Volg ons online

Lichaam & Geest

Mantelzorgers ontlasten

Bij Maison Patrick is mantelzorgers ontlasten het belangrijkste doel. Hard nodig voor mantelzorgers die even op adem moeten komen.

Gedeeld

op

Mantelzorgers ontlasten

Al eens gehoord van een respijthuis? Maison Patrick is het tweede respijthuis in Nederland en onlangs opende het huis haar deuren. Mensen die zorg nodig hebben kunnen hier kort terecht om hun mantelzorger even te ontlasten. Eigenlijk is het een kleine vakantie voor zowel de mantelzorger als degene die zorg nodig heeft.

Het bevalt uitstekend

Mevrouw Maria van Ham uit Hendrik-Ido-Ambacht is de eerste bezoeker. Zij was er al de eerste keer in maart toen het huis nog niet officieel was geopend. Maar inmiddels is zij er al voor de derde keer. “Het bevalt mij hier prima”, aldus mevrouw van Ham. “Mijn dochter hoorde over dit huis via Stichting MEE. Ze wilde naar haar zoon in Zwitserland en wilde mij niet alleen achterlaten.”

Mantelzorgers ontlasten hard nodig

Dat het hard nodig is om af en toe mantelzorgers te ontlasten, dat weet initiatiefnemer Patrick Konings maar al te goed. Toen hij zag dat zijn eigen oma haar vertrouwde en geliefde huis moest verlaten omdat zijn moeder de mantelzorg niet meer aankon, ontstond het idee voor een respijthuis. Maar het gekke is, zo merkt hij zelf op, dat dit concept wel al enige tijd bestaat voor kinderen met een handicap en hun mantelzorgers, maar niet voor ouderen.

Langer thuis blijven wonen

Patrick Konings wil met Maison Patrick ook ervoor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen als dat nog mogelijk is. “Dagopvang is ook mogelijk bij ons. Ik wil ouderen een tweede thuis bieden. En we zijn kleinschalig en heel flexibel. Gasten mogen zelf bepalen wat ze doen. Er was een man die vroeg: ik hoef hier toch niet te knutselen? Hij was blij dat hij gewoon in de tuin mocht zitten.”

Maatschappelijk betrokken

Maison Patrick is onderdeel van complex Residentie de Alblas. Dit complex wordt gehuurd van notenhandelaar Jaap Klijn. Deze bekende familie draagt het project een warm hart toe, wat ook de reden is waarom Maison Patrick een aantrekkelijke huur betaalt. “Klijn is heel maatschappelijk betrokken en wilde heel graag meewerken”, vertelt Patrick. “Een doorsnee bedrijf zou hier een heel andere huurprijs voor moeten betalen. En ook vader Jan Klijn ziet het project graag slagen. Hij is lid van de commissie van aanbeveling.”

Eigen thuiszorg meenemen

Maison Patrick werkt nauw samen met Rivas, Directzorg en Naborgh Thuiszorg. Gasten van Maison Patrick kunnen in principe hun eigen thuiszorg meenemen. Maar is er iemand die nog geen (thuis)zorg heeft, dan kan dit voor hun geregeld worden. De organisatie heeft 10 geschoolde vrijwilligers voor de directe zorg en 2 vrijwilligers die de tuin onderhouden. De enige betaalde krachten zijn er voor de coördinatie van alles én voor de website. Zelf is Patrick verpleegkundige, dus verleent hij, naast zijn taken als bestuursvoorzitter, ook zorg. En hoeveel mensen kunnen er tegelijkertijd worden opgevangen? De villa heeft maar liefst 6 slaapkamers, een sfeervolle woonkamer met open haard en er is een grote keuken. Alles dus om de gasten helemaal thuis te laten voelen.

meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen