Volg ons online

Lichaam & Geest

Komt u mijn man dood maken?

Komt u mijn man dood maken? Die bijtende vraag krijgt verpleegkundige Tirza als zij op bezoek komt bij mevrouw Roelofsen.

Gedeeld

op

Dood maken met morfine

Dit gastblog is geschreven door Tirza Willems, verpleegkundige bij ZuidZorg

Tirza Willems is verpleegkundige bij ZuidZorg. Ze maakt deel uit van het Verpleegkundig Technologisch Thuiszorg-team. Bij de heer en mevrouw Roelofsen komt ze op bezoek om met spoed een pompje met morfine aan te sluiten, op verzoek van de huisarts. Iets wat mevrouw Roelofsen haar niet in dank af lijkt nemen: “Komt u mijn man dood maken?”

Veel mensen denken onterecht dat morfine dodelijk is. Hoe ga je daar als verpleegkundige mee om? Hoe leg je uit dat dit niet het geval is? En hoe ga je om met de “vijandige” houding van een naaste die enkel het beste voor heeft met haar geliefde echtgenoot die zij dreigt te verliezen?

Vreselijk werk

De heer Roelofsen heeft longkanker. Hij zit in de laatste fase van de ziekte en is sinds vannacht toenemend benauwd. Op verzoek van de huisarts komt Tirza een speciale Grasebypomp installeren om 20mg morfine toe te dienen. De huisarts hoopt dat dit de klachten enigszins kan verzachten. De heer Roelofsen zit rechtop in de woonkamer. Hij heeft het duidelijk heel zwaar. Zijn huid heeft een grauwe kleur. Hij kan zich enkel nog maar fluisterend verstaanbaar maken. Mevrouw Roelofsen komt de woonkamer in. Ik wil mij voorstellen door mijn hand uit te steken. Deze blijft onbeantwoord: “Ben jij die zuster die mijn man dood komt maken?!”, bijt ze me toe. “Hoe kun je zulk vreselijk werk doen!”

Ik wil niemand dood maken

Even sta ik perplex tegenover haar. Dood maken? Ik kom helemaal niemand dood maken denk ik bij mezelf. De dochter van meneer en mevrouw Roelofsen is aanwezig. Alsof ze mijn gedachte kan lezen schiet ze mij te hulp: “Zij is hier om vader te helpen, mam.” Ik herpak mezelf en loop naar mevrouw Roelofsen toe. Voorzichtig leg ik mijn hand op haar arm: “Ik kom niemand doden, ik wil juist helpen.” Het lijkt niets uit te maken. Huilend vertelt ze dat ze weet dat de morfine die ik ga toedienen dodelijk is. Bij de buurman ging het ook zo. En haar ernstige zieke zus was hetzelfde lot beschoren.

Morfine heeft een slechte naam

Ik probeer uit te leggen dat meneer Roelofsen het volste recht heeft om de medicatie te weigeren. Hij moet dan wel alle juiste informatie hebben. Morfine heeft een slechte naam, maar dit is niet terecht. Morfine is een effectief medicijn bij pijn. Ook bij benauwdheid, zoals bij meneer Roelofsen, is het heel effectief. Een kwart van alle mensen die morfine gebruikt, doet dit langdurig. Vaak wordt morfine ook na operaties tijdelijk toegediend. Ik voeg er nog aan toe dat als iemand die morfine krijgt komt te overlijden, dit gebeurt vanwege de ziekte, niet door de morfine. Meneer zelf besluit uiteindelijk dat hij het pompje met morfine wil proberen. Mevrouw legt zich hier bij neer, ook al is ze er verdrietig over. Gerust is ze zeker nog niet.

Waardig afscheid

Meneer Roelofsen overlijdt de volgende dag. Ik ga met lood in mijn schoenen bij mevrouw Roelofsen langs. Hoe zal ze reageren? Haar man is relatief snel na het toedienen van de morfine overleden. Zal ze boos zijn? Zeggen dat ze toch gelijk had? De huiskamer zit vol met familie. Bij binnenkomst neemt mevrouw Roelofsen mij apart. Na het aansluiten van het pompje knapte haar man een beetje op, vertelt ze. Hij had wat meer adem. Mooi uiteindelijk want nu konden ze op een fijne manier afscheid van elkaar nemen. Mijn beide handen pakt ze vast. Ze bedankt me. “Sorry voor al die ‘lelijke dingen’ die ik heb gezegd.” Ik wimpel het weg. Ik ben opgelucht. Opgelucht dat mevrouw Roelofsen terug kan kijken op een waardig afscheid. zorgen. Ze zegt ook sorry voor ‘al die lelijke dingen’, die ze tegen me zei. Ik wimpel het weg en voel me vooral opgelucht dat mevrouw Roelofsen nu terug kan kijken op een waardig afscheid.

Meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Lees verder
Advertentie

Lichaam & Geest

Fit blijven, 4 gewoontes die je daarbij kunnen helpen

Fit blijven is belangrijk als je ouder wordt, maar hoe doe je dat? Met deze 4 gewoontes wordt het een stuk makkelijker.

Gedeeld

op

door

Fit blijven

“Jeugd heeft geen leeftijd”, zei Pablo Picasso al. Maar je krijgt het ook niet cadeau; wil je fit blijven dan moet je er iets voor doen. Gelukkig hoeft dat niet zo ingewikkeld te zijn. Deze gezonde gewoontes brengen je al een heel eind.

Beweeg je fit

Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat botten sterk blijven en spieren soepel. Je hoeft heus niet een marathon te rennen of de Alpen op te fietsen. Regelmatig een korte wandeling maken is genoeg. Wandelen heeft namelijk enorm veel voordelen. Het stimuleert de bloedsomloop en vetverbranding. Daarnaast helpt wandelen bij het voorkomen en bestrijden van een hoge bloeddruk, diabetes én een te hoog cholesterol. Om regelmatig te wandelen heb je niet veel nodig, een paar goede schoenen en je kunt op pad. Door de bossen, de stad of gewoon een blokje om, wandelen kan altijd!

Zorg voor genoeg slaap

Voldoende slaap is de basis voor een gezonde leefstijl, zeker op latere leeftijd. Het risico op dementie zou door langdurig slaapgebrek groter worden. Bovendien leidt een slaaptekort tot meer kans op overgewicht en diabetes type 2. Een goede nachtrust is essentieel dus! Ook het idee van een schoonheidsslaapje is zo gek nog niet. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich, dus ook je huid- en haarcellen. Voldoende slaap zorgt dus voor een mooiere huid en glanzend haar.

Startpagina-banner

Train je brein

Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn onlosmakelijk verbonden. Daarom zijn hobby’s zo belangrijk. Tuinieren, schilderen, dansen; een creatieve uitlaatklep ontspant de geest. Naast ontspannen, is het ook goed om je hersenen te prikkelen met nieuwe uitdagingen. Je hersenen maken daardoor nieuwe verbindingen aan en dat houdt ze fit. Dat gebeurt al met kleine veranderingen. Neem eens een andere route naar de supermarkt of probeer een onbekend recept uit. Ook puzzelen helpt om je brein fit te houden.

Eet je gezond

Dat gezond eten belangrijk is voor je welzijn weten we. Ook moet je je voedingspatroon aanpassen aan je leeftijd. Naarmate je ouder wordt, is het steeds belangrijker om goed voor je botten te zorgen. Het meest logisch lijkt dan voldoende zuivel aan je dieet toe te voegen. Maar vergeet ook vitamine D niet. Deze vitamine zorgt ervoor dat de calcium ook echt door je lichaam wordt opgenomen. Vitamine D maakt je huid onder invloed van de zon aan en zit vooral in vette vis zoals zalm, haring en makreel.

Meer weten hoe fit blijven makkelijk wordt?

Heb je meer gezonde voornemens en wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Startpagina.nl helpt je op weg met deze handige tips.

Lees verder

Lichaam & Geest

Beter slapen terwijl het buiten herfst is

Wil je beter slapen terwijl het buiten herfst en winter is? Slaapblogger Pieter Polman heeft wat tips die je kunnen helpen.

Gedeeld

op

Beter slapen tijdens de herfst

Beter slapen, wie wil dat niet? Nu het herfst is, kan dit voor sommigen van ons een enorme opgave zijn. Terwijl het koelere weer juist kan helpen om lekkerder te slapen. Slaapblogger Pieter Polman, van de website Slaapinfo.nl, heeft daarom wat tips waarmee het makkelijker wordt om beter in slaap te komen.

Nu het buiten sneller donker wordt, krijgen we minder zonlicht op onze huid. Niet goed want daardoor krijgen we minder vitamine D tot ons. Minder vitamine D betekent dat we sneller vermoeid raken. Goed zou je denken als je wil slapen, maar beter slapen doe je hier niet door. Te vroeg vermoeid raken kan ook je zogenaamde circadiaanse ritme verstoren.

Meer licht

Maar, de oplossing is gelukkig heel eenvoudig. Laat ’s ochtends als je wakker wordt sneller het zonlicht op je schijnen. Ga ook zo snel mogelijk naar buiten zodat je optimaal gebruik kunt maken van het licht. Maak een wandeling, laat de hond uit, doe boodschappen. ’s Avonds doe je het tegenovergestelde. Dim de lichten twee uur voordat je naar bed gaat zodat je lichaam tot rust kan komen.

Beter slapen als het koeler is

Zet de verwarming in huis, of in ieder geval in de slaapkamer, een tandje lager.  Klinkt een beetje tegenstrijdig. Buiten is het koud en je wil juist lekker warm erbij zitten. Toch is een hogere temperatuur niet goed als je beter wil slapen. Tijdens je slaap verlaagt je lichaam de temperatuur en als het warmer is in de kamer om je heen zal je lichaam extra hard z’n best doen om de temperatuur te verlagen. De kans dat je hiervan wakker wordt is groot. Té koud is ook niet goed. Rond de 16-17 graden Celsius is ideaal.

Melatonine

Een winterdepressie ligt voor veel mensen op de loer. De dagen worden korter, het wordt sneller donker. Voor veel mensen dé periode waarin ze zich alles behalve gelukkig voelen. De oorzaak van deze winterdepressies is nog steeds niet bekend. Maar we weten wel dat een winterdepressie ervoor kan zorgen dat er minder melatonine worden aangemaakt. We willen beter slapen, dus daar is melatonine voor nodig. Je kunt dit doen door wat extra melatonine te nemen voordat je gaat slapen. Maar belangrijk is vooral om overdag voldoende te bewegen en er iedere dag een normaal slaap en opstaan ritme op na te houden. Ook in het weekend!

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je beter en gezonder kunt slapen? Bezoek dan het blog van Pieter Polman Slaapinfo.nl Hier vind je tal van tips, adviezen en handige producten die je kunnen helpen.

Lees verder

Lichaam & Geest

Alzheimer sokken, help zoeken naar de oplossing

Deze prachtige kleurrijke Alzheimer sokken helpen wetenschappelijk onderzoek naar dementie financieren. Bestellen dus!

Gedeeld

op

door

Alzheimer sokken
Foto: Alzheimer Nederland

Alzheimer sokken, het is niet hét medicijn voor deze vreselijke ziekte. Het kan echter wel helpen bij het zoeken naar dé uiteindelijke oplossing. Hoe dan? Koop je een paar van deze SOCKS dan gaat de opbrengst hiervan naar wetenschappelijk onderzoek aan het VUmc Alzheimercentrum.

Wist je dat 1 op de 5 mensen in Nederland een vorm van dementie krijgt? Dit is een schrikbarend hoog aantal. Een het dreigt de komende jaren alleen maar door te groeien. Belangrijk dus dat er onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken en oplossingen van dit probleem.

Eeneiige tweeling

Onlangs was het Wereld Alzheimer Dag waarbij de nieuwe Alzheimer sokken werden geïntroduceerd. Vorig jaar begon Stichting Alzheimer Nederland met dit initiatief door Mart Visser en wijlen Frans Molenaar, die zelf ook aan de ziekte leed, te vragen ieder een sok te ontwerpen. Een succes want de mooie, kleurrijke sokken vonden gretig aftrek. Reden om dit jaar een nieuw ontwerp duo te vragen hetzelfde te doen. Spijkers en Spijkers werden het. De twee ontwerpsters lieten zich inspireren door hun eigen ervaringen als eeneiige tweeling en de verwarring die ze daarmee oproepen bij anderen.

Alzheimer sokken in alle maten

Naast onderzoek naar Alzheimer is het ook belangrijk de ziekte bespreekbaar te maken. Veel mensen vinden het namelijk nog steeds heel moeilijk om het probleem te benoemen. Pas als dit wel gebeurt kunnen we zorgen voor een betere oplossing. Om dit te realiseren heeft Alzheimer Nederland dit jaar ook een paar kindermaten op de markt gebracht, vergezeld van het Borre-boekje ‘De sokken van Oma’. Het verhaal gaat over oma die vergeetachtig wordt en in alle verwarring twee verschillende sokken aandoet.

Meer weten?

Wil je ook een prachtig paar Alzheimer sokken waarmee je direct wetenschappelijk onderzoek ondersteund? Bestel dan een paar via de website van Alzheimer SOCKS of ga langs bij een filiaal van Jumbo supermarkten.

Lees verder

Meest gelezen