Volg ons online

Lichaam & Geest

Mooiste kerstcadeau voor iemand met Alzheimer

Wat is het mooiste kerstcadeau dat je kunt geven aan iemand met Alzheimer? Volgens blogger Ignar Rip geen dure spullen, maar gewoon muziek!

Gedeeld

op

Het mooiste kerstcadeau voor iemand met Alzheimer

De kerst komt eraan. Voor velen zijn dit moeilijke en eenzame dagen. Hoe we dit kunnen oplossen? Geen idee? Eenzaamheid blijft een groot en moeilijk probleem en niet alleen bij ouderen. De verborgen eenzaamheid bij mensen tussen de 30 en 45 is ook zeer groot.

Samen eten en koken is een stap in de goede richting. Ik weet namelijk uit eigen ervaring als je in een restaurant bij andere mensen aan tafel komt te zitten, dat dit direct contact en gezelligheid geeft.

Wat kun je doen?

Wat kun je zelf wel doen? Maak een praatje met die buurman of buurvrouw waarvan je weet dat die alleen is. Of maak een praatje in de rij van de kassa. Voor jou is het eigenlijk niets, maar voor andere mensen kan het een dag helemaal kleuren. Het kost geen geld en geen tijd, alleen wat vriendelijkheid.

Hoe geef je mensen met Alzheimer fijne kerstdagen?

Het heden verdwijnt door de Alzheimer, dus we gaan op zoek naar herinneringen uit vervlogen jaren, toen het kerstfeest nog een magische gloed had. Een wereld gevuld met kaarslicht, dennengroen, fonkelende sterren en zingende engelen die in de nacht over je waken. Het versieren van de kerstboom, het zingen van kerstliedjes, het midden in de nacht naar de kerk gaan en het zo bijzondere kerstdiner. Al deze herinneringen zijn heel diep verankerd in ons geheugen en ze kunnen, zelfs als Alzheimer veel doet vervagen, weer opnieuw worden geactiveerd door het beluisteren van kerstliedjes uit die tijd.

Het muzikale-geheugen

Waarom kan dit opnieuw worden geactiveerd? Omdat het muzikale geheugen blijft bestaan en blijft functioneren en niet aangetast wordt door ouderdom, Alzheimer of Parkinson. Het muzikale geheugen wordt direct geactiveerd bij het horen van muziek dat in de geheugen-schatkamer is opgeslagen. Op een nog niet helemaal begrijpbare wijze worden dan bijbehorende herinneringen geactiveerd. Op dat moment is degene met Alzheimer even verbonden met zijn eigen herinneringen, met zichzelf en met de buitenwereld, contact!

Houvast in de Alzheimermist

Die muziek geeft houvast in een wereld die beheerst wordt door de Alzheimermist. Een mist die alles onherkenbaar en zo moeilijk maakt. Je hand die het kopje niet pakt, antwoorden wel willen geven maar niet kunnen vinden, een onherkenbare omgeving die je bang en angstig maakt. Uit pure frustraties word je dan wel eens heel erg boos.

Minder bang

En dan kom jij met muziek! Wat een cadeau! Muziek die dwars door de mist van de Alzheimer mij weet te bereiken, mij blij maakt en mij goed doet voelen. Als je dan nog wat bij me blijft en mijn hand vasthoudt, dan voel ik me verbonden met jou, dan ben ik minder bang en voel ik me veilig. Bedankt voor je tijd, aandacht en je liefde. Misschien kan ik het niet meer zeggen of het je duidelijk maken, maar weet dat ik je dankbaar ben.

Jij bent het mooiste kerstcadeau

Jij bent zelf het mooiste kerstcadeau voor iemand met Alzheimer als je tijd, aandacht, liefde en een kerstlied meeneemt. Maar dan niet binnenkomen, gedag zeggen en gelijk losbarsten in, Jingle bells! Natuurlijk wordt er dan contact gemaakt met het muzikale-geheugen, maar of er in die sfeer herinneringen tot leven komen dat betwijfel ik.

Het herinnerings-recept

Voordat je naar binnen gaat, blijf even stil staan voor de deur, kom even tot rust. Probeer te denken hoe het is om niets te herkennen en je daardoor bang te voelen. Ga nu rustig naar binnen en begroet degene waar je zoveel van houdt. En vergeet nooit dat degene waar je van houdt er altijd nog is! Heel diep verscholen in de Alzheimermist, daar is degene waar je van houdt nog steeds aanwezig.

Een hand vasthouden

Ga rustig zitten, je hoeft niet meteen te praten. Pak een hand vast, maak oog contact. Begin rustig te praten over kerstetalages, kerstinkopen en het optuigen van de boom. Of je nu antwoord krijgt of niet…vertel je verhaal.

Sfeer en muziek doet de rest

Jouw praatje creëert een sfeer die iemand met Alzheimer altijd aanvoelt. Want het empathisch vermogen is heel sterk bij mensen met Alzheimer. Zing nu rustig jouw eigen favoriete kerstliedje. Het muzikale geheugen wordt geactiveerd, het vasthouden van de hand en de sfeer dringt op een diep niveau bij degene binnen en maakt contact. Altijd! Vaak zal degene gaan meezingen, waarna herinneringen kunnen worden opgehaald aan prachtige kerstavonden, versierde bomen en bijzondere maaltijden van lang geleden toen jij nog niet geboren was.

Geen dure cadeaus

Nu heb je iemand met Alzheimer het mooiste kerstcadeau gegeven dat er is. Gewoon door het geven van tijd, aandacht en liefde. Is dat eigenlijk niet het mooiste kerstcadeau dat je iedereen kunt geven? Koop dit jaar dan eens geen dure cadeaus maar geef deze feestdagen iets weg dat veel kostbaarder is: jouw tijd, jouw aandacht én jouw liefde!

De foto boven dit stukje was een dierbare kerst herinnering van mijn moeder. Inderdaad het is de schrijver, veilig in de armen van zijn moeder. Een moeder die deze jongen prachtige kerstherinneringen heeft gegeven die ik koester en diep opgeslagen heb in mijn hart.

Ik wens je heel fijne kerstdagen samen met iedereen die je lief hebt!

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen