Lichaam & Geest

Olga Commandeur nu ook virtueel in beweging

Olga Commandeur is natuurlijk bekent van het televisie programma ‘Nederland in Beweging’, maar ze gaat nu ook mensen virtueel helpen.

Olga Commandeur

Olga Commandeur is natuurlijk bekend van het dagelijkse televisie programma ‘Nederland in Beweging’, maar er komt nu ook een virtuele versie van haar. Speciaal voor bewoners van verpleeghuizen die niet meer in staat zijn uit bed te komen, gaat de oud-Olympisch atlete en vitaliteitscoach aan de slag om ook deze mensen meer te laten bewegen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 90 procent van de bewoners in een verpleeghuis niet meer beweegt! En dat is best schokkend te noemen. Beweging is namelijk goed voor de mens, al is het maar minimaal.

Fit & Vitaal

Samen met het bedrijf Qwiek ontwikkelde Olga Commandeur het concept ‘Fit & Vitaal met Olga’. Deze belevingsmodule die gebruikt kan worden in de Qwiek.up moet er voor zorgen dan bedlegerige mensen weer wat gaan bewegen. De module wordt op de muur of het plafond geprojecteerd waardoor Olga opeens virtueel aanwezig is in de kamer. Ze geeft instructies waarmee mensen op een stoel of in bed geactiveerd worden.

Olga Commandeur helpt

Olga legt zelf uit waarom het zo belangrijk is dat ook deze ouderen wat beweging krijgen. “Voor iedereen is bewegen ontzettend gezond, de mens is gemaakt om te bewegen. Wanneer men in bed belandt, ontstaat er echter snel achteruitgang, zowel fysiek als mentaal. Toch kun je met hele eenvoudige en laagdrempelige oefeningen al bijdragen aan het stimuleren van hersenactiviteit en het versterken van botten en spieren.”

Beweging stimuleren

Uit onderzoek is gebleken dat bewoners in verpleeghuizen in Nederland slechts 5 minuten per dag bewegen. “Dat is echt een schrikbarende uitkomst”, vertelt Paul Voncken, algemeen directeur van Qwiek. “Voor de bewoners in verpleeghuizen, die zelf nog op de been zijn, zijn al tal van zorginnovaties op de markt verkrijgbaar om beweging te stimuleren. Een hele belangrijke doelgroep, de bedlegerige bewoners, wordt in deze zorghuizen echter vaak vergeten.” Met de virtuele versie van Olga Commandeur verandert dit hopelijk.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat Olga Commandeur allemaal doet? Of wil je ook aan de slag met haar boekje Wat Beweegt Jou?’? Bezoek dan haar website of koop het boek online.

Ook interessant

Scroll to top blauw