Volg ons online

Lichaam & Geest

Muziek maakt zorg makkelijker

Blogger Ignar Rip legt uit hoe muziek zorg makkelijker maakt en hoe jij als mantelzorger ook gebruik hiervan kan maken.

Gedeeld

op

Muziek maakt zorg makkelijker

Stel je voor, je staat vlak bij je huis maar er is zo’n dikke mist dat je je eigen huis niet kunt vinden. Het begint donker te worden, je krijgt het koud, je wordt nat en angstig, je wil naar huis. Plotseling staat je partner, zoon, dochter of buurman op het dak van het huis te zwaaien met een lantaarn en roept je naam.
Op dat moment weet je “Ik kan naar huis” daar waar het warm en gezellig is. Het gevoel, toen je door de mist de lantaarn zag en je naam hoorde, hou dat gevoel vast. Dat is namelijk het gevoel wat muziek geeft aan degene die dwalen in de mist van de Alzheimer.

Angst en agressie

Mensen met Alzheimer herkennen hun omgeving ook niet, weten niet waar ze zijn, wie ze zijn. Daarom zijn ze vaak angstig wat uit pure frustratie kan omslaan in agressie. Maar als er dan dwars door de Alzheimer-mist heen, bekende en vertrouwde muziek klinkt geeft dat een gevoel van veiligheid, geborgenheid en huiselijkheid.

Muziek is een houvast

Muziek is een houvast en een oriëntatie voor mensen met Alzheimer. Het brengt rust in het chaotische brein, het ontspant, activeert herinneringen en maakt vrolijk. Dezelfde muziek is tegelijkertijd ook zorgondersteunend, want met muziek verlopen alle zorghandelingen makkelijker en beter, omdat degene met Alzheimer onbewust aanvoelt wat zijn verzorger wil of bedoelt (E.Gotell). Muziek verminderd ook probleemgedrag, onrust, loop en dwaaldrang.

Belangrijk voor verzorgers

Muziek is de beste zorgondersteuning voor mensen met Alzheimer. 50% van de muziek is voor de verzorgenden en 50% voor degene met Alzheimer. Misschien nog wel iets meer voor de verzorging, want als de verzorgenden zich prettig en goed voelen heeft dat direct invloed op degene met Alzheimer. Het empathische vermogen wordt sterker naarmate de Alzheimer-mist dikker wordt.

Sneeuwbal effect

Wanneer degene met Alzheimer zich prettiger voelt, werkt hij of zij meer mee. Daar wordt de mantelzorger weer vrolijk van, wat weer uitstraalt naar degene met de ziekte. Zo gaat het balletje rollen en wordt de sneeuwbal groter en groter. Maar hoe zet je nu de kracht van muziek als zorg-ondersteuning in? Hoe gaat dat balletje rollen zodat zorgen voor makkelijker en leuker wordt? Door gebruik te maken van zorggerichte afspeellijsten.

Verloren herinneringen vinden

Is dat moeilijk? Nee, iedereen kan met behulp van mijn 5 stappenplan op de site AlzheimerMuziekGeluk.nl zorggerichte afspeellijsten samenstellen. Met de te printen of te downloaden muziek vragenlijst achterhaal je de muziek die de kracht heeft om door de Alzheimer-mist heen te dringen. Met de uitleg van de 15-25 regel vindt je liedjes die hele werelden en verloren gewaande herinnering weer tot leven laat komen.

Efficiëntere dementiezorg

Op de site vind je voorbeeld afspeellijsten, zorgtips en een duidelijke uitleg hoe de afspeellijsten door de dag heen te gebruiken en in te zetten zijn bij de verschillende zorghandelingen. Voor zorginstellingen geef ik trainingen en begeleid ik het hele proces met als resultaat een betere en efficiëntere dementiezorg. Als kick-off geef ik dan een grote lezing voor het hele personeel, met daarbij ook familie en vrijwilligers.

Muziek maakt zorg makkelijker

De familie ziet het voordeel van de zorggerichte afspeellijsten en is hierdoor gemotiveerd om thuis aan de slag te gaan met het 5 stappenplan. Zij verzamelen de muziek, waar de verzorging, nu op de hoogte van het voordeel, direct mee aan de slag gaat. Het resultaat: meer welzijn voor de bewoners en heel veel gemak voor de verzorging. Daarom is muziek geen luxe voor iemand met Alzheimer, maar een noodzaak. Want soms is muziek nog het enige wat door de Alzheimer-mist heen kan dringen.

meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen