Volg ons online

Lichaam & Geest

Komt u mijn man dood maken?

Komt u mijn man dood maken? Die bijtende vraag krijgt verpleegkundige Tirza als zij op bezoek komt bij mevrouw Roelofsen.

Gedeeld

op

Dood maken met morfine

Dit gastblog is geschreven door Tirza Willems, verpleegkundige bij ZuidZorg

Tirza Willems is verpleegkundige bij ZuidZorg. Ze maakt deel uit van het Verpleegkundig Technologisch Thuiszorg-team. Bij de heer en mevrouw Roelofsen komt ze op bezoek om met spoed een pompje met morfine aan te sluiten, op verzoek van de huisarts. Iets wat mevrouw Roelofsen haar niet in dank af lijkt nemen: “Komt u mijn man dood maken?”

Veel mensen denken onterecht dat morfine dodelijk is. Hoe ga je daar als verpleegkundige mee om? Hoe leg je uit dat dit niet het geval is? En hoe ga je om met de “vijandige” houding van een naaste die enkel het beste voor heeft met haar geliefde echtgenoot die zij dreigt te verliezen?

Vreselijk werk

De heer Roelofsen heeft longkanker. Hij zit in de laatste fase van de ziekte en is sinds vannacht toenemend benauwd. Op verzoek van de huisarts komt Tirza een speciale Grasebypomp installeren om 20mg morfine toe te dienen. De huisarts hoopt dat dit de klachten enigszins kan verzachten. De heer Roelofsen zit rechtop in de woonkamer. Hij heeft het duidelijk heel zwaar. Zijn huid heeft een grauwe kleur. Hij kan zich enkel nog maar fluisterend verstaanbaar maken. Mevrouw Roelofsen komt de woonkamer in. Ik wil mij voorstellen door mijn hand uit te steken. Deze blijft onbeantwoord: “Ben jij die zuster die mijn man dood komt maken?!”, bijt ze me toe. “Hoe kun je zulk vreselijk werk doen!”

Ik wil niemand dood maken

Even sta ik perplex tegenover haar. Dood maken? Ik kom helemaal niemand dood maken denk ik bij mezelf. De dochter van meneer en mevrouw Roelofsen is aanwezig. Alsof ze mijn gedachte kan lezen schiet ze mij te hulp: “Zij is hier om vader te helpen, mam.” Ik herpak mezelf en loop naar mevrouw Roelofsen toe. Voorzichtig leg ik mijn hand op haar arm: “Ik kom niemand doden, ik wil juist helpen.” Het lijkt niets uit te maken. Huilend vertelt ze dat ze weet dat de morfine die ik ga toedienen dodelijk is. Bij de buurman ging het ook zo. En haar ernstige zieke zus was hetzelfde lot beschoren.

Morfine heeft een slechte naam

Ik probeer uit te leggen dat meneer Roelofsen het volste recht heeft om de medicatie te weigeren. Hij moet dan wel alle juiste informatie hebben. Morfine heeft een slechte naam, maar dit is niet terecht. Morfine is een effectief medicijn bij pijn. Ook bij benauwdheid, zoals bij meneer Roelofsen, is het heel effectief. Een kwart van alle mensen die morfine gebruikt, doet dit langdurig. Vaak wordt morfine ook na operaties tijdelijk toegediend. Ik voeg er nog aan toe dat als iemand die morfine krijgt komt te overlijden, dit gebeurt vanwege de ziekte, niet door de morfine. Meneer zelf besluit uiteindelijk dat hij het pompje met morfine wil proberen. Mevrouw legt zich hier bij neer, ook al is ze er verdrietig over. Gerust is ze zeker nog niet.

Waardig afscheid

Meneer Roelofsen overlijdt de volgende dag. Ik ga met lood in mijn schoenen bij mevrouw Roelofsen langs. Hoe zal ze reageren? Haar man is relatief snel na het toedienen van de morfine overleden. Zal ze boos zijn? Zeggen dat ze toch gelijk had? De huiskamer zit vol met familie. Bij binnenkomst neemt mevrouw Roelofsen mij apart. Na het aansluiten van het pompje knapte haar man een beetje op, vertelt ze. Hij had wat meer adem. Mooi uiteindelijk want nu konden ze op een fijne manier afscheid van elkaar nemen. Mijn beide handen pakt ze vast. Ze bedankt me. “Sorry voor al die ‘lelijke dingen’ die ik heb gezegd.” Ik wimpel het weg. Ik ben opgelucht. Opgelucht dat mevrouw Roelofsen terug kan kijken op een waardig afscheid. zorgen. Ze zegt ook sorry voor ‘al die lelijke dingen’, die ze tegen me zei. Ik wimpel het weg en voel me vooral opgelucht dat mevrouw Roelofsen nu terug kan kijken op een waardig afscheid.

Meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Vrouwen met hartklachten krijgen verkeerde diagnose

Teveel vrouwen met hartklachten krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. HeartLife klinieken deed onderzoek, met een aantal opvallende uitkomsten.

Gedeeld

op

Vrouwen met hartklachten

Vrouwen met hartklachten, het komt veel voor. Een veel vrouwen krijgen nog steeds de verkeerde diagnose. Vorig jaar november werden de resultaten bekend gemaakt van een enquête over de vraag óf en hoe vrouwen met hartklachten een second opinion aanvragen.

Lydia Geluk van Best Doctors en cardiologe dr. Janneke Wittekoek van HeartLife klinieken zien in de praktijk vaak vrouwen die al langer tobben met de vraag of hun klachten kunnen worden gelinkt aan hart- en vaatziekten. Een overweldigend aantal vrouwen (5.190) hebben meegedaan aan deze vragenlijst. 52% van de deelnemers was niet op de hoogte van de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om de signalen van hart- en vaatziekten. Een second opinion is in een kwart van de gevallen overwogen en indien deze plaatsvindt wordt dit zeer goed gewaardeerd.  Maar driekwart van de vrouwen heeft hierover nog veel vragen.

Vrouwen nog te makkelijk

Janneke Wittekoek: “Opvallend is dat veel vrouwen zich wel bewust zijn van de risicofactoren, maar die niet serieus nemen en deze vervolgens niet bespreken met hun arts. Ze wuiven hun klachten weg. Ook bij een bezoek aan de arts worden klachten vaak niet in verband gebracht met een hartaandoening. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen, willen we hierin verandering brengen dan zullen ze dus eerder herkend en behandeld moeten worden.”

Second opinion

Lydia Geluk van Best Doctors, een organisatie die second opinions verzorgt door internationale topspecialisten, ziet dit ook terug in de resultaten: ”De evaluatie van Best Doctors bij vrouwen met hart- en vaatziekten of klachten heeft bij 12% van de gevallen tot een verandering in de diagnose geleid en bij 40% tot een wijziging in de behandeling.”

Vrouwen met hartklachten

Wittekoek: “Het is belangrijk dat vrouwen niet langer de klachten bagatelliseren en in actie komen.  Maak je klachten bespreekbaar en ken de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hartklachten. Voel je je onvoldoende gehoord of twijfel je, overweeg dan een second opinion! Uit onderzoek blijkt ook dat een hartinfarct bij vrouwen vaker wordt gemist dan bij mannen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de overgang en alles wat daarbij komt kijken? Bezoek dan de website van Eveline Bakker, Vuurvrouw.nu.

Lees verder

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Meest gelezen