Volg ons online

Lichaam & Geest

Muziek helpt mensen met Alzheimer

Dat muziek helpt om mensen met Alzheimer weer in beweging te krijgen, daar weet blogger Ignar Rip alles van. Hij zorgde 10 jaar lang voor zijn moeder.

Gedeeld

op

Muziek helpt bij mensen met Alzheimer

Muziek helpt in mijn ogen enorm bij goede zorg voor mensen met Alzheimer. Ik ben Ignar Rip, samen met mijn vader heb ik meer dan 10 jaar gezorgd voor mijn moeder met Alzheimer. Bij het zorgen hebben mijn vader en ik altijd gebruik gemaakt van muziek, dit vonden we heel normaal  tot we werden geïnterviewd voor een boek over Alzheimer.

We kwamen erachter dat niet alle Alzheimer-mantelzorgers muziek gebruikten bij het zorgen voor hun naasten. Vreemd want muziek zorgde er bij ons juist voor dat alle zorghandelingen voor mij én voor mijn moeder makkelijker en gezelliger verliepen.

Muziek helpt bij Alzheimer

Dit bleef in mijn hoofd rondspoken. Ik ben alles gaan lezen over muziek, Alzheimer en het brein. Met deze kennis en met mijn eigen ervaringen heb ik het 5 stappenplan geschreven zodat iedereen muziekgeluk kan geven aan iemand met Alzheimer en dat alle mantelzorgers het gemak kunnen ervaren van zorggerichte muzieklijsten. Daar hoort dan natuurlijk ook een site bij. Ik zette het erop en dacht: nou, dat is dan dat. Maar toen vroeg een zorginstelling in België of ik een lezing hierover wilde komen geven. Lezingen geven? Daar had ik helemaal niet over nagedacht.

Thuis overleden

Nu geef ik lezingen en workshops door heel Nederland, verzorg ik muziekprojecten in verzorgingshuizen en spreek ik regelmatig in Alzheimer cafés. Dit komt allemaal door de zorg die ik mijn moeder gaf. Ik ben dankbaar dat ik heb kunnen zorgen voor mijn moeder en ook
heel dankbaar dat mijn moeder thuis rustig in haar eigen bed is overleden. Tijdens de zorgjaren hebben mijn moeder en ik veel plezier gehad en veel gelachen. Bij het samen zingen van Catootje onder de douche, tijdens het wandelen in hotelgangen of thuis rond de tafel met onze eigen wandelmuziek. Bij het zilver poetsen, in de tuin werken, cake bakken en bij de vele kerstbomen die we samen hebben versierd. Het samen bezig zijn gaf meer contact dan gewoon samen zitten. Wat hebben we gelachen om komkomkommertje. Probeer dit maar eens goed te zeggen: “Kom kom kommertje…”

Humor is belangrijk

Alzheimer geeft verdriet en natuurlijk is het niet makkelijk, ik weet het. Maar mijn vader en ik hebben altijd geprobeerd positief te blijven en de humor erbij te houden. Humor relativeert en breekt de spanning. Mijn moeder dacht altijd aan anderen. Zij heeft ook veel mensen geholpen en bijgestaan met haar warmte en wijsheid. Ook nu nog helpt mijn moeder mensen, door de voorbeeld verhalen in mijn lezingen.

Mensen met Alzheimer kunnen veel

Alzheimer heeft niet alleen beperkingen maar heeft ook vele mogelijkheden. Het is aan ons om een omgeving en sfeer te creëren waarin mensen met Alzheimer zich durven te gaan bewegen. Wanneer dat gebeurt zal je verbaast zijn wat mensen met Alzheimer allemaal nog kunnen. Welke sfeer? Een sfeer waarin niet geoordeeld en veroordeeld wordt en waar iedereen kan en mag zijn zoals hij of zij is. Een warme, prettige, uitnodigende sfeer.

Bloggen over Alzheimer

Op deze plek bij NED7 zal ik bloggen over Alzheimer, muziek, het zorgen en natuurlijk jullie vragen beantwoorden. Maar bovenal zal ik schrijven over het creëren van die warme en prettige sfeer, want in die sfeer kan iedereen tot bloei komen. In die sfeer kunnen mensen met Alzheimer even vergeten dat ze vergeten. Ik wens je alle goeds en wat er ook gebeurt, weet dat degene met Alzheimer waar je van houdt er altijd nog is. Heel, heel diep verscholen in de Alzheimermist, daar zit degene waar jij van houdt. Met muziek, een juiste sfeer en met een lach vanuit het hart kun je elkaar soms heel even
vinden. Even contact maken door de mist van de Alzheimer heen.

Ik hoop dat we elkaar hier nog vaak bij NED7 mogen treffen. En dan nog even een vraag van mij. Wat denk je dat het mooiste Sinterklaas cadeau is voor iemand met Alzheimer? Ben benieuwd naar jullie reacties hieronder mijn blog of via de Facebook community van NED7.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen