Volg ons online

Lichaam & Geest

Ongewenst urineverlies bij mannen

Wist je dat 1 op de 4 mannen van 40 jaar en ouder last heeft van ongewenst urineverlies? Maar daar is nu een oplossing voor.

Gedeeld

op

Ongewenst urineverlies bij mannen

Ongewenst urineverlies ken je dat? De meesten van ons zullen nu nee zeggen, maar toch blijkt uit onderzoek dat maar liefst 1 op de 4 mannen last heeft van ongewenst urineverlies. En daar hoef je helemaal niet oud voor te zijn! Deze cijfers gaan over mannen in de leeftijdscategorie 40 plus. Dus als je het nog niet hebt meegemaakt is de kans toch best groot dat je er misschien ooit mee te maken gaat krijgen.

Even wat onderzoeksresultaten

Voor de liefhebbers van wat cijfermateriaal hebben een paar resultaten uit het onderzoek op een rijtje gezet. 1 op de 10 Nederlandse mannen van 40 jaar en ouder verliest ongewenst urine tussen de toiletbezoeken door. En het gaat hierbij niet om een paar druppels urine, maar meer. Maar een grotere groep Nederlandse mannen ervaart andere ongemakken. Zo moet 47% vaker dan vroeger naar de WC en 37% druppelt langer na als ze geplast hebben. Je kunt je voorstellen dat dit natuurlijk niet een onderwerp is waar mannen graag over praten. En dat blijkt ook uit het onderzoek. Het onderwerp is anno nu nog altijd een groot taboe.

Nog meer ontluisterende statistieken

Nu we toch bezig zijn met al die cijfers gaan we nog even door, want het Nederlandse onderzoek geeft nog veel meer wetenswaardigheden, die je normaal niet zomaar boven tafel krijgt. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze. Bijna de helft (49%) van de deelnemers aan het onderzoek heeft dagelijks of zelfs meerdere keren per dag problemen rond ongewenst urineverlies. Maar nu komt het: 5% van deze groep verliest per keer een straaltje urine tot zelfs een espressokopje vol! Dit is dus echt een serieus ongemak.

Nadruppelen na een bezoek aan de WC is probleem nummer 1. Dit komt bij zo’n 66% van de ondervraagden voor. Op nummer 2 staat ongewenst urineverlies bij hoge nood met zo’n 32% en op de 3e plaats staat met zo’n 11% ongewenst urineverlies als je moet niezen of hoesten.

[irp]

Ongewenst urineverlies zonder medische oorzaak

Uit onderzoek in andere landen is gebleken dat ongeveer 30% van het urineverlies wordt veroorzaakt door prostaat problemen of andere medische problemen. Dat betekent dus, als je het omdraait, dat er zo’n 70% is zonder medische oorzaak! Niet zo gek dus dat heel veel mannen hun problemen ook liever voor zich houden, waardoor het onderwerp in de taboesfeer blijft. Mannen voelen zich oud door ongewenst urineverlies, schamen zich ervoor én voelen zich onzeker door dit probleem.

Zelfgemaakte oplossingen

Dat mannen soms heel inventief kunnen zijn dat hebben ze bij het bedrijf SCA (moederbedrijf van o.a. Tena Lady, Edet, Tempo en Libresse) met eigen ogen kunnen zien. De doe-het-zelf oplossingen waar mannen vaak mee aankwamen op beurzen of op het hoofdkantoor hadden een hoog Willy Wortel gehalte, maar gaven ook direct aan dat het probleem weldegelijk bestond. De meest eenvoudige oplossing is WC papier om de penis wikkelen en in de onderbroek leggen. Maar los van het feit dat het niet helpt, is het ook uiterst oncomfortabel. Andere “oplossingen” omvatte boterhamzakjes, lege jampotten of zelfs lege tubes tandpasta.

En terwijl voor vrouwen er voldoende oplossingen bestaan zijn die er voor mannen op de een of andere manier nooit gekomen. Tot nu!

[irp]

Inlegkruisjes voor mannen

De oplossing tegen ongewenst urineverlies is niet een boterhamzakje, ook geen WC papier of maandverband van je dochter. Nee, de oplossing heet TENA Men en is speciaal ontwikkeld voor mannen. Het is super dun en daardoor ook onzichtbaar in het ondergoed. Bovendien is het product zwart van kleur waardoor het nog minder opvalt én het heeft een hoog absorptiegehalte. Want juist dat is vaak ook het probleem bij veel van de DIY oplossingen zoals een jampot of boterhamzakje. De hele dag rondlopen met urine op de huid zorgt voor heel nare infecties, waarmee je uiteindelijk nog veel verder van huis bent.

Vraag gratis sample aan

Speciaal voor bezoekers van NED7 kan je nu tijdelijke en gratis sample aanvragen van de TENA Men.

Klik hier en vraag aan!

Tena Men proefpakket

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen