Lichaam & Geest

Ontpillen voor een gezonder leven

Ontpillen is het nieuwe boek van verouderingswetenschapper David van Bodegom en het blijkt hard nodig in Nederland!

Ontpillen

Naarmate we ouder worden gaat ons lijf steeds verder achteruit. Veel (ouderdoms)kwalen zijn goed te bestrijden met een gezonde leefstijl, maar veel vaker dan nodig is grijpen we, zelfs hier in Nederland, naar pillen. We slikken jaarlijks meer dan 9 miljard medicijnen; per persoon zijn dat er gemiddeld 500 en ouderen slikken zelfs drie keer zoveel.

Te hoge bloeddruk? Pillen voor de bloeddruk. Te hoog cholesterol? Pillen om het cholesterol te verlagen. Te hoge bloedsuikers? Pillen om de suikers weer in het gareel te krijgen. Het zijn medicijnen die de symptomen onderdrukken maar het onderliggende probleem vaak niet aanpakken.

Langer gezond blijven

Verouderingswetenschapper David van Bodegom heeft daarom een nieuw boek geschreven: Ontpillen. Ofwel, weg met die pillen! Er zijn alternatieven. Hoe hou je zelf je botten sterk, je maagzuur in bedwang en je darmen gezond? Slaap je beter als je meer sport? Kun je je hersenen trainen? Wat kun je doen om erectiestoornissen te voorkomen? Ontpillen helpt je je lijf beter te begrijpen en laat zien hoe je door aanpassing van je leefstijl minder pillen kunt slikken en langer gezond blijft.

Ontpillen

Dit zijn enkele tips uit het boek ‘Ontpillen’:

  • Slecht slapen maakt je dikker omdat je extra gaat snoepen om energie op te doen. Slaappillen helpen maar twee weken, daarna zorgen ze vooral voor sufheid en ongelukken.
  • Last van brandend maagzuur? Laat de zwaartekracht het werk doen en zet het hoofdeinde van je bed omhoog. Ook kauwgom kauwen helpt.
  • Zwarte koffie beschermt tegen diabetes. Hoe meer koppen per dag, hoe beter.
  • Elke dag een handje noten eten helpt om je cholesterol te verlagen.
  • Heren die moeilijk plassen: ga zitten. Mannen hebben meer klachten als zij staand plassen.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je het beste kunt ‘ontpillen’ of hoe je gezond oud kunt worden? Bestel dan hier het boek van David van Bodegom of bezoek eens de website van de Leyden Academy.

Ook interessant

Scroll to top blauw