Volg ons online

Lichaam & Geest

Meer bewegen voor ouderen, 10 tips

Meer bewegen voor ouderen. Met deze 10 handige tips zorg je dat je langer zelfstandig kunt blijven functioneren.

Gedeeld

op

Meer bewegen voor ouderen

Meer bewegen voor ouderen. Met deze 10 tips zorg je er ook op hoge leeftijd voor dat je langer zelfstandig kunt blijven functioneren. Zelfs als je niet meer helemaal goed ter been bent.

Zodra we ouder worden verandert ons lichaam. Mensen die weinig tot niet bewegen merken dit een stuk sneller dan mensen die wel blijven bewegen. Opstaan uit bed gaat minder makkelijk. Traplopen wordt moeilijker. Belangrijk dus dat je zoveel mogelijk blijft bewegen. Want mensen die actiever zijn, zijn langer in staat zelf dingen te blijven doen.

Lichaam en geest

Overigens profiteert niet alleen je lichaam van beweging. Ook ons brein ondervindt voordelen van activiteit. Dus achterover leunen en niets doen is eigenlijk geen optie. Sterker nog: zelfs de kleinste vorm van beweging helpt je lichaam en geest herstellen. Dit zijn 10 tips waarmee je dat kunt realiseren.

1. Vaste momenten

Iedere dag op een vast moment 5 tot 10 minuten beweegoefeningen doen. Belangrijk is de regelmaat. Niet zozeer het resultaat, als wel dat je het doet. Dat is eigenlijk het belangrijkste. Een vast moment ervan maken helpt je om dit vol te houden.

2. Nederland in Beweging

We kennen allemaal het programma ‘Nederland in Beweging’ op NPO1. Dit programma is dagelijks om 09:15 uur ’s ochtends te zien. Doe mee met dit programma. Om te beginnen hoef je op die manier niet ingewikkeld na te denken over welke oefeningen je moet doen. Bovendien creëer je direct dat vaste moment als houvast.

3. Fiets op Marktplaats

Maak het jezelf makkelijk door een tweedehands fitnessfiets te kopen die je thuis ergens kunt neerzetten. Dit mag zelfs voor de televisie, zodat je actief televisie kunt kijken. Het is veilig omdat er geen verkeer is waar je rekening mee hoeft te houden. En je kunt het in je eigen tempo doen.

4. Huishouden

Het huishouden doen is een workout op zich! Wist je dat je met huishoudelijke taken hartstikke veel beweging krijgt zonder dat je het echt in de gaten hebt? Je hoeft echt niet direct het hele huis te doen. Doe het beetje bij beetje. Maar probeer zoveel mogelijk zelf te doen. Ook als je moeilijk kunt lopen of in een rolstoel zit. Alles wat je zelf kunt is beter.

5. Muziek maakt actief

Muziek stimuleert ons op verschillende manieren. We kennen inmiddels allemaal de verhalen dat mensen met dementie actiever worden bij het horen van bekende muziek. Maar ook als je geen dementie hebt kan muziek je stimuleren actiever te blijven. Zet dus wat van je favoriete muziek op terwijl je overdag bezig bent.

6. Beweegactiviteiten in de buurt

In de buurt worden beweegactiviteiten georganiseerd waar je misschien geen weet van hebt. Ga op zoek naar deze activiteiten via de Nationale Beweegwijzer of de gemeentegids. Dit kan je ook helpen om in contact te blijven met anderen.

7. Apps om te bewegen

Er zijn tegenwoordig tal van handige beweegapps voor op je tablet of smartphone die je kunnen stimuleren meer te bewegen. Deze apps zijn heel geschikt: Moves, Blokje om of Fitapp.

8. Stappenteller

Stappentellers zijn een perfect hulpmiddel om je eigen activiteit te monitoren. Ook stimuleert het deze activiteit, want mensen die gebruik maken van een stappenteller of polsarmband worden automatisch actiever.

9. Vaste wandelroute

Probeer zoveel mogelijk wandelingen te maken. Het maakt niet uit hoe lang de wandeling is. Iedere beweging is al goed. Door een vaste wandelroute uit te stippelen maak je het jezelf weer een stukje makkelijker. Geen zin om alleen te wandelen? Vraag een buurtgenoot, familielid of mantelzorger om mee te gaan.

10. Tuinieren

In de tuin werken houdt ons actief. Zelfs als je geen tuin hebt. Je kunt een ander helpen in de tuin. Of misschien kun je in de buurt een gemeenteperk onderhouden. Natuur en werken in de natuur stimuleert ons en is goed voor onze gezondheid. Dit is al uit meerdere onderzoeken gebleken.

Meer bewegen voor ouderen

Misschien lijkt dit allemaal onmogelijk voor je. Misschien denk je dat je het niet kunt doen omdat jouw situatie anders is dan mensen die wel nog kunnen lopen of bewegen. Maar iedere vorm van beweging is al meer dan helemaal niets. Begin klein. Je hoeft niet direct veel te doen of een half uur onafgebroken te lopen. Een half uur per dag bewegen is goed voor ons, maar die beweging hoeft niet alleen te bestaan uit fysiek inspannende bewegingen. Er is ook veel beweging die we krijgen met het doen van dagelijkse activiteiten, zoals huishoudelijke taken.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Lees verder
Advertentie

Lichaam & Geest

Fit blijven, 4 gewoontes die je daarbij kunnen helpen

Fit blijven is belangrijk als je ouder wordt, maar hoe doe je dat? Met deze 4 gewoontes wordt het een stuk makkelijker.

Gedeeld

op

door

Fit blijven

“Jeugd heeft geen leeftijd”, zei Pablo Picasso al. Maar je krijgt het ook niet cadeau; wil je fit blijven dan moet je er iets voor doen. Gelukkig hoeft dat niet zo ingewikkeld te zijn. Deze gezonde gewoontes brengen je al een heel eind.

Beweeg je fit

Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat botten sterk blijven en spieren soepel. Je hoeft heus niet een marathon te rennen of de Alpen op te fietsen. Regelmatig een korte wandeling maken is genoeg. Wandelen heeft namelijk enorm veel voordelen. Het stimuleert de bloedsomloop en vetverbranding. Daarnaast helpt wandelen bij het voorkomen en bestrijden van een hoge bloeddruk, diabetes én een te hoog cholesterol. Om regelmatig te wandelen heb je niet veel nodig, een paar goede schoenen en je kunt op pad. Door de bossen, de stad of gewoon een blokje om, wandelen kan altijd!

Zorg voor genoeg slaap

Voldoende slaap is de basis voor een gezonde leefstijl, zeker op latere leeftijd. Het risico op dementie zou door langdurig slaapgebrek groter worden. Bovendien leidt een slaaptekort tot meer kans op overgewicht en diabetes type 2. Een goede nachtrust is essentieel dus! Ook het idee van een schoonheidsslaapje is zo gek nog niet. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich, dus ook je huid- en haarcellen. Voldoende slaap zorgt dus voor een mooiere huid en glanzend haar.

Startpagina-banner

Train je brein

Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn onlosmakelijk verbonden. Daarom zijn hobby’s zo belangrijk. Tuinieren, schilderen, dansen; een creatieve uitlaatklep ontspant de geest. Naast ontspannen, is het ook goed om je hersenen te prikkelen met nieuwe uitdagingen. Je hersenen maken daardoor nieuwe verbindingen aan en dat houdt ze fit. Dat gebeurt al met kleine veranderingen. Neem eens een andere route naar de supermarkt of probeer een onbekend recept uit. Ook puzzelen helpt om je brein fit te houden.

Eet je gezond

Dat gezond eten belangrijk is voor je welzijn weten we. Ook moet je je voedingspatroon aanpassen aan je leeftijd. Naarmate je ouder wordt, is het steeds belangrijker om goed voor je botten te zorgen. Het meest logisch lijkt dan voldoende zuivel aan je dieet toe te voegen. Maar vergeet ook vitamine D niet. Deze vitamine zorgt ervoor dat de calcium ook echt door je lichaam wordt opgenomen. Vitamine D maakt je huid onder invloed van de zon aan en zit vooral in vette vis zoals zalm, haring en makreel.

Meer weten hoe fit blijven makkelijk wordt?

Heb je meer gezonde voornemens en wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Startpagina.nl helpt je op weg met deze handige tips.

Lees verder

Lichaam & Geest

Beter slapen terwijl het buiten herfst is

Wil je beter slapen terwijl het buiten herfst en winter is? Slaapblogger Pieter Polman heeft wat tips die je kunnen helpen.

Gedeeld

op

Beter slapen tijdens de herfst

Beter slapen, wie wil dat niet? Nu het herfst is, kan dit voor sommigen van ons een enorme opgave zijn. Terwijl het koelere weer juist kan helpen om lekkerder te slapen. Slaapblogger Pieter Polman, van de website Slaapinfo.nl, heeft daarom wat tips waarmee het makkelijker wordt om beter in slaap te komen.

Nu het buiten sneller donker wordt, krijgen we minder zonlicht op onze huid. Niet goed want daardoor krijgen we minder vitamine D tot ons. Minder vitamine D betekent dat we sneller vermoeid raken. Goed zou je denken als je wil slapen, maar beter slapen doe je hier niet door. Te vroeg vermoeid raken kan ook je zogenaamde circadiaanse ritme verstoren.

