Volg ons online

Lichaam & Geest

Oorzaken van snurken

Wist je dat 40% van de mannen en 24% van de vrouwen in Nederland snurken? Maar wat zijn de oorzaken van snurken?

Gedeeld

op

Oorzaken van snurken 752x300

Of je het wil of niet, de kans is groot dat je snurkt, of dat degene die naast je in bed ligt snurkt. Maar wat zijn de oorzaken van snurken? En vraag is natuurlijk ook: wat kan je er aan doen?

Je bent niet de enige die snurkt!

Wist je dat er in Nederland ruim 1 miljoen stevige snurkers zijn? Dat is dus niet gering. De meeste mensen denken onterecht dat er niets aan te doen is. Je snurkt of je snurkt niet. Maar dat is absoluut niet waar. Je snurkt omdat lucht de zachte delen van van de neus, keelholte en mond laat vibreren.

Zo’n 40% van de alle volwassen mannen snurkt regelmatig. En vrouwen die nu met hun hoofd knikken omdat ze het herkennen, knik niet té snel. Ook volwassen vrouwen snurken regelmatig, al is het minder dan de mannen. Zo’n 24% van de vrouwen snurkt. En hoe ouder we worden, hoe groter de kans is dat je meer én harder gaat snurken!

Mogelijke oorzaken van snurken

Als je verkouden bent of last hebt van hooikoorts kan je snurken. Ook op je rug slapen kan er voor zorgen dat je eerder gaat snurken. ’s Avonds voordat je gaat slapen alcohol drinken of andere middelen tot je nemen, die je spieren in de keel ontspannen, vergroten de kans dat je al snurkend de nacht doorkomt. En het vervelende is, je hebt het vaak zelf niet in de gaten, tenzij je zo hard snurkt dat je er zelf wakker van wordt. Het is meestal je partner die er wakker van wordt of blijft.

Oorzaken van snurken

De redenen waarom je snurkt kunnen verschillen. Belangrijkste oorzaak is dat snurken wordt veroorzaakt door omstandigheden die het deel van de luchtweg tussen de neusingang en de stembanden nauwer maken. Dat kan komen door:

 • op je rug slapen
 • oververmoeidheid
 • ouderdom
 • alcohol
 • medicijn gebruik (slaapmiddelen of andere kalmerende middelen)
 • een afwijking van de neus- en keelholte

Maar het kan ook komen door een verdikking van de wanden van de keelholte. Dit kan ontstaan door:

 • roken
 • brandend maagzuur (ontstaan door een breuk in het middenrif)
 • overgewicht
 • zwangerschap

En ten slotte kan snurken ook komen door een vernauwing van de neusholte. Waardoor kan die vernauwing ontstaan?

 • een zwelling van het neusslijmvlies door verkoudheid of hooikoorts
 • poliepen (dit zijn met vocht gevulde knobbeltjes van het neusslijmvlies)
 • het neustussenschot dat scheef staat

Wat kan je doen tegen snurken?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de oorzaken van snurken aan te pakken. Een deel kan gezocht worden in gedragsverandering als dit een oorzaak is. Hierbij moet je denken aan bv. afvallen, stoppen met roken, minder of geen alcohol drinken voordat je gaat slapen (regel is 2 uur voordat je gaat slapen geen alcohol meer drinken) en ten slotte stoppen met het innemen van slaapmiddelen of kalmerende middelen.

Maar er zijn ook hulpmiddelen die je kunt gebruiken en die kunnen bijdragen aan een vermindering of het geheel voorkomen van snurken. Heel effectief is een keelspray, maar er bestaan ook andere hulpmiddelen zoals keelstrips, neussprays, neusstrips, anti-snurk beugels of een anti-snurk hoofdkussen. En dat zijn er maar een paar.

Raadpleeg een arts

Ook al lijkt het overdreven, vaak is het toch verstandig een arts te raadplegen en te kijken wat je aan de oorzaken van snurken kunt doen. Het kan namelijk ook zo zijn dat je last hebt van slaapapneu. Maar ook een operatieve ingreep, zoals het verwijderen van neus poliepen, een verkleining van de huig of het rechtzetten van je neustussenschot, kan helpen om de oorzaken van snurken aan te pakken.

Op het blog Slaapinfo.nl vind je tips om goed te kunnen slapen en alles over slaapstoornissen.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen