Volg ons online

Lichaam & Geest

Investeren in de ouderenzorg, wat valt er te kiezen?

Volgens Jacqueline Joppe van Zorggroep Elde is het tijd om te investeren in de ouderenzorg. Welke partij doet dat het meest?

Gedeeld

op

Investeren in de ouderenzorg

Investeren in de ouderenzorg, het onderwerp staat bovenaan de agenda’s van iedere partij. Morgen 15 maart valt er dus weer wat te kiezen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Maar wat? We vroegen het Jacqueline Joppe, bestuursvoorzitter van Zorggroep Elde.

Als ik alle partijprogramma’s lees, valt het me op dat veel politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen er gelukkig voor kiezen om weer te investeren in de ouderenzorg. Wel ligt bij bijna alle partijen de nadruk op de verpleeghuiszorg.

Thuis oud worden

De VVD is daarin het meest uitgesproken en wil daar zelfs € 2 miljard voor uittrekken. Dat klinkt prachtig, maar slechts 1 op de 7 ouderen woont tegenwoordig in een verpleeghuis, en dan ook nog vaak minder dan één jaar. De meeste mensen worden thuis oud. We moeten – vind ik – juist investeren in de wijkverpleging: in voldoende, goed opgeleid personeel en in nieuwe technologie. Ik mis in alle programma’s de noodzakelijke investeringen om dát mogelijk te maken.

Ziekenhuizen vol ouderen

Demografische berekeningen laten zien dat er over tien jaar 1,4 miljoen 80-plussers zullen zijn, vergeleken met de 700.000 van nu. En 6 op de 7 daarvan woont gewoon thuis. Hoe kan de politiek vinden dat er bezuinigd kan worden op de zorgverzekeringswet? Want uit de zorgverzekeringswet wordt naast ziekenhuiszorg ook de wijkverpleging en eerstelijnszorg uit betaald. Dat laatste is tijdelijke opvang voor als het even niet meer thuis kan. Die is er juist op gericht dat iemand, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname, kan revalideren en weer terug kan naar huis. Die budgetten zijn in 2017 20% lager dan in 2016! Dat begrijp ik gewoon niet. In de tussentijd liggen de ziekenhuizen vol met deze ouderen, die daar ook echt niet beter worden.

Investeren in de ouderenzorg

Bedenk eens wat het betekent dat er 1,4 miljoen 80-plussers binnen 10 jaar zijn! Je kunt op je vingers natellen dat die nooit allemaal professionele hulp gaan krijgen. Dat is nu al een moeilijk verhaal door alle bezuinigingen en ontslagen van de laatste paar jaar. Als we nu niet investeren in innovaties, vooral bij mensen thuis, lossen we dat nooit op! Uit onderzoek is gebleken dat mantelzorgers in de thuissituatie zo’n 17 uur per week voor hun ouders of partners zorgen. Zodra die in een verpleeghuis worden opgenomen, zakt dat naar 6 uur. Collega bestuurder Jeroen van den Oever van Fundis / Vierstroom heeft onlangs in een interview met Skipr gepleit voor een ontwikkeling waarin verpleeghuizen veel meer van de cliënten en hun familie worden. Je moet als familie iets willen doen in het verpleeghuis, dat kan gewoon niet anders. Een beetje schuiven met geld en ad hoc besluiten lossen niets op.

Goede ouderenzorg leveren

Ik lig er als bestuurder wakker van wat we de komende tijd moeten doen om goede ouderenzorg te kunnen blijven leveren aan twee keer zoveel ouderen, terwijl de arbeidsmarkt nu al zo krap is dat we vacatures al bijna niet ingevuld krijgen. En ik denk dat meer mensen daar wakker van liggen. Hoe gaan we de noodzakelijke randvoorwaarden regelen binnen nu en 10 jaar? Hoe kunnen al die ouderen verantwoord thuis blijven wonen, of in de laatste fase in een verpleeghuis worden verzorgd? We kunnen dat als zorgorganisaties niet alleen oplossen en moeten dus met allerlei partijen, waaronder opleidingen, vakbonden en de overheid samen optrekken voor goede oplossingen.

Kabinetsboodschap

Met onze kabinetsboodschap geven we duidelijk aan wat er moet gebeuren. We zeggen: de arbeidsmarkt in zijn totaliteit is hét belangrijkste vraagstuk. Net als de betaalbaarheid. En we moeten echt naar minder regels, zodat er meer tijd is om liefdevolle zorg en aandacht te geven aan de ouderen die dat thuis en in het verpleeghuis nodig hebben.

Op de Zorgtotaalbeurs in Utrecht waren de politici het vandaag in ieder geval roerend eens met elkaar. Medewerkers in de zorg krijgen als cijfer een dikke acht. Het is het systeem wat de verschillende partijen niet vinden deugen. En daar, vinden ze, moet wat aan gedaan worden. Klik hieronder op de verkiezingsprogramma’s van de belangrijkste partijen om te ontdekken wat hun visie op de zorg is.

Bron: ActiZ

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Lichaam & Geest

40 dagen geen druppel alcohol

Ouderenbond KBO-PCOB luidt de noodklok. Het aantal 55-plussers met een alcoholprobleem neemt toe in Nederland. Daarom organiseert de bond de 40 dagen geen druppel challenge.

Gedeeld

op

door

40 dagen geen druppel

40 dagen geen druppel alcohol drinken. De ouderenbond KBO-PCOB roept ouderen op om mee te doen aan deze uitdaging. En dat het een uitdaging is blijkt uit de onderliggende cijfers over ouderen en alcohol.

De ouderen van tegenwoordig blijken steeds vaker naar een glas wijn of bier. Van alle 55-plussers in Nederland drinkt maar liefst 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. Dat is nogal een aantal! In 2016 kwamen er ongeveer 5.000 55-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een alcohol gerelateerd ongeluk. Dat waren maar liefst 2.000 meer dan in 2013.

Vastentijd

Voor de ouderenbond KBO-PCOB dus reden om de alarmklok te luiden. Voor het derde jaar op rij roepen ze 55-plussers in Nederland daarom op mee te doen met de 40 dagen geen alcohol challenge. Deze valt samen met de vastentijd van 40 dagen die woensdag ingaat. Dit is de eerste dag na het einde van de carnaval. Dus voor veel mensen een perfect moment om hiermee te beginnen.

40 dagen geen druppel

Als je meedoet krijg je van de ouderenbond een speldje toegestuurd met de tekst ’40 dagen geen druppel’. Dit helpt hopelijk om, niet alleen meer bekendheid te geven aan het initiatief, maar ook om meer begrip van de omgeving te krijgen. Als mensen zien dat je meedoet wordt het makkelijker om hier rekening mee te houden. En doe je mee met een groep, dan maak je kans op maar liefst 24 flessen mousserende wijn…alcoholvrij natuurlijk! Daar kun je wel een feestje mee bouwen.

Bekende Nederlanders

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het allereerste speldje van KBO directeur Manon Vanderkaa. De actie wordt ook door Bekende Nederlanders ondersteund. Hella van der Wijst, Leo Fijen, Antoine Bodar, Henk Krol en Wouke van Scherrenburg doen allemaal mee.

Meer weten?

Wil je meedoen aan de challenge of wil je meer informatie over de actie? Bezoek dan de website van de ouderenbond en geef je ook op!

Lees verder

Lichaam & Geest

In gesprek met 100-jarigen in Nederland

Blogger Yvonne Witter gaat de uitdaging aan om in gesprek te gaan met 40 100-jarige Nederlanders. Over het verleden, het heden, maar ook de toekomst.

Gedeeld

op

door

In gesprek met 100-jarigen

Iedere dag een blog met een verhaal van een 100-jarige in Nederland. End at 40 dagen lang! Dat klinkt als een forse opgave. En dat is het ook. Maar voor NED7 blogger Yvonne Witter, van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is het geen opgave maar een uitdaging.

Ze doet dit special voor de zogenaamde Vastenactie in Weesp. Dit is waar Yvonne vandaan komt. “Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen”, vertelt Yvonne. “De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf.”

Vastentijd

Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd – tussen carnaval en Pasen – een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagen challenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen – anoniem – op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. “Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten.”

Geld doneren

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en ze hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. “Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren.” Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. “In Zambia spelen opa’s en oma’s een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen.”

In gesprek met 100-jarigen

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. “De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten.” Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. ” ‘Leef bij de dag’, zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen.”

De blogs van Yvonne Witter zijn binnenkort hier te lezen op NED7.nl. En ja, ze is nog zoekende naar 100-jarigen die hun verhaal willen delen. Stuur Yvonne een bericht via de website.

Lees verder

Lichaam & Geest

Chronische pijn, hoeveel last hebben we ervan?

Chronische pijn, Nederlanders hebben er meer last van dan je zou denken. Maar liefst twintig procent van ons zegt chronische pijn te hebben.

Gedeeld

op

Chronische pijn

Chronische pijn is een onderwerp waar je weinig over hoort, maar bijna twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. De vergelijkingssite Kies Voor Je Zorg kijkt naar een onderzoek van het Radboudumc om erachter te komen hoeveel last we in Nederland hebben van chronische pijn.

De financiële gevolgen van chronische pijn zijn jaarlijks hoger dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Toch is er nog veel onbekend over hoe pijn precies werkt. Daarom gaan onderzoekers van het Radboudumc uitzoeken hoe pijngevoelig Nederland precies is. Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceerden ze vorig jaar het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn.

Wat is chronische pijn?

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn, en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan hiervoor onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Groot Nationaal Onderzoek

Iedereen beleeft pijn op een andere manier. Om meer te weten te komen over de pijngevoeligheid van de Nederlandse bevolking, is het daarom belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen aan het Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben.

Onderzoek thuis

Bij het Groot Nationaal Onderzoek gaan de onderzoekers een stapje verder en bekijken ze hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers.

Pijnbehandeling

Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending van De Kennis van Nu te zien.

Meer weten?

Als je wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Lees verder

Meest gelezen