Volg ons online

Lichaam & Geest

Leven met dementie

Leven met dementie is het schrikbeeld van veel mensen. Maar betekent dementie hebben dat je helemaal niets meer kunt?

Gedeeld

op

Leven met dementie

Indien een (meestal al wat ouder) persoon bemerkt dat het niet meer allemaal vanzelf gaat, je vergeet af en toe wat, dan is de eerste gedachte vaak: “Als ik maar niet dement wordt!”

Voor veel mensen is dementie één van de ergste dingen die een mens kan overkomen. Het wordt vooral geassocieerd met ‘alles vergeten’, ‘raar doen’, en op den duur eindigen in een verpleeghuis, opgesloten en nooit meer naar buiten mogen…het schrikbeeld voor heel veel mensen.

Dementie heeft vele vormen

Maar dementie betekent niet meteen dat je niets meer kunt. Dementie heeft vele vormen en gezichten. Niet iedereen is meteen in de war. Soms is het niet meteen het geheugen wat je in de steek laat, maar de complexiteit van handelingen. Als het dan op een iets rustiger tempo gaat, stapje voor stapje, kan het nog best wel. Kijk dan ook niet meteen bij wat je niet meer kan, maar kijk vooral naar wat je wel kunt en waar je goed in bent.

Onderdeel uitmaken van alles

Op steeds meer plaatsen zie je Dementievriendelijke Gemeenschappen ontstaan, met als doel om mensen met dementie onderdeel te laten blijven van de gemeenschap. Een goed initiatief. Deel blijven nemen aan het sociale leven is belangrijk voor een mens, het geeft zin aan je leven. Stel, je bent al je hele leven lid van een koor maar het instuderen van een nieuw stuk wordt lastig, waarom zou je dan meteen moeten stoppen? Veel andere stukken zitten waarschijnlijk nog heel goed in je geheugen en als er iets voorbij komt wat niet meer zo goed lukt, dan is er altijd wel een mogelijkheid om iets anders te doen binnen de vereniging en luisteren naar mooie muziek gemaakt door je mede-koorleden, dat is natuurlijk ook geen straf (ook al zal het in het begin best wel eens pijn doen). Maar jij kunt degene zijn die ervoor zorgt dat er nadien koffie staat te wachten of die de mappen met gezongen stukken weer opruimt. Je blijft volwaardig lid en doet wat je nog wel kunt, je vaste kooravond blijft staan…’er wordt op je gewacht’.

Leven met dementie

Als je wat verder bent in het ziekteproces zullen de mogelijkheden zeker verder afnemen. Kun je nog veilig thuiswonen? Autorijden? Deze vragen gaan een keer voorbij komen en telkens moet je afwegen wat wel en wat niet meer kan, in overleg met een eventuele partner, familie en als het mogelijk is met een casemanager. Kijk ook hierbij naar wat je belangrijk vindt. Het gevoel van veiligheid is erg belangrijk, onrust hierover bij partner of familie komt heel veel voor en geeft een hele grote belasting. Kan mijn partner/ouder/buur nog wel alleen wonen? Gaat hij of zij niet midden in de nacht ronddwalen? En als hij of zij nou de weg niet meer terug kan vinden? De weg kwijt raken is niet altijd een reden om iemand dan maar op te sluiten. Sommige routes in de eigen omgeving zitten zo ingesleten dat dit nog lange tijd goed kan gaan. Het aanschaffen van bijvoorbeeld een apparaatje met GPS kan bijvoorbeeld in zo’n geval uitkomst bieden. Mocht degene niet op de afgesproken tijd ergens arriveren, dan kun je op je telefoon of tablet kijken waar diegene is. Soms is er gewoon wat oponthoud omdat hij of zij een bekende is tegen gekomen en staat te kletsen. In beweging blijven is goed voor je lichaam, daar wordt je lekker moe van en dan slaap je beter.

Kijken wat wel kan

Zelfs als men naar een beschermde woonomgeving verhuist is niet alles onmogelijk. Steeds vaker worden ook daar de deuren, al is het heel voorzichtig, open gezet. Dat is wennen voor zowel het personeel als de familie. Er zal altijd gekeken worden of men het aan kan en vaak zal ook toestemming nodig zijn van familie. Maar als het nog kan en als diegene er gelukkig van wordt…gewoon doen.

Positief blijven

Ik wil zeker de ziekte dementie niet bagatelliseren. Het is een verschrikkelijke ziekte, die steeds meer voorkomt en waar nog steeds geen genezing voor is. Je weet bij het horen van de diagnose dat je alleen nog maar achteruit zult gaan en dat vooruitzicht is alles behalve prettig voor degene die het betreft, maar zeer zeker ook voor een eventuele partner, kinderen of andere familie en vrienden. Maar, probeer zolang mogelijk positief te blijven en te blijven doen wat mogelijk is. Ga uit van mogelijkheden, niet van onmogelijkheden. Dan kan er soms toch nog meer dan je denkt.

Ik blijf altijd terugdenken aan de opmerking van een mevrouw wiens echtgenoot (met dementie) nog elke dag gaat wandelen vanuit het verpleeghuis waarin hij woont. Ze zegt: “Ik wil hem zijn wandelen niet ontnemen, dat heeft hij nodig, daar wordt hij gelukkig van. En als er dan iets gebeurt onderweg? Dan weet ik dat hij tot het laatste moment gelukkig is geweest!” En zo is het.

Hanny Vlemmings is Toegepast Gerontoloog. Ze blogt over vergrijzing en toepassing van techniek.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen