijn door (spier)spanning.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoofdpijn of andere pijnen? Bezoek dan het blog Vuurvrouw.nu.

Bron: Vuurvrouw

Lees verder

Lichaam & Geest

Vrouwen met hartklachten krijgen verkeerde diagnose

Teveel vrouwen met hartklachten krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. HeartLife klinieken deed onderzoek, met een aantal opvallende uitkomsten.

Gedeeld

op

Vrouwen met hartklachten

Vrouwen met hartklachten, het komt veel voor. Een veel vrouwen krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. Vorig jaar november werden de resultaten bekend gemaakt van een enquête over de vraag óf en hoe vrouwen met hartklachten een second opinion aanvragen.

Lydia Geluk van Best Doctors en cardiologe dr. Janneke Wittekoek van HeartLife klinieken zien in de praktijk vaak vrouwen die al langer tobben met de vraag of hun klachten kunnen worden gelinkt aan hart- en vaatziekten. Een overweldigend aantal vrouwen (5.190) hebben meegedaan aan deze vragenlijst. 52% van de deelnemers was niet op de hoogte van de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om de signalen van hart- en vaatziekten. Een second opinion is in een kwart van de gevallen overwogen en indien deze plaatsvindt wordt dit zeer goed gewaardeerd.  Maar driekwart van de vrouwen heeft hierover nog veel vragen.

Vrouwen nog te makkelijk

Janneke Wittekoek: “Opvallend is dat veel vrouwen zich wel bewust zijn van de risicofactoren, maar die niet serieus nemen en deze vervolgens niet bespreken met hun arts. Ze wuiven hun klachten weg. Ook bij een bezoek aan de arts worden klachten vaak niet in verband gebracht met een hartaandoening. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen, willen we hierin verandering brengen dan zullen ze dus eerder herkend en behandeld moeten worden.”

Second opinion

Lydia Geluk van Best Doctors, een organisatie die second opinions verzorgt door internationale topspecialisten, ziet dit ook terug in de resultaten: ”De evaluatie van Best Doctors bij vrouwen met hart- en vaatziekten of klachten heeft bij 12% van de gevallen tot een verandering in de diagnose geleid en bij 40% tot een wijziging in de behandeling.”

Vrouwen met hartklachten

Wittekoek: “Het is belangrijk dat vrouwen niet langer de klachten bagatelliseren en in actie komen.  Maak je klachten bespreekbaar en ken de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hartklachten. Voel je je onvoldoende gehoord of twijfel je, overweeg dan een second opinion! Uit onderzoek blijkt ook dat een hartinfarct bij vrouwen vaker wordt gemist dan bij mannen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de overgang en alles wat daarbij komt kijken? Bezoek dan de website van Eveline Bakker, Vuurvrouw.nu.

Lees verder

Meest gelezen