Volg ons online

Lichaam & Geest

Meer bewegen voor ouderen, 10 tips

Meer bewegen voor ouderen. Met deze 10 handige tips zorg je dat je langer zelfstandig kunt blijven functioneren.

Gedeeld

op

Meer bewegen voor ouderen

Meer bewegen voor ouderen. Met deze 10 tips zorg je er ook op hoge leeftijd voor dat je langer zelfstandig kunt blijven functioneren. Zelfs als je niet meer helemaal goed ter been bent.

Zodra we ouder worden verandert ons lichaam. Mensen die weinig tot niet bewegen merken dit een stuk sneller dan mensen die wel blijven bewegen. Opstaan uit bed gaat minder makkelijk. Traplopen wordt moeilijker. Belangrijk dus dat je zoveel mogelijk blijft bewegen. Want mensen die actiever zijn, zijn langer in staat zelf dingen te blijven doen.

Lichaam en geest

Overigens profiteert niet alleen je lichaam van beweging. Ook ons brein ondervindt voordelen van activiteit. Dus achterover leunen en niets doen is eigenlijk geen optie. Sterker nog: zelfs de kleinste vorm van beweging helpt je lichaam en geest herstellen. Dit zijn 10 tips waarmee je dat kunt realiseren.

1. Vaste momenten

Iedere dag op een vast moment 5 tot 10 minuten beweegoefeningen doen. Belangrijk is de regelmaat. Niet zozeer het resultaat, als wel dat je het doet. Dat is eigenlijk het belangrijkste. Een vast moment ervan maken helpt je om dit vol te houden.

2. Nederland in Beweging

We kennen allemaal het programma ‘Nederland in Beweging’ op NPO1. Dit programma is dagelijks om 09:15 uur ’s ochtends te zien. Doe mee met dit programma. Om te beginnen hoef je op die manier niet ingewikkeld na te denken over welke oefeningen je moet doen. Bovendien creëer je direct dat vaste moment als houvast.

3. Fiets op Marktplaats

Maak het jezelf makkelijk door een tweedehands fitnessfiets te kopen die je thuis ergens kunt neerzetten. Dit mag zelfs voor de televisie, zodat je actief televisie kunt kijken. Het is veilig omdat er geen verkeer is waar je rekening mee hoeft te houden. En je kunt het in je eigen tempo doen.

4. Huishouden

Het huishouden doen is een workout op zich! Wist je dat je met huishoudelijke taken hartstikke veel beweging krijgt zonder dat je het echt in de gaten hebt? Je hoeft echt niet direct het hele huis te doen. Doe het beetje bij beetje. Maar probeer zoveel mogelijk zelf te doen. Ook als je moeilijk kunt lopen of in een rolstoel zit. Alles wat je zelf kunt is beter.

5. Muziek maakt actief

Muziek stimuleert ons op verschillende manieren. We kennen inmiddels allemaal de verhalen dat mensen met dementie actiever worden bij het horen van bekende muziek. Maar ook als je geen dementie hebt kan muziek je stimuleren actiever te blijven. Zet dus wat van je favoriete muziek op terwijl je overdag bezig bent.

6. Beweegactiviteiten in de buurt

In de buurt worden beweegactiviteiten georganiseerd waar je misschien geen weet van hebt. Ga op zoek naar deze activiteiten via de Nationale Beweegwijzer of de gemeentegids. Dit kan je ook helpen om in contact te blijven met anderen.

7. Apps om te bewegen

Er zijn tegenwoordig tal van handige beweegapps voor op je tablet of smartphone die je kunnen stimuleren meer te bewegen. Deze apps zijn heel geschikt: Moves, Blokje om of Fitapp.

8. Stappenteller

Stappentellers zijn een perfect hulpmiddel om je eigen activiteit te monitoren. Ook stimuleert het deze activiteit, want mensen die gebruik maken van een stappenteller of polsarmband worden automatisch actiever.

9. Vaste wandelroute

Probeer zoveel mogelijk wandelingen te maken. Het maakt niet uit hoe lang de wandeling is. Iedere beweging is al goed. Door een vaste wandelroute uit te stippelen maak je het jezelf weer een stukje makkelijker. Geen zin om alleen te wandelen? Vraag een buurtgenoot, familielid of mantelzorger om mee te gaan.

10. Tuinieren

In de tuin werken houdt ons actief. Zelfs als je geen tuin hebt. Je kunt een ander helpen in de tuin. Of misschien kun je in de buurt een gemeenteperk onderhouden. Natuur en werken in de natuur stimuleert ons en is goed voor onze gezondheid. Dit is al uit meerdere onderzoeken gebleken.

Meer bewegen voor ouderen

Misschien lijkt dit allemaal onmogelijk voor je. Misschien denk je dat je het niet kunt doen omdat jouw situatie anders is dan mensen die wel nog kunnen lopen of bewegen. Maar iedere vorm van beweging is al meer dan helemaal niets. Begin klein. Je hoeft niet direct veel te doen of een half uur onafgebroken te lopen. Een half uur per dag bewegen is goed voor ons, maar die beweging hoeft niet alleen te bestaan uit fysiek inspannende bewegingen. Er is ook veel beweging die we krijgen met het doen van dagelijkse activiteiten, zoals huishoudelijke taken.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Vrouwen met hartklachten krijgen verkeerde diagnose

Teveel vrouwen met hartklachten krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. HeartLife klinieken deed onderzoek, met een aantal opvallende uitkomsten.

Gedeeld

op

Vrouwen met hartklachten

Vrouwen met hartklachten, het komt veel voor. Een veel vrouwen krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. Vorig jaar november werden de resultaten bekend gemaakt van een enquête over de vraag óf en hoe vrouwen met hartklachten een second opinion aanvragen.

Lydia Geluk van Best Doctors en cardiologe dr. Janneke Wittekoek van HeartLife klinieken zien in de praktijk vaak vrouwen die al langer tobben met de vraag of hun klachten kunnen worden gelinkt aan hart- en vaatziekten. Een overweldigend aantal vrouwen (5.190) hebben meegedaan aan deze vragenlijst. 52% van de deelnemers was niet op de hoogte van de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om de signalen van hart- en vaatziekten. Een second opinion is in een kwart van de gevallen overwogen en indien deze plaatsvindt wordt dit zeer goed gewaardeerd.  Maar driekwart van de vrouwen heeft hierover nog veel vragen.

Vrouwen nog te makkelijk

Janneke Wittekoek: “Opvallend is dat veel vrouwen zich wel bewust zijn van de risicofactoren, maar die niet serieus nemen en deze vervolgens niet bespreken met hun arts. Ze wuiven hun klachten weg. Ook bij een bezoek aan de arts worden klachten vaak niet in verband gebracht met een hartaandoening. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen, willen we hierin verandering brengen dan zullen ze dus eerder herkend en behandeld moeten worden.”

Second opinion

Lydia Geluk van Best Doctors, een organisatie die second opinions verzorgt door internationale topspecialisten, ziet dit ook terug in de resultaten: ”De evaluatie van Best Doctors bij vrouwen met hart- en vaatziekten of klachten heeft bij 12% van de gevallen tot een verandering in de diagnose geleid en bij 40% tot een wijziging in de behandeling.”

Vrouwen met hartklachten

Wittekoek: “Het is belangrijk dat vrouwen niet langer de klachten bagatelliseren en in actie komen.  Maak je klachten bespreekbaar en ken de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hartklachten. Voel je je onvoldoende gehoord of twijfel je, overweeg dan een second opinion! Uit onderzoek blijkt ook dat een hartinfarct bij vrouwen vaker wordt gemist dan bij mannen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de overgang en alles wat daarbij komt kijken? Bezoek dan de website van Eveline Bakker, Vuurvrouw.nu.

Lees verder

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Meest gelezen