Meer licht

Maar, de oplossing is gelukkig heel eenvoudig. Laat ’s ochtends als je wakker wordt sneller het zonlicht op je schijnen. Ga ook zo snel mogelijk naar buiten zodat je optimaal gebruik kunt maken van het licht. Maak een wandeling, laat de hond uit, doe boodschappen. ’s Avonds doe je het tegenovergestelde. Dim de lichten twee uur voordat je naar bed gaat zodat je lichaam tot rust kan komen.

Beter slapen als het koeler is

Zet de verwarming in huis, of in ieder geval in de slaapkamer, een tandje lager.  Klinkt een beetje tegenstrijdig. Buiten is het koud en je wil juist lekker warm erbij zitten. Toch is een hogere temperatuur niet goed als je beter wil slapen. Tijdens je slaap verlaagt je lichaam de temperatuur en als het warmer is in de kamer om je heen zal je lichaam extra hard z’n best doen om de temperatuur te verlagen. De kans dat je hiervan wakker wordt is groot. Té koud is ook niet goed. Rond de 16-17 graden Celsius is ideaal.

Melatonine

Een winterdepressie ligt voor veel mensen op de loer. De dagen worden korter, het wordt sneller donker. Voor veel mensen dé periode waarin ze zich alles behalve gelukkig voelen. De oorzaak van deze winterdepressies is nog steeds niet bekend. Maar we weten wel dat een winterdepressie ervoor kan zorgen dat er minder melatonine worden aangemaakt. We willen beter slapen, dus daar is melatonine voor nodig. Je kunt dit doen door wat extra melatonine te nemen voordat je gaat slapen. Maar belangrijk is vooral om overdag voldoende te bewegen en er iedere dag een normaal slaap en opstaan ritme op na te houden. Ook in het weekend!

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je beter en gezonder kunt slapen? Bezoek dan het blog van Pieter Polman Slaapinfo.nl Hier vind je tal van tips, adviezen en handige producten die je kunnen helpen.

Lees verder

Lichaam & Geest

Alzheimer sokken, help zoeken naar de oplossing

Deze prachtige kleurrijke Alzheimer sokken helpen wetenschappelijk onderzoek naar dementie financieren. Bestellen dus!

Gedeeld

op

door

Alzheimer sokken
Foto: Alzheimer Nederland

Alzheimer sokken, het is niet hét medicijn voor deze vreselijke ziekte. Het kan echter wel helpen bij het zoeken naar dé uiteindelijke oplossing. Hoe dan? Koop je een paar van deze SOCKS dan gaat de opbrengst hiervan naar wetenschappelijk onderzoek aan het VUmc Alzheimercentrum.

Wist je dat 1 op de 5 mensen in Nederland een vorm van dementie krijgt? Dit is een schrikbarend hoog aantal. Een het dreigt de komende jaren alleen maar door te groeien. Belangrijk dus dat er onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken en oplossingen van dit probleem.

Eeneiige tweeling

Onlangs was het Wereld Alzheimer Dag waarbij de nieuwe Alzheimer sokken werden geïntroduceerd. Vorig jaar begon Stichting Alzheimer Nederland met dit initiatief door Mart Visser en wijlen Frans Molenaar, die zelf ook aan de ziekte leed, te vragen ieder een sok te ontwerpen. Een succes want de mooie, kleurrijke sokken vonden gretig aftrek. Reden om dit jaar een nieuw ontwerp duo te vragen hetzelfde te doen. Spijkers en Spijkers werden het. De twee ontwerpsters lieten zich inspireren door hun eigen ervaringen als eeneiige tweeling en de verwarring die ze daarmee oproepen bij anderen.

Alzheimer sokken in alle maten

Naast onderzoek naar Alzheimer is het ook belangrijk de ziekte bespreekbaar te maken. Veel mensen vinden het namelijk nog steeds heel moeilijk om het probleem te benoemen. Pas als dit wel gebeurt kunnen we zorgen voor een betere oplossing. Om dit te realiseren heeft Alzheimer Nederland dit jaar ook een paar kindermaten op de markt gebracht, vergezeld van het Borre-boekje ‘De sokken van Oma’. Het verhaal gaat over oma die vergeetachtig wordt en in alle verwarring twee verschillende sokken aandoet.

Meer weten?

Wil je ook een prachtig paar Alzheimer sokken waarmee je direct wetenschappelijk onderzoek ondersteund? Bestel dan een paar via de website van Alzheimer SOCKS of ga langs bij een filiaal van Jumbo supermarkten.

Lees verder

Meest gelezen