Volg ons online

Lichaam & Geest

Op deze dagbesteding zat ik wel te wachten!

Leny gaat 3 dagen per week naar de dagbesteding van Zorgmed. In haar blog legt ze uit waarom ze zo graag hier naartoe gaat.

Gedeeld

op

Leny van Schaik bij de dagbesteding

Dit gastblog is geschreven door Leny van Schaik

Ik werd wakker met blijvend hersenletsel. En met een kromme arm…en met een glazen oog. Drie weken had ik in coma gelegen na een ongelukkig valincident. Ik was 30 jaar.

Zonder wrijving geen glans

Na een lang revalidatietraject zag ik het leven positiever in dan ooit. Ik kwam de man van mijn leven tegen: Wil. Door Wil voel ik me fijn, voel ik me gelukkig. Ook al kan het ontzettend botsen tussen ons. Mijn geheugen is niet meer wat het is geweest. Ik vergeet veel. En soms weet ik het allemaal even niet meer. Hij is heel erg zorgzaam en 24/7 mantelzorgen vraagt nogal wat van iemand. Het stelt je flink op de proef en af en toe wordt dat te veel.

Ontzorging mantelzorger

Wil heeft misschien wel meer dan een ‘gewoon’ mens ruimte nodig. Tijd voor zichzelf. Tijd om zijn batterij op te laden om zoveel te kunnen zorgen. Maar hoe? Ik kan niet lang alleen blijven. Ik heb namelijk ook epilepsie. En áls ik al alleen blijf, dan is hij niet gerust. Om het kwartier word ik dan gebeld en vraagt hij of alles goed is. Superlief natuurlijk maar ik gun hem ook zijn momenten. En dat hij zich dan geen zorgen om mij maakt. Gelukkig kwam onze psycholoog met een oplossing.

Dagbesteding

“Ga eens kijken bij dagbesteding De Ont-moeting”, was zijn advies. “Dat is een kleinschalige dagopvang. Niks moet daar, veel mag. Er zijn zorgprofessionals aanwezig die weten wat ze moeten doen als iets niet goed gaat. Ze hebben tijd en aandacht voor je. Je kunt er puzzelen, schilderen, kaarten, buiten bezig zijn. Er wordt samen geluncht, koffiegedronken. Je vindt er een luisterend oor. Ga gewoon eens kijken of het iets voor je is”. Wil zag het natuurlijk wel zitten en ik vond het ook niet verkeerd klinken.

Warm bad

Het was een warm bad. Hij had geen woord gelogen en ik voelde me erg welkom. Het is fijn om met andere mensen om te gaan. Dat er tijd voor je wordt gemaakt en dat er oprechte aandacht voor je is. In deze drukke wereld is dat zeldzaam. De medewerkers zijn deskundig en voelen mijn gemoedstoestand bijzonder goed aan. En er is ruimte voor een geintje, houd ik van! Ik kom er inmiddels al bijna 2 jaar, 3 dagen per week.

Beweging

Ik weet heus wel dat bewegen gezond is, maar uit mezelf beweeg ik niet veel. Hierdoor ben ik best wel stijf. Ook al ben ik pas 67. Autorijden mag ik niet meer en fietsen vind ik eng door mijn beperkte zicht. Wandelen is het enige dat goed gaat en wat ik alleen durf te doen. Elke dag als ik naar de dagbesteding mag, ga ik dus ook te voet. Drie kwartier heen en drie kwartier terug. En daar doen we ook nog voldoende buiten in de tuin, dieren voeren etc. Ik voel me fitter dan ooit.

Gewoon doen

Tussen Wil en mij gaat het ook stukken beter. Omdat hij meer tijd voor zichzelf heeft, heeft hij nog voldoende energie om leuke dingen met mij te doen. Gezellig naar de stad, samen terrasje pakken. Tegen iedereen die in zo’n zelfde situatie zit, zou ik zeggen, kom gewoon een keer. Je hebt heel vlug in de gaten of het bij je past.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen