Volg ons online

Lichaam & Geest

Mooiste kerstcadeau voor iemand met Alzheimer

Wat is het mooiste kerstcadeau dat je kunt geven aan iemand met Alzheimer? Volgens blogger Ignar Rip geen dure spullen, maar gewoon muziek!

Gedeeld

op

Het mooiste kerstcadeau voor iemand met Alzheimer

De kerst komt eraan. Voor velen zijn dit moeilijke en eenzame dagen. Hoe we dit kunnen oplossen? Geen idee? Eenzaamheid blijft een groot en moeilijk probleem en niet alleen bij ouderen. De verborgen eenzaamheid bij mensen tussen de 30 en 45 is ook zeer groot.

Samen eten en koken is een stap in de goede richting. Ik weet namelijk uit eigen ervaring als je in een restaurant bij andere mensen aan tafel komt te zitten, dat dit direct contact en gezelligheid geeft.

Wat kun je doen?

Wat kun je zelf wel doen? Maak een praatje met die buurman of buurvrouw waarvan je weet dat die alleen is. Of maak een praatje in de rij van de kassa. Voor jou is het eigenlijk niets, maar voor andere mensen kan het een dag helemaal kleuren. Het kost geen geld en geen tijd, alleen wat vriendelijkheid.

Hoe geef je mensen met Alzheimer fijne kerstdagen?

Het heden verdwijnt door de Alzheimer, dus we gaan op zoek naar herinneringen uit vervlogen jaren, toen het kerstfeest nog een magische gloed had. Een wereld gevuld met kaarslicht, dennengroen, fonkelende sterren en zingende engelen die in de nacht over je waken. Het versieren van de kerstboom, het zingen van kerstliedjes, het midden in de nacht naar de kerk gaan en het zo bijzondere kerstdiner. Al deze herinneringen zijn heel diep verankerd in ons geheugen en ze kunnen, zelfs als Alzheimer veel doet vervagen, weer opnieuw worden geactiveerd door het beluisteren van kerstliedjes uit die tijd.

Het muzikale-geheugen

Waarom kan dit opnieuw worden geactiveerd? Omdat het muzikale geheugen blijft bestaan en blijft functioneren en niet aangetast wordt door ouderdom, Alzheimer of Parkinson. Het muzikale geheugen wordt direct geactiveerd bij het horen van muziek dat in de geheugen-schatkamer is opgeslagen. Op een nog niet helemaal begrijpbare wijze worden dan bijbehorende herinneringen geactiveerd. Op dat moment is degene met Alzheimer even verbonden met zijn eigen herinneringen, met zichzelf en met de buitenwereld, contact!

Houvast in de Alzheimermist

Die muziek geeft houvast in een wereld die beheerst wordt door de Alzheimermist. Een mist die alles onherkenbaar en zo moeilijk maakt. Je hand die het kopje niet pakt, antwoorden wel willen geven maar niet kunnen vinden, een onherkenbare omgeving die je bang en angstig maakt. Uit pure frustraties word je dan wel eens heel erg boos.

Minder bang

En dan kom jij met muziek! Wat een cadeau! Muziek die dwars door de mist van de Alzheimer mij weet te bereiken, mij blij maakt en mij goed doet voelen. Als je dan nog wat bij me blijft en mijn hand vasthoudt, dan voel ik me verbonden met jou, dan ben ik minder bang en voel ik me veilig. Bedankt voor je tijd, aandacht en je liefde. Misschien kan ik het niet meer zeggen of het je duidelijk maken, maar weet dat ik je dankbaar ben.

Jij bent het mooiste kerstcadeau

Jij bent zelf het mooiste kerstcadeau voor iemand met Alzheimer als je tijd, aandacht, liefde en een kerstlied meeneemt. Maar dan niet binnenkomen, gedag zeggen en gelijk losbarsten in, Jingle bells! Natuurlijk wordt er dan contact gemaakt met het muzikale-geheugen, maar of er in die sfeer herinneringen tot leven komen dat betwijfel ik.

Het herinnerings-recept

Voordat je naar binnen gaat, blijf even stil staan voor de deur, kom even tot rust. Probeer te denken hoe het is om niets te herkennen en je daardoor bang te voelen. Ga nu rustig naar binnen en begroet degene waar je zoveel van houdt. En vergeet nooit dat degene waar je van houdt er altijd nog is! Heel diep verscholen in de Alzheimermist, daar is degene waar je van houdt nog steeds aanwezig.

Een hand vasthouden

Ga rustig zitten, je hoeft niet meteen te praten. Pak een hand vast, maak oog contact. Begin rustig te praten over kerstetalages, kerstinkopen en het optuigen van de boom. Of je nu antwoord krijgt of niet…vertel je verhaal.

Sfeer en muziek doet de rest

Jouw praatje creëert een sfeer die iemand met Alzheimer altijd aanvoelt. Want het empathisch vermogen is heel sterk bij mensen met Alzheimer. Zing nu rustig jouw eigen favoriete kerstliedje. Het muzikale geheugen wordt geactiveerd, het vasthouden van de hand en de sfeer dringt op een diep niveau bij degene binnen en maakt contact. Altijd! Vaak zal degene gaan meezingen, waarna herinneringen kunnen worden opgehaald aan prachtige kerstavonden, versierde bomen en bijzondere maaltijden van lang geleden toen jij nog niet geboren was.

Geen dure cadeaus

Nu heb je iemand met Alzheimer het mooiste kerstcadeau gegeven dat er is. Gewoon door het geven van tijd, aandacht en liefde. Is dat eigenlijk niet het mooiste kerstcadeau dat je iedereen kunt geven? Koop dit jaar dan eens geen dure cadeaus maar geef deze feestdagen iets weg dat veel kostbaarder is: jouw tijd, jouw aandacht én jouw liefde!

De foto boven dit stukje was een dierbare kerst herinnering van mijn moeder. Inderdaad het is de schrijver, veilig in de armen van zijn moeder. Een moeder die deze jongen prachtige kerstherinneringen heeft gegeven die ik koester en diep opgeslagen heb in mijn hart.

Ik wens je heel fijne kerstdagen samen met iedereen die je lief hebt!

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen