Volg ons online

Lichaam & Geest

Muziek maakt zorg makkelijker

Blogger Ignar Rip legt uit hoe muziek zorg makkelijker maakt en hoe jij als mantelzorger ook gebruik hiervan kan maken.

Gedeeld

op

Muziek maakt zorg makkelijker

Stel je voor, je staat vlak bij je huis maar er is zo’n dikke mist dat je je eigen huis niet kunt vinden. Het begint donker te worden, je krijgt het koud, je wordt nat en angstig, je wil naar huis. Plotseling staat je partner, zoon, dochter of buurman op het dak van het huis te zwaaien met een lantaarn en roept je naam.
Op dat moment weet je “Ik kan naar huis” daar waar het warm en gezellig is. Het gevoel, toen je door de mist de lantaarn zag en je naam hoorde, hou dat gevoel vast. Dat is namelijk het gevoel wat muziek geeft aan degene die dwalen in de mist van de Alzheimer.

Angst en agressie

Mensen met Alzheimer herkennen hun omgeving ook niet, weten niet waar ze zijn, wie ze zijn. Daarom zijn ze vaak angstig wat uit pure frustratie kan omslaan in agressie. Maar als er dan dwars door de Alzheimer-mist heen, bekende en vertrouwde muziek klinkt geeft dat een gevoel van veiligheid, geborgenheid en huiselijkheid.

Muziek is een houvast

Muziek is een houvast en een oriëntatie voor mensen met Alzheimer. Het brengt rust in het chaotische brein, het ontspant, activeert herinneringen en maakt vrolijk. Dezelfde muziek is tegelijkertijd ook zorgondersteunend, want met muziek verlopen alle zorghandelingen makkelijker en beter, omdat degene met Alzheimer onbewust aanvoelt wat zijn verzorger wil of bedoelt (E.Gotell). Muziek verminderd ook probleemgedrag, onrust, loop en dwaaldrang.

Belangrijk voor verzorgers

Muziek is de beste zorgondersteuning voor mensen met Alzheimer. 50% van de muziek is voor de verzorgenden en 50% voor degene met Alzheimer. Misschien nog wel iets meer voor de verzorging, want als de verzorgenden zich prettig en goed voelen heeft dat direct invloed op degene met Alzheimer. Het empathische vermogen wordt sterker naarmate de Alzheimer-mist dikker wordt.

Sneeuwbal effect

Wanneer degene met Alzheimer zich prettiger voelt, werkt hij of zij meer mee. Daar wordt de mantelzorger weer vrolijk van, wat weer uitstraalt naar degene met de ziekte. Zo gaat het balletje rollen en wordt de sneeuwbal groter en groter. Maar hoe zet je nu de kracht van muziek als zorg-ondersteuning in? Hoe gaat dat balletje rollen zodat zorgen voor makkelijker en leuker wordt? Door gebruik te maken van zorggerichte afspeellijsten.

Verloren herinneringen vinden

Is dat moeilijk? Nee, iedereen kan met behulp van mijn 5 stappenplan op de site AlzheimerMuziekGeluk.nl zorggerichte afspeellijsten samenstellen. Met de te printen of te downloaden muziek vragenlijst achterhaal je de muziek die de kracht heeft om door de Alzheimer-mist heen te dringen. Met de uitleg van de 15-25 regel vindt je liedjes die hele werelden en verloren gewaande herinnering weer tot leven laat komen.

Efficiëntere dementiezorg

Op de site vind je voorbeeld afspeellijsten, zorgtips en een duidelijke uitleg hoe de afspeellijsten door de dag heen te gebruiken en in te zetten zijn bij de verschillende zorghandelingen. Voor zorginstellingen geef ik trainingen en begeleid ik het hele proces met als resultaat een betere en efficiëntere dementiezorg. Als kick-off geef ik dan een grote lezing voor het hele personeel, met daarbij ook familie en vrijwilligers.

Muziek maakt zorg makkelijker

De familie ziet het voordeel van de zorggerichte afspeellijsten en is hierdoor gemotiveerd om thuis aan de slag te gaan met het 5 stappenplan. Zij verzamelen de muziek, waar de verzorging, nu op de hoogte van het voordeel, direct mee aan de slag gaat. Het resultaat: meer welzijn voor de bewoners en heel veel gemak voor de verzorging. Daarom is muziek geen luxe voor iemand met Alzheimer, maar een noodzaak. Want soms is muziek nog het enige wat door de Alzheimer-mist heen kan dringen.

meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen