Volg ons online

Lichaam & Geest

Muziek helpt mensen met Alzheimer

Dat muziek helpt om mensen met Alzheimer weer in beweging te krijgen, daar weet blogger Ignar Rip alles van. Hij zorgde 10 jaar lang voor zijn moeder.

Gedeeld

op

Muziek helpt bij mensen met Alzheimer

Muziek helpt in mijn ogen enorm bij goede zorg voor mensen met Alzheimer. Ik ben Ignar Rip, samen met mijn vader heb ik meer dan 10 jaar gezorgd voor mijn moeder met Alzheimer. Bij het zorgen hebben mijn vader en ik altijd gebruik gemaakt van muziek, dit vonden we heel normaal  tot we werden geïnterviewd voor een boek over Alzheimer.

We kwamen erachter dat niet alle Alzheimer-mantelzorgers muziek gebruikten bij het zorgen voor hun naasten. Vreemd want muziek zorgde er bij ons juist voor dat alle zorghandelingen voor mij én voor mijn moeder makkelijker en gezelliger verliepen.

Muziek helpt bij Alzheimer

Dit bleef in mijn hoofd rondspoken. Ik ben alles gaan lezen over muziek, Alzheimer en het brein. Met deze kennis en met mijn eigen ervaringen heb ik het 5 stappenplan geschreven zodat iedereen muziekgeluk kan geven aan iemand met Alzheimer en dat alle mantelzorgers het gemak kunnen ervaren van zorggerichte muzieklijsten. Daar hoort dan natuurlijk ook een site bij. Ik zette het erop en dacht: nou, dat is dan dat. Maar toen vroeg een zorginstelling in België of ik een lezing hierover wilde komen geven. Lezingen geven? Daar had ik helemaal niet over nagedacht.

Thuis overleden

Nu geef ik lezingen en workshops door heel Nederland, verzorg ik muziekprojecten in verzorgingshuizen en spreek ik regelmatig in Alzheimer cafés. Dit komt allemaal door de zorg die ik mijn moeder gaf. Ik ben dankbaar dat ik heb kunnen zorgen voor mijn moeder en ook
heel dankbaar dat mijn moeder thuis rustig in haar eigen bed is overleden. Tijdens de zorgjaren hebben mijn moeder en ik veel plezier gehad en veel gelachen. Bij het samen zingen van Catootje onder de douche, tijdens het wandelen in hotelgangen of thuis rond de tafel met onze eigen wandelmuziek. Bij het zilver poetsen, in de tuin werken, cake bakken en bij de vele kerstbomen die we samen hebben versierd. Het samen bezig zijn gaf meer contact dan gewoon samen zitten. Wat hebben we gelachen om komkomkommertje. Probeer dit maar eens goed te zeggen: “Kom kom kommertje…”

Humor is belangrijk

Alzheimer geeft verdriet en natuurlijk is het niet makkelijk, ik weet het. Maar mijn vader en ik hebben altijd geprobeerd positief te blijven en de humor erbij te houden. Humor relativeert en breekt de spanning. Mijn moeder dacht altijd aan anderen. Zij heeft ook veel mensen geholpen en bijgestaan met haar warmte en wijsheid. Ook nu nog helpt mijn moeder mensen, door de voorbeeld verhalen in mijn lezingen.

Mensen met Alzheimer kunnen veel

Alzheimer heeft niet alleen beperkingen maar heeft ook vele mogelijkheden. Het is aan ons om een omgeving en sfeer te creëren waarin mensen met Alzheimer zich durven te gaan bewegen. Wanneer dat gebeurt zal je verbaast zijn wat mensen met Alzheimer allemaal nog kunnen. Welke sfeer? Een sfeer waarin niet geoordeeld en veroordeeld wordt en waar iedereen kan en mag zijn zoals hij of zij is. Een warme, prettige, uitnodigende sfeer.

Bloggen over Alzheimer

Op deze plek bij NED7 zal ik bloggen over Alzheimer, muziek, het zorgen en natuurlijk jullie vragen beantwoorden. Maar bovenal zal ik schrijven over het creëren van die warme en prettige sfeer, want in die sfeer kan iedereen tot bloei komen. In die sfeer kunnen mensen met Alzheimer even vergeten dat ze vergeten. Ik wens je alle goeds en wat er ook gebeurt, weet dat degene met Alzheimer waar je van houdt er altijd nog is. Heel, heel diep verscholen in de Alzheimermist, daar zit degene waar jij van houdt. Met muziek, een juiste sfeer en met een lach vanuit het hart kun je elkaar soms heel even
vinden. Even contact maken door de mist van de Alzheimer heen.

Ik hoop dat we elkaar hier nog vaak bij NED7 mogen treffen. En dan nog even een vraag van mij. Wat denk je dat het mooiste Sinterklaas cadeau is voor iemand met Alzheimer? Ben benieuwd naar jullie reacties hieronder mijn blog of via de Facebook community van NED7.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen