Volg ons online

Lichaam & Geest

Liefste mantelzorger van Nederland, wat een helden!

Met de Liefste Mantelzorger van Nederland actie kreeg Vitassist tal van reacties. Maar het verhaal van Conny was wel heel bijzonder.

Gedeeld

op

Liefste mantelzorger op vakantie

Wie is de liefste mantelzorger van Nederland? Met die vraag startte Zorghotel Vitassist een Facebook-winactie. Ze werden werkelijk overstelpt met reacties.

Opvallend waren de vele berichten over Conny Jansen (55) uit Volkel. Haar verhaal greep hen zo aan dat ze als winnares uit de bus kwam. De prijs was een mini-vakantie in het zorghotel van Vitassist. Hier op NED7 vertelt ze haar verhaal.

Ik doe de verzorging zelf

“Acht jaar geleden stond mijn wereld stil. Dat was op 24 februari 2009. Ik vergeet het nooit meer. Gert, mijn man, werd op zijn werk getroffen door een herseninfarct. Het was helemaal mis. Hij kon niet meer lopen, niet meer praten, lastig slikken en hij kreeg er epilepsie bij. Sinds die dag is Gert totaal afhankelijk van anderen. Hij is halfzijdig verlamd en zit in een rolstoel. Na een periode in het ziekenhuis, revalidatiecentrum en verpleeghuis kwam hij weer thuis wonen. Ik doe zijn verzorging helemaal zelf. Zonder thuiszorg of andere hulp. Aanvankelijk nog in combinatie met mijn eigen schoonheidssalon aan huis. Maar dat was niet meer te combineren. Ik heb mijn werk opgegeven. Vier dagen per week gaat Gert nu naar de dagopvang. Op deze momenten heb ik wat tijd voor mezelf. Zodra hij thuiskomt, is het weer helpen bij alles. Ook ’s nachts. Het is weleens zwaar, maar je komt ervoor te staan en gaat er gewoon voor.”

Zorghotel Vitassist

Vakantie is uitzonderlijk

Op vakantie gaan is er niet bij. Dat lukt bijna niet. Er zijn zoveel voorzieningen nodig om Gert te verzorgen. De mini-vakantie in het zorghotel in Helmond vormt echt een uitzondering. Wat hebben we samen genoten van onze gewonnen prijs. Al leek het nog even mis te gaan. Al dagen was ik hem aan het voorbereiden op de verandering van omgeving. Helaas zorgde de spanning toch voor een epileptische aanval. In plaats van inchecken in het hotel zaten we die dag in het ziekenhuis. Het zorghotel was uiteraard vol begrip en we mochten gewoon een paar weken later komen.”

Volop genoten

“Vanaf het moment dat we binnenkwamen was het een groot warm bad. Bij de receptie wachtten twee personen ons op om te helpen met de rolstoel en koffers. Samen zijn we hierop naar onze kamer gegaan. Daar stond een geweldige bos bloemen klaar. Op de kamer hebben we de gewenste verzorging doorgenomen en vervolgens kregen we een rondleiding door het hotel. Na een heerlijke lunch werd Gert meegenomen naar onze kamer en kreeg ik als verrassing een schoonheidsbehandeling van het hotel. Oh, wat heb ik daarvan genoten! In de avond hebben we samen heerlijk gedineerd in restaurant Op ’t Suyt. Het eten was fantastisch. Ook dit lukt normaal niet zomaar. Vind maar eens een goed restaurant waar je met een rolstoel binnen kunt, en met een invalidentoilet. Die zijn er nauwelijks.”

Liefste mantelzorger van Nederland

“Ons verblijf in het zorghotel was nagenoeg zorgeloos. Op een sanitair ongelukje in de nacht na. En zelfs dat kon onze pret niet drukken. Samen met de verpleegkundige hebben we er om gelachen, en Gert onder de douche gezet en verzorgd. Na een heerlijk ontbijt was het helaas tijd om afscheid te nemen. Alles aan ons verblijf voelde als vakantie voor mij. Ook Gert heeft genoten van onze mini-vakantie. Het zorghotel ziet ons zeker terug. Het is een ideaal adres voor mantelzorger én patiënt.”

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Het was even vaderdag met mijn vader

Ans Boelens beschrijft haar ervaringen met een vader die leed aan Lewy Body dementie. Vandaag is een goede ‘vaderdag’ voor haar.

Gedeeld

op

door

Vaderdag

Dit gastblog is geschreven door Ans Boelens, manager Verpleging en Verzorging bij ZuidZorg

Ik loop van de parkeerplaats naar de zorgboerderij en zie door de ramen een klein clubje aan tafel zitten. Lies maakt een woordzoeker, Bert aait dwangmatig de snorrende nep-kat op zijn schoot, Thea loopt rondjes rond de tafel.

Mijn vader zit voor zich uit te kijken en de zuster is fruit aan het schillen. Zij ziet me aankomen en gebaart naar mijn vader, kijk eens wie daar is? Hij krijgt een brede glimlach en zwaait naar me, hij heeft een goede dag, ik zie het meteen aan zijn ogen.

Heldere momenten

Als ik binnenkom zegt hij trots: “Dag kind!” Het doet me goed dat hij me zo noemt. Het zet de verhoudingen recht. Het is even ‘vaderdag’. De laatste jaren zijn de rollen vaak omgedraaid, ik moet op hem letten, hem helpen met aankleden, zijn veters strikken, zijn gehoorapparaat zoeken. En ik wil ook gewoon dochter zijn. Als we samen een appel eten bedenk ik vragen waarin hij mij moet helpen of adviseren, kortom: vader zijn. “Pap, dat vogelhuisje wat jij een paar jaar geleden hebt gemaakt, is nog steeds leeg”. Hij kijkt peinzend: “Heb je het wel met het vlieggat naar het oosten gehangen?” Bingo! Hij weet raad. Ik ben als een kind zo blij, weet nu waar die uitdrukking vandaan komt.

Het doet hem goed

Ik vraag hem wat de beste tijd is om de lavendel te snoeien en hoe die ene plant met die rode besjes ook alweer heet. De natuur is zijn lust en leven en die info is verrassend goed op zijn harde schijf gebleven. Ik merk dat het hem ook goed doet, om vader te zijn. Ik vertel hem zuchtend over mijn zoon die op school iets uitgevreten heeft. Hij grinnikt als hij zegt; “Jij was vroeger geen haar beter”. We gaan nog even naar zijn kamer en ik help hem naar het toilet, zoek naar zijn pet en zet de kalender op de juiste dag.

Vaderdag

Als ik op het punt sta om te gaan zeg ik nadrukkelijk dat ik met de auto ben. Hij kijkt me zorgzaam aan en zegt: “Kijk je wel uit onderweg het begint al donker te worden”. Ik ga licht en tevreden naar huis.  Vanmiddag was het even ‘vaderdag’. Ik was kind en hij gewoon mijn vader.

Ans Boelens is manager verpleging en verzorging bij ZuidZorg. Haar vader leed aan Lewy Body dementie en is inmiddels overleden. Zij schreef regelmatig blogs over haar vader om de herinneringen aan hem levend te houden.

Lees verder

Lichaam & Geest

Ouderen vallen steeds vaker met fatale afloop

Ouderen vallen steeds vaker blijkt uit cijfers van het CBS. En dit gebeurt ook steeds vaker met dodelijke afloop.

Gedeeld

op

door

Ouderen vallen

Ouderen vallen steeds vaker met dodelijke afloop. Volgens cijfers van het CBS is dit aantal de afgelopen vijf jaar met zelfs 60 procent gestegen. Vorig jaar waren dit er 3.884 mensen. Ten opzichte van 2015 (3.486) was dit al een toename van 10 procent.

Het zijn vooral ouderen die vaker vallen. Dit komt niet alleen door toenemende vergrijzing, maar vooral ook doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het risico op vallen wordt hierdoor vergroot.

Vallen vs. verkeersongeluk

Wist je bijvoorbeeld dat er ruim zes keer meer mensen in Nederland overlijden door een val, dan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk? Het is echt zo! Volgens VeiligheidNL, specialisten op het gebied van ongevallen en veilig gedrag, is de informatie van hoe dit voorkomen kan worden wel aanwezig. Probleem is alleen dat dit lokaal onvoldoende wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast zien ze veel mensen die op verschillende plekken continue het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Dit terwijl er al tal van gecertificeerde methodes zijn die zo toegepast kunnen worden.

Meer samenwerken

Ook wordt er volgens VeiligheidNL té weinig samengewerkt. “Terwijl het van groot belang is dat lokale partijen; zoals gemeente, ggd’s, huisartsen, fysiotherapeuten, gezondheidscentra, samen aan de slag gaan”, aldus Saskia Kloet. “We moeten lokaal meer gaan samenwerken om zo het aantal slachtoffers onder ouderen te verminderen.” Stichting Vitaliteit + Veiligheid voor Senioren onderschrijft dit ook. In Overijssel en Gelderland is deze stichting actief en legt succesvol verbindingen tussen lokale organisaties.

Hoge kosten

Los van de persoonlijke schade die een val kan aanrichten, levert het ook hogere zorgkosten op. En dit is te voorkomen. VeiligheidNL berekende dat de kosten van vallen in 2030 al op 1,3 miljard euro uitkomt als er niets wordt gedaan. Dat therapie tegen vallen werkt is ook aangetoond door gezondheidswetenschapper Tanja Dorresteijn van de Universiteit van Maastricht. Volgen ouderen een cursus valpreventie en krijgen ze hiermee hun valangst onder controle, dan neemt het aantal valpartijen en vooral ook dodelijke valpartijen af.

Ouderen vallen meer

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen van boven de 65 jaar nu eenmaal meer risico lopen om te vallen. Dit resulteert in langdurige opname voor revalidatie of zelfs overlijden. Hierbij zijn heupfracturen en hersenletsel de belangrijkste redenen voor overlijden. En naarmate de leeftijd verder toeneemt, neemt ook de kans op dodelijke afloop toe. Hierbij lopen vooral vrouwen een groter risico. In 2016 bleek 84 procent van de overleden vrouwen van boven de 80 jaar aan een val te zijn bezweken. Bij mannen was dit aantal lager, rond de 66 procent.

Bron: NOS

Lees verder

Lichaam & Geest

Een goed gesprek beginnen over zorg

Een goed gesprek beginnen over zorg. Volgens de nieuwe campagne ‘Begin een goed gesprek’ is dit essentieel voor betere zorg.

Gedeeld

op

Een goed gesprek beginnen

Een goed gesprek beginnen over je persoonlijke zorg. Het is een belangrijk vertrekpunt voor betere zorg. Dat is althans wat de campagne ‘Begin een goed gesprek’ beoogd. Patiënten en artsen willen hetzelfde, maar dat lukt vaak nog niet.

Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer de oplossing. Bart Chabot, zelf ook patiënt, haalt voor de campagne tips en adviezen op hoe je dit kunt doen. Hij praat met artsen en patiënten over hun ervaringen en hun ideeën.

Meer weten over een goed gesprek beginnen?

Ben je ook op zoek naar een manier om beter het gesprek te voeren met je arts of verzorger? Bezoek de website van ‘Begin een goed gesprek’ of volg de Facebook pagina van ‘Heel Holland Zorgt’.

Lees verder

Meest gelezen