Volg ons online

Lichaam & Geest

Komt u mijn man dood maken?

Komt u mijn man dood maken? Die bijtende vraag krijgt verpleegkundige Tirza als zij op bezoek komt bij mevrouw Roelofsen.

Gedeeld

op

Dood maken met morfine

Dit gastblog is geschreven door Tirza Willems, verpleegkundige bij ZuidZorg

Tirza Willems is verpleegkundige bij ZuidZorg. Ze maakt deel uit van het Verpleegkundig Technologisch Thuiszorg-team. Bij de heer en mevrouw Roelofsen komt ze op bezoek om met spoed een pompje met morfine aan te sluiten, op verzoek van de huisarts. Iets wat mevrouw Roelofsen haar niet in dank af lijkt nemen: “Komt u mijn man dood maken?”

Veel mensen denken onterecht dat morfine dodelijk is. Hoe ga je daar als verpleegkundige mee om? Hoe leg je uit dat dit niet het geval is? En hoe ga je om met de “vijandige” houding van een naaste die enkel het beste voor heeft met haar geliefde echtgenoot die zij dreigt te verliezen?

Vreselijk werk

De heer Roelofsen heeft longkanker. Hij zit in de laatste fase van de ziekte en is sinds vannacht toenemend benauwd. Op verzoek van de huisarts komt Tirza een speciale Grasebypomp installeren om 20mg morfine toe te dienen. De huisarts hoopt dat dit de klachten enigszins kan verzachten. De heer Roelofsen zit rechtop in de woonkamer. Hij heeft het duidelijk heel zwaar. Zijn huid heeft een grauwe kleur. Hij kan zich enkel nog maar fluisterend verstaanbaar maken. Mevrouw Roelofsen komt de woonkamer in. Ik wil mij voorstellen door mijn hand uit te steken. Deze blijft onbeantwoord: “Ben jij die zuster die mijn man dood komt maken?!”, bijt ze me toe. “Hoe kun je zulk vreselijk werk doen!”

Ik wil niemand dood maken

Even sta ik perplex tegenover haar. Dood maken? Ik kom helemaal niemand dood maken denk ik bij mezelf. De dochter van meneer en mevrouw Roelofsen is aanwezig. Alsof ze mijn gedachte kan lezen schiet ze mij te hulp: “Zij is hier om vader te helpen, mam.” Ik herpak mezelf en loop naar mevrouw Roelofsen toe. Voorzichtig leg ik mijn hand op haar arm: “Ik kom niemand doden, ik wil juist helpen.” Het lijkt niets uit te maken. Huilend vertelt ze dat ze weet dat de morfine die ik ga toedienen dodelijk is. Bij de buurman ging het ook zo. En haar ernstige zieke zus was hetzelfde lot beschoren.

Morfine heeft een slechte naam

Ik probeer uit te leggen dat meneer Roelofsen het volste recht heeft om de medicatie te weigeren. Hij moet dan wel alle juiste informatie hebben. Morfine heeft een slechte naam, maar dit is niet terecht. Morfine is een effectief medicijn bij pijn. Ook bij benauwdheid, zoals bij meneer Roelofsen, is het heel effectief. Een kwart van alle mensen die morfine gebruikt, doet dit langdurig. Vaak wordt morfine ook na operaties tijdelijk toegediend. Ik voeg er nog aan toe dat als iemand die morfine krijgt komt te overlijden, dit gebeurt vanwege de ziekte, niet door de morfine. Meneer zelf besluit uiteindelijk dat hij het pompje met morfine wil proberen. Mevrouw legt zich hier bij neer, ook al is ze er verdrietig over. Gerust is ze zeker nog niet.

Waardig afscheid

Meneer Roelofsen overlijdt de volgende dag. Ik ga met lood in mijn schoenen bij mevrouw Roelofsen langs. Hoe zal ze reageren? Haar man is relatief snel na het toedienen van de morfine overleden. Zal ze boos zijn? Zeggen dat ze toch gelijk had? De huiskamer zit vol met familie. Bij binnenkomst neemt mevrouw Roelofsen mij apart. Na het aansluiten van het pompje knapte haar man een beetje op, vertelt ze. Hij had wat meer adem. Mooi uiteindelijk want nu konden ze op een fijne manier afscheid van elkaar nemen. Mijn beide handen pakt ze vast. Ze bedankt me. “Sorry voor al die ‘lelijke dingen’ die ik heb gezegd.” Ik wimpel het weg. Ik ben opgelucht. Opgelucht dat mevrouw Roelofsen terug kan kijken op een waardig afscheid. zorgen. Ze zegt ook sorry voor ‘al die lelijke dingen’, die ze tegen me zei. Ik wimpel het weg en voel me vooral opgelucht dat mevrouw Roelofsen nu terug kan kijken op een waardig afscheid.

Meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

Luchtvochtigheid slaapkamer, hoe belangrijk is het eigenlijk?

Is de luchtvochtigheid in de slaapkamer van invloed op hoe goed of slecht je slaapt? Jazeker! Blogger Pieter Polman legt het uit.

Gedeeld

op

Luchtvochtigheid slaapkamer

De luchtvochtigheid van je slaapkamer, hoe belangrijk is deze? Belangrijker dan je in eerste instantie zou denken. Het is op verschillende manieren van invloed op hoe goed of slecht je slaapt. Maar hoe dan? Blogger Pieter Polman van de website Slaapinfo legt uit hoe het zit.

Een hoge luchtvochtigheid in je slaapkamer maakt het moeilijker om vocht te laten verdampen tijdens je slaap. Dat is niet goed. Je krijgt het er namelijk warm van, je gaat overmatig zweten en je slaapt hierdoor slecht. Bovendien zorgt een hoge luchtvochtigheid voor schimmelgroei, wat niet gezond is voor de luchtwegen.

Geïrriteerde keel

Om het ingewikkelder te maken, een lage luchtvochtigheid is ook niet goed. Te droge lucht kan je slaap verstoren. Bij winterweer kunnen huid en neusholtes uitdrogen, waardoor je vatbaarder wordt voor virusinfecties. Een virus gedijd goed bij lage luchtvochtigheid. Zelfs voor mensen die een perfecte weerstand hebben kan een lage luchtvochtigheid leiden tot een droge, jeukende en geïrriteerde keel. Slecht slapen is het gevolg en dat is niet wat we willen.

Ideale luchtvochtigheid slaapkamer

De beste luchtvochtigheid in de slaapkamer zit tussen de 40% en 60%. De beste nachtrust krijg je bij een luchtvochtigheid van 50%. Precies in het midden dus. Je kunt dit meten met een zogenaamde hygrometer of luchtvochtigheidsmeter.

Te hoge luchtvochtigheid

Maar wat te doen als je slaapkamer té vochtig is?

 • Ventileer je slaapkamer door bijvoorbeeld een raampje te openen. Het goed luchten van je slaapkamer is belangrijk.
 • Koop een luchtontvochtiger. Deze onttrekt vocht aan de ruimte en houdt de luchtvochtigheid in je slaapkamer op peil.
 • Katoenen beddengoed is belangrijk voor voldoende luchtcirculatie. Het ademt beter dan zijden of polyester lakens.

Te lage luchtvochtigheid

En wat als je juist een te lage luchtvochtigheid hebt in de slaapkamer?

 • Ook nu kun je het beste je slaapkamer ventileren door een raampje op te zetten.
 • In plaats van een luchtontvochtiger is het in dit geval beter om een luchtbevochtiger aan te schaffen.
 • Koop een waterverdamper voor aan je radiator. Je kunt ook een bakje met water op de radiator zetten. Dit heeft hetzelfde effect.

Meer weten?

Wil je meer weten over goed slapen? Bezoek dan eens het blog Slaapinfo van blogger Pieter Polman en ontdek wat je kunt doen om optimaal en gezond de nacht door te brengen.

Lees verder

Lichaam & Geest

Pijntjes in je lichaam, we lopen er vaak mee door

Pijntjes in je lichaam, het is iets waar de meeste Nederlanders gewoon mee doorlopen. Maar is dat wel zo verstandig?

Gedeeld

op

door

Pijntjes in je lichaam

Pijntjes, we hebben ze allemaal wel eens. Ineens schiet het in je rug. Of die zeurende pijn in je heup. Of steeds vaker onverklaarbare buikpijn. Ach, je kijkt het nog even aan. Misschien trekt het vanzelf wel weer weg. Herkenbaar? Dan behoor je tot de meerderheid van de Nederlanders.

Uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders lang doorloopt met fysieke klachten, meestal omdat ze hopen dat het vanzelf overgaat. Terwijl een bezoekje aan de fysiotherapeut in zo’n geval best eens een goed idee kan zijn. Waarom wachten we dan vaak zo lang?

Veel onduidelijkheid

Weet jij of je een verwijzing van de huisarts nodig hebt voor fysiotherapie? En hoeveel behandelingen krijg je vergoed? Krijg je eigenlijk wel een vergoeding voor fysiotherapie? Is dat dan via een aanvullende verzekering? Met dit soort vragen loopt bijna de helft van de Nederlanders rond wanneer ze denken aan de fysiotherapeut. Er is dus nogal wat verwarring over de verzekering en of je rechtstreeks naar de fysiotherapeut kunt gaan. Dat mag overigens altijd. Huisartsen kunnen wel verwijzen, maar er is in ons land sprake van ‘Directe Toegang Fysiotherapie’. Je kunt er dus altijd terecht.

Platform bewegenis.nl

Nog één vraag dan: weet jij eigenlijk precies met welk soort klachten je allemaal bij de fysiotherapeut terecht kunt. Nee? Geen nood: zelfs je huisarts weet dat soms niet zo goed. Om te laten zien wat fysiotherapie kan doen voor je houding en beweging en hoe belangrijk de rol van de fysiotherapeut is bij lichamelijke klachten, lanceert het KNGF het online platform bewegenis.nl. Daarin staan ervaringsverhalen over fysiotherapie centraal.

Wat is jouw verhaal over fysiotherapie?

“Ik dacht: toch maar even naar de huisarts. Twee uur later zat ik in het ziekenhuis voor een MRI en een hartecho.” Zo begint het verhaal van Gerrit, één van de inspiratieverhalen op het platform bewegenis.nl. Met deze voorbeeldverhalen roept het KNGF heel Nederland op om hun ervaringen met fysiotherapie te delen. Wat heeft fysiotherapie voor jou gedaan? Hoe heeft het je geholpen weer optimaal te kunnen bewegen? Wil je ook jouw verhaal delen met bezoekers van NED7? Dat kan hier!

Lees verder

Lichaam & Geest

Paniekaanval tijdens de overgang, wat kun je eraan doen?

Vrouwen tijdens de overgang hebben regelmatig last van een ongewenste paniekaanval. Wat kun je hier aan doen?

Gedeeld

op

Paniekaanval tijdens de overgang

Last van een paniekaanval tijdens de overgang? Het ene moment heb je nergens last van, maar ineens is het er. Je gaat transpireren, je voelt je duizelig en je hart slaat op hol. Je hebt het gevoel dat je ieder moment kunt flauwvallen. Vrouwen in de menopauze zullen het waarschijnlijk direct herkennen! Maar wat kun je eraan doen?

Eveline Bakker, van het blog Vuurvrouw.nu legt uit waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen. Want als het je overkomt zijn er gelukkig technieken die de paniekaanval kunnen verzachten.

Dit gebeurt er?

Een paniekaanval is een uiting van intense angst die meestal plotseling begint en niet erg lang duurt (doorgaans enkele minuten tot een half uur). De symptomen zijn onder andere beven, sterk zweten, pijn in de borst, hartkloppingen, versnelde hartslag, duizeligheid, misselijkheid, een tintelend gevoel (meestal in handen of benen), benauwdheid en hyperventilatie. Een paniekaanval gaat vaak gepaard met de angst om flauw te vallen of dood te gaan.

Waardoor ontstaat het?

Er is volgens psychiater en UCLA angst expert Jason Eric Schiffman absoluut een verband tussen hormonale veranderingen en psychiatrische symptomen. Met betrekking tot angst, hebben vrouwen in de perimenopauze periode meer kans om paniekaanvallen en andere symptomen van angst te ervaren dan andere vrouwen van dezelfde leeftijd die nog niet in de menopauze zijn of postmenopauzaal zijn. Het is nog niet bekend hoe dit verband precies werkt.

Toegenomen stress

Een andere theorie is dat gedurende de overgang de mate van stress voor de vrouw, door alle hormonale veranderingen, toeneemt. En dat door de toegenomen stress, angst op de loer ligt. Een paniekaanval kan in verschillende situaties ontstaan. Bijvoorbeeld:

 • Als je door een gevaarlijke situatie zo heftig schrikt, dat je niet meer weet wat je moet doen. Bijvoorbeeld als in je huis ineens brand uitbreekt.
 • Als je het gevaar in een bepaalde situatie overschat en daardoor angstiger wordt dan nodig is.
 • Als je bij normale spanningsverschijnselen (snelle hartslag, snel ademen, transpireren) denkt dat je een ernstige ziekte hebt of een hartaanval krijgt. De angst hiervoor kan een paniekaanval uitlokken.
 • Een paniekaanval wordt soms door een kleine gebeurtenis uitgelokt, soms zelfs zonder duidelijke aanleiding. Overbelasting of oververmoeidheid kunnen hierbij een rol spelen.
 • Vaak is er sprake van erfelijke aanleg. In sommige families komen paniekaanvallen veel vaker voor.
 • Stoffen zoals cafeïne kunnen de lichamelijke verschijnselen van angst versterken. Bij sommige mensen kan dit een paniekaanval uitlokken. Wat kun je er aan doen?

Wat kun je er aan doen?

Tips voor als je een paniekaanval krijgt:

 • Het helpt als je weet dat de lichamelijke verschijnselen die je voelt geen kwaad kunnen en vanzelf overgaan. Ze worden door angst veroorzaakt en niet door een ernstige ziekte. Probeer jezelf gerust te stellen!
 • Het is goed om te weten dat angst meestal na 60 tot 90 minuten vanzelf minder wordt.
 • Als je een aanval krijgt of voelt aankomen, probeer dan rustig te ademen en te ontspannen.
 • Zoek afleiding. Neem bijvoorbeeld een slok water, loop even naar buiten, doe wat oefeningen (zoals kniebuigingen), of ga hardop lezen.
 • Doe iets actiefs: ga een eind fietsen, rennen of wandelen.

Na een paniekaanval

Probeer na een paniekaanval na te gaan hoe de paniekaanval kan zijn ontstaan.

Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Was de situatie werkelijk bedreigend?
 • Heb je last van stress en spanningen, misschien zonder dat je je daarvan bewust bent?
 • Zijn er bepaalde situaties die spanningen bij je oproepen. Zo ja, waarom?
 • Schrijf eventueel op in welke situaties je angstig bent en welke lichamelijke verschijnselen je dan krijgt.

Zo krijg je inzicht in dingen die voor jou aanleiding kunnen zijn voor een paniekaanval en krijg je meer begrip.

Meer weten?

Wil je meer weten over de overgang, de symptomen en wat je kunt doen om ermee om te gaan? Bezoek dan het blog Vuurvrouw.nu en deel je ervaringen met anderen.

Lees verder

Meest gelezen