Volg ons online

Lichaam & Geest

Ongewenst urineverlies bij mannen

Wist je dat 1 op de 4 mannen van 40 jaar en ouder last heeft van ongewenst urineverlies? Maar daar is nu een oplossing voor.

Gedeeld

op

Ongewenst urineverlies bij mannen

Ongewenst urineverlies ken je dat? De meesten van ons zullen nu nee zeggen, maar toch blijkt uit onderzoek dat maar liefst 1 op de 4 mannen last heeft van ongewenst urineverlies. En daar hoef je helemaal niet oud voor te zijn! Deze cijfers gaan over mannen in de leeftijdscategorie 40 plus. Dus als je het nog niet hebt meegemaakt is de kans toch best groot dat je er misschien ooit mee te maken gaat krijgen.

Even wat onderzoeksresultaten

Voor de liefhebbers van wat cijfermateriaal hebben een paar resultaten uit het onderzoek op een rijtje gezet. 1 op de 10 Nederlandse mannen van 40 jaar en ouder verliest ongewenst urine tussen de toiletbezoeken door. En het gaat hierbij niet om een paar druppels urine, maar meer. Maar een grotere groep Nederlandse mannen ervaart andere ongemakken. Zo moet 47% vaker dan vroeger naar de WC en 37% druppelt langer na als ze geplast hebben. Je kunt je voorstellen dat dit natuurlijk niet een onderwerp is waar mannen graag over praten. En dat blijkt ook uit het onderzoek. Het onderwerp is anno nu nog altijd een groot taboe.

Nog meer ontluisterende statistieken

Nu we toch bezig zijn met al die cijfers gaan we nog even door, want het Nederlandse onderzoek geeft nog veel meer wetenswaardigheden, die je normaal niet zomaar boven tafel krijgt. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze. Bijna de helft (49%) van de deelnemers aan het onderzoek heeft dagelijks of zelfs meerdere keren per dag problemen rond ongewenst urineverlies. Maar nu komt het: 5% van deze groep verliest per keer een straaltje urine tot zelfs een espressokopje vol! Dit is dus echt een serieus ongemak.

Nadruppelen na een bezoek aan de WC is probleem nummer 1. Dit komt bij zo’n 66% van de ondervraagden voor. Op nummer 2 staat ongewenst urineverlies bij hoge nood met zo’n 32% en op de 3e plaats staat met zo’n 11% ongewenst urineverlies als je moet niezen of hoesten.

[irp]

Ongewenst urineverlies zonder medische oorzaak

Uit onderzoek in andere landen is gebleken dat ongeveer 30% van het urineverlies wordt veroorzaakt door prostaat problemen of andere medische problemen. Dat betekent dus, als je het omdraait, dat er zo’n 70% is zonder medische oorzaak! Niet zo gek dus dat heel veel mannen hun problemen ook liever voor zich houden, waardoor het onderwerp in de taboesfeer blijft. Mannen voelen zich oud door ongewenst urineverlies, schamen zich ervoor én voelen zich onzeker door dit probleem.

Zelfgemaakte oplossingen

Dat mannen soms heel inventief kunnen zijn dat hebben ze bij het bedrijf SCA (moederbedrijf van o.a. Tena Lady, Edet, Tempo en Libresse) met eigen ogen kunnen zien. De doe-het-zelf oplossingen waar mannen vaak mee aankwamen op beurzen of op het hoofdkantoor hadden een hoog Willy Wortel gehalte, maar gaven ook direct aan dat het probleem weldegelijk bestond. De meest eenvoudige oplossing is WC papier om de penis wikkelen en in de onderbroek leggen. Maar los van het feit dat het niet helpt, is het ook uiterst oncomfortabel. Andere “oplossingen” omvatte boterhamzakjes, lege jampotten of zelfs lege tubes tandpasta.

En terwijl voor vrouwen er voldoende oplossingen bestaan zijn die er voor mannen op de een of andere manier nooit gekomen. Tot nu!

[irp]

Inlegkruisjes voor mannen

De oplossing tegen ongewenst urineverlies is niet een boterhamzakje, ook geen WC papier of maandverband van je dochter. Nee, de oplossing heet TENA Men en is speciaal ontwikkeld voor mannen. Het is super dun en daardoor ook onzichtbaar in het ondergoed. Bovendien is het product zwart van kleur waardoor het nog minder opvalt én het heeft een hoog absorptiegehalte. Want juist dat is vaak ook het probleem bij veel van de DIY oplossingen zoals een jampot of boterhamzakje. De hele dag rondlopen met urine op de huid zorgt voor heel nare infecties, waarmee je uiteindelijk nog veel verder van huis bent.

Vraag gratis sample aan

Speciaal voor bezoekers van NED7 kan je nu tijdelijke en gratis sample aanvragen van de TENA Men.

Klik hier en vraag aan!

Tena Men proefpakket

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen