Volg ons online

Lichaam & Geest

Ouderenzorg problemen moeten stoppen

Ouderenzorg problemen zijn volgens Joost Nauta vooral te wijten aan ons systeem waarbij zorgverzekeraars te veel invloed hebben.

Gedeeld

op

Ouderenzorg problemen oplossen

Ouderenzorg problemen zijn volop in het nieuws. Daarom neemt Joost Nauta deze problemen onder de loep in het Dagblad van het Noorden. Hij pleit voor een nieuw zorgmodel waarbij er meer balans komt tussen wat verpleegkundigen vinden wat nodig is en de invloed van zorgverzekeraars op de zorg die nodig is.

Zo lang mogelijk thuis wonen

Het huidige overheidsbeleid is er in Nederland op gericht om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, waarbij meer gebruik wordt gemaakt van het netwerk van familie en vrienden voor informele hulp. Als ouderen dan echt niet meer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, dan is er altijd nog het verpleeghuis waar zij naartoe kunnen. De onlangs opgekomen discussie over ‘voltooid leven’ en het zelf mogen kiezen of je uit het leven wilt stappen heeft hier volgens Joost Nauta alles mee te maken.

Voltooid leven of toch niet?

Ouderen hebben vaak het idee dat zij een last zijn geworden voor hun omgeving en denken hierdoor sneller aan het beëindigen van hun leven. Maar is dat dan een voltooid leven? Of zijn ouderen ongelukkig met de laatste fase waarin zij zitten en wordt dit gevoel versterkt door de zorg die zij in deze fase krijgen? Gelukkig zijn mensen die ook echt deze stap zetten een uitzondering, maar is dit een trend die wellicht nog moet komen?

Bezuinigingen in de zorg

Volgens Joost Nauta heeft deze ontwikkeling alles te maken met de bezuinigingen in de zorg. Of zoals hij opmerkt: “de disbalans tussen de zorg die ouderen nodig hebben (volgens deskundigen), de zorg die ze vervolgens krijgen en tenslotte de vergoeding die daar tegenover wordt gesteld (door de zorgverzekeraar).” Maar hoe werkt dat dan precies in de praktijk?

Hoe werkt ons systeem?

In ons Nederlandse systeem bepalen wijkverpleegkundigen, vaak in samenspraak met een huisarts, welke zorgbehoefte er voor een zieke patiënt nodig is in zijn of haar thuissituatie. Het oordeel dat zij vellen wordt een indicatie genoemd. Dit beschrijft de hoeveelheid zorg die nodig is en welke zorg dit moet zijn. Een betrokken zorgorganisatie regelt de inzet van de zorg die bij deze indicatie past. De zorgorganisatie betaalt de zorgmedewerker die deze zorg geeft en declareert de kosten bij de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar keert het geld uit aan de zorgorganisatie. Maar…inderdaad, er is een maar. Als de zorgverzekeraar vindt dat, op basis van de eigen financiële maatstaven, er teveel zorg is verleend, dan kan zij de betaling stoppen.

Ouderenzorg problemen

Hier ligt volgens Joost Nauta het probleem. In ons zorgstelsel is vastgelegd dat de zorgverzekeraar bepaalt én bewaakt hoeveel zorg iemand vergoed mag krijgen. Zorgverzekeringen mogen, vanwege marktwerking, winst maken (wat door de Tweede Kamer ondersteund wordt). Hierdoor is niet de kwaliteit van de (ouderen)zorg prioriteit, maar de vraag of er voldoende geld wordt verdiend en of er winst wordt gemaakt.

Disbalans opheffen

Door deze disbalans is het niet raar dat er waarschijnlijk eerder minder dan meer zorg wordt gegeven aan ouderen. Zorgorganisaties nemen hierdoor vaak ook het zekere voor het onzekere door minder zorg te adviseren zodat ze niet achteraf blijven zitten met een onbetaalde rekening. Joost Nauta pleit daarom voor een einde aan deze disbalans. Alle betrokken partijen zouden aan tafel moeten met elkaar om te zoeken naar een oplossing voor de ouderenzorg problemen, waarbij duidelijke afspraken gemaakt worden over de minimaal nodige zorg die vergoed wordt. Hierdoor komt er hopelijk weer rust in de ouderenzorg, want dat is op dit moment hard nodig.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen