Volg ons online

Lichaam & Geest

Ouder worden doen we allemaal

Ouder worden we allemaal, maar Hanny Vlemmings legt uit wat wij zelf kunnen doen om zo lang mogelijk het ouder zijn uit te stellen.

Gedeeld

op

Ouder worden is niet te stoppen

Ouder worden vinden we over het algemeen niet erg. Het komt met heel veel voordelen. Maar ouder zijn niet. Want ouder zijn komt helaas voor de meesten van ons met gebreken. En die kunnen we missen als kiespijn!

Toch ontkomen we er niet aan. Als we ouder worden verandert ons lichaam. We kunnen proberen de veroudering tegen te gaan of uit te stellen en heb je ‘goede genen’ dan heb je geluk. Maar vroeg of laat moeten we er toch echt aan geloven. Ons lichaam wordt ouder en daar zullen we rekening mee moeten houden. Dus om je alvast voor te bereiden, want inderdaad kennis geeft inzicht, heb ik op een rijtje gezet wat er precies met ons gebeurt.

In de bloei van je leven

Sorry dat ik met de deur in huis moet vallen, maar ondanks dat we, als we 20 tot 40 jaar zijn, in de bloei van ons leven zitten, is de aftakeling wel al begonnen. Voordeel is echter dat we er nog niets of nauwelijks wat van merken. Hoe snel die aftakeling gaat verschilt per persoon. Niemand is per slot van rekening hetzelfde. Neem de gemiddelde spierkracht. Deze gaat maar heel langzaam achteruit tot je 60 bent. Hierna kan het opeens sneller gaan.

Kettingreactie

Bij veroudering treedt vaak een soort kettingreactie op. Als bepaalde functies achteruitgaan is dit van invloed op de mate waarin andere functies, als gevolg hiervan, ook achteruitgaan. Dus als de veroudering eenmaal heeft toegeslagen kom je terecht in een negatieve spiraal. Stijvere gewrichten zorgen er bijvoorbeeld voor dat je moeilijker kunt lopen. Moeilijker lopen zorgt ervoor dat je minder loopt maar dat je ook minder bloedsomloop hebt. Gevolg is dikke benen door vochtophoping. Maar minder lichamelijke activiteit zorgt er ook voor dat je minder moe bent en vaak slechter slaapt. Je gebruikt door de dag heen namelijk minder energie. Slechter slapen doet je ertoe bewegen om misschien een slaappilletje te nemen. En met een van deze factoren of met een combinatie ervan ben je opeens minder goed in staat je benen hoog genoeg op te tillen als je over een drempel stapt waar je je hele leven niet over bent gevallen, met alle gevolgen van dien. Het is dus een domino-effect. Op zichzelf staande gebeurtenissen die normaal niet tot problemen hoeven te leiden, hebben opeens grote gevolgen.

Ouder worden hoort erbij

Het is niet de bedoeling dat ik je nu, met deze uiteenzetting over ouder worden, een fobie aanpraat. Maar het is wel belangrijk dat je je op tijd realiseert dat ouder worden erbij hoort en dat we het niet kunnen stopzetten. Vertragen kan wel, dus dat betekent ook dat we er zelf zoveel mogelijk aan kunnen doen om de kans op problemen te verkleinen. Blijven bewegen is een heel belangrijke, zelfs als het maar minimaal is. Iedere vorm van beweging is in principe al goed. Gezond blijven eten is ook een belangrijke. Voeding is van grote invloed op ons, dus onderschat dat niet. Mee blijven doen in de maatschappij is ook belangrijk, want sociale contacten houden ons actief.

En als je alles doet wat je kunt doen, dan is het verder een kwestie van accepteren dat je hoe dan ook ouder wordt en dat ouder worden ook met heel veel voordelen komt. Geniet dus, want er is nog heel veel om voor te leven.

meer informatie

Hanny Vlemmings is Toegepast Gerontoloog. Ze blogt over vergrijzing en toepassing van techniek.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen