Volg ons online

Lichaam & Geest

Manifest ouderenzorg van Hugo Borst onwerkbaar

Het manifest ouderenzorg van Hugo Borst is volgens teamcoach Wim Raaijmakers niet voldoende om de problemen op te lossen.

Gedeeld

op

Manifest ouderenzorg van Hugo Borst

Dit gastblog is geschreven door Wim Raaijmakers, teamcoach bij ZuidZorg

Het manifest ouderenzorg van Hugo Borst is omarmt door de politiek. Lijkt een goede zaak, maar is dat het wel? Of veroorzaakt het juist onwerkbare situaties, waarbij de wens van het manifest niet aansluit bij de realiteit van het huidige systeem?

Wim Raaijmakers is teamcoach bij zorgorganisatie ZuidZorg en ziet dat alle aandacht nu uitgaat naar de verpleeghuiszorg waar het manifest ouderenzorg met name op gericht was. Maar hoe zit het dan met de thuiszorg in Nederland? In zijn blog pleit hij voor een realistische kijk op de zorg.

Extra geld en personeel

Hugo Borst heeft het mooi voor elkaar gekregen. De zorg voor zijn moeder met dementie was ver beneden peil. Hugo boos. Met zijn vaardige pen schreef hij het manifest ouderenzorg. En nu omarmt het kabinet de inhoud van Boze Hugo’s verbeterlijstje. “Mooi” zou je denken. Eindelijk betere, warmere zorg in onze verpleeghuizen. Er moeten dan wel even 2 miljard euro en 70.000 professionals gevonden worden om het manifest ook echt handen en voeten te geven.

Doelmatigheidsnormen halen

“Ho doe eens effe rustig…” dacht ik toen ik met wijkverpleegkundigen en verzorgenden sprak. Ik ben teamcoach bij ZuidZorg. Een thuiszorgorganisatie met 1.200 verzorgenden en verpleegkundigen in 80 wijkteams. Een aantal wilde even met hun coach sparren over het behalen van de nieuwe doelmatigheidsnormen en de druk die op de productiviteit staat.

Maak je borst maar nat

Ze waren bezig met hun teamplan. Op de onderdelen kwaliteit en financiën kwam de discussie los. Over Hugo Borst met zijn praatjes. En over wat een normtijd van 12,5 uur zorg per cliënt per periode écht betekent voor hun. “Nou, maak je borst maar nat coach”, begon het gesprek. “Het is tijd dat wij ook eens politiek incorrect gaan worden”,  zei de verpleegkundige.

Steeds meer voor minder

De thuiszorgers kwamen met voorbeelden van een steeds grotere druk op de warme kwaliteit van zorg, het steeds meer moeten doen in steeds minder declarabele uren. Dit is wat zij hebben zien veranderen in de afgelopen jaren:

  • Helaas zijn wij er niet meer voor de ‘eenzame ouderen’, want dat past niet binnen onze cliënt uren. Dat ondersteunende praatje moeten we mensen soms ontzeggen!
  • Het echte luisteren dat je in je opleiding leert, kun je helaas niet altijd in de praktijk uitvoeren. Vaak ben je eerder bezig met een gesprek tactisch afronden!
  • Het ondersteunen van mantelzorgers staat onder druk, we moeten juist meer van ze vragen zodat ze nog zelfstandiger kunnen zijn.
  • HELP we krijgen weer een cliënt binnen met vier keer daags zorgvraag vanuit het ziekenhuis!
  • Huisartsen maken zich zorgen omdat zorgaanbieders steeds meer een cliënten stop hebben door tekort aan personeel. Waar moeten hun patiënten nu naartoe?
  • Wij kunnen met moeite 4 zorgmomenten per dag leveren door een krappe indicatie en tekort aan personeel. Het gevolg is dat de cliënt wordt opgenomen in verpleeghuis! Langer zelfstandig thuis wonen was toch de bedoeling?
  • Van extra (psycho sociale) aandacht voor sombere cliënten naar het werken zonder de jas uit te trekken.
  • Als een cliënt begint te huilen hopen dat het snel ophoudt. Er zijn nog 6 cliënten na u! De haast is ons werk binnen geslopen.

Kanjers van vakvrouwen

De werkdruk is hoog. Het salaris mag beter. De complexiteit van wat mensen mankeert die thuis willen en moeten blijven wonen, neemt toe. En daarmee ook de zorgbehoefte en de tijd die daarvoor nodig is. Ziekenhuisopnames moeten korter en dat kan ook dankzij professionele thuisverpleging. Kanjers van vakvrouwen die door weer en soms wind helemaal voor hun cliënten gaan.

Manifest ouderenzorg voor de thuiszorg

Dus…Hugo Borst denk ook aan ons! Aan de stoere vrouwen van de thuiszorg en verpleging. Pleit dus niet alleen voor een betere verpleeghuiszorg. Dat is een eindstation voor velen. Wij zijn het voorportaal. Wij willen geen blues in mineur zingen op de tekst van de carnavalskraker ‘Zuster O zuster. Voor mijn part kom je binnen in je duster…’

Thusizorg op maat

ZuidZorg ondersteunt jong en oud in hun vertrouwde omgeving thuis. Ze bevordert de gezondheid, zelfstandigheid en het welzijn van alle mensen in de wijk.

Meer weten over wat ZuidZorg precies doet?

Gerelateerde berichten

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